Možeš se ti slagati koliko hoćeš, a ja se onda mogu slagati ili ne s tobom, ali nas dvojicu nitko ne pita, bitno je što misli Porezna, a Porezna u svom mišljenju kaže ovo što sam gore napisao.
Tebi je bitno što misli porezna. Meni je recimo bitno što će porezna napraviti kada im predam JOPPD. Mislim da se neću moći pozvati na tvoje tumačenje njihovog mišljenja.
Ako tvrdiš da je trgovanje kriptovalutama kapitalna dobit i da je to mišljenje PU onda ne vidim problem zašto ne bi trgovanjem od 1 BTC napravio 5 i svih 5 isplatio uz 0 ili 10% poreza na dohodak od kapitala i uredno predao JOPPD, jer tako bi svi pa i ja, ali ne znam nikoga u HR kome je to uspjelo. Uopće mi ne bi bio problem ako nisam u pravu kad bi si mogao legalno isplatiti svoj kripto.
Mislim da još nitko nije ni pokušao.
Ekipa koja je do sada nešto i dizala, radila je to vjerojatno na btc bankomatima, mjenjačnicama, direktno ''na ruke'' i na mnoge druge kreativne načine
Isto tako, radilo se o manjim iznosima tako da nisu došli pod ''radar'' porezne.
Priča će se promijeniti kada btc cijena ode na više razine i netko odluči da ima dosta btc i da je vrijeme da si nešto podigne i kupi auto ili kuću od btc zarade.
Pravo pitanje će tada biti što napraviti?
Sve velike transakcije se prijavljuju poreznoj pa pokušaj izbjegavanja prijave vjerojatno neće dobro završiti.
S druge strane, onaj tko prvi pokuša proći ovaj put legalne prijave btc zarade i pokuša to dokazati fifo evidencijom naći će se zaista u ''neobranom grožđu'' jer će se na njemu, zbog toga što je prvi, sve ''prelomiti''.
Tek će se tada vidjeti u praksi kako to sve zapravo funkcionira i kako će se porezna ponijeti.
Da li će komplicirati i tražiti ''dlaku u jajetu'' ili će biti fleksibilni i prihvatiti da je crypto transakcije puno teže pratiti i dokazati u odnosu na klasične burze?
Ja baš nemam dobrih iskustava s poreznom odnosno da budem precizniji u lokalnom uredu porezne su svaki put bili ok i korektni no problem se pojavio kada oni nisu znali (ili imali službeno tumačenje kako prijaviti moju internetsku zaradu, kroz koju šifru) što napraviti pa su mi dali broj neke njihove direktorice u upravi porezne.
Žena se izderala na mene, vikala, pitala me tko mi je dao njezin broj, pa odakle mi pravo da je zovem, tko sam ja i da dalje ne nabrajam...
Zbog takvih ''lijepih'' uspomena čisto me strah ako ovo neću moći riješiti na lokalnoj razini već ću opet morati ići do uprave da bi onaj glavni dao svoj ''pravorijek'' i blagoslov.