Nisam siguran da nećeš imati problema sa tim tumačenjem. Kad bi to tako bilo onda bi npr. onaj tko godinama rudari mogao jednostavno prestati (ili preći na drugi wallet), sačekati 2 godine i svu zaradu legalno pokupiti uz 0% poreza, a kao dokaz priložiti stanje walleta prije 2 godine.
Pa sad, ne baš, to su dvije različite stvari, ovo s 2 godine vrijedi za ulaganja, a rudarenje je posao gdje porez moraš pratiti odmah.
Misliš, ''rudari'' moraju platiti porez na drugi dohodak?
Da.
A što je sa potpuno pasivnom zaradom od recimo nagradnih igara, faucetsa, držanja reklama u potpisu i sl.?
Ako tu zaradu netko drži 2 godine u walletu kako će je onda prijaviti poreznoj?
Ta sredstva su za to vrijeme mogla biti prebačena u neku mjenjačnicu, ''trejdana'' i opet mogla biti vraćena ''oplođena'' u wallet.
Dakle, formalno nema prvog ulaza tj. investiranja vlastitog novca jer su sredstva dobivena na drugi način a kasnije se moglo trgovati i zarađivati na potpuno pasivan način.
Kako to prijaviti poreznoj?
Ne znam. Nagradne igre imaju neke svoje poreze, fauceti bi valjda spadali u donacije, ali onda trebaš imati i neki dokument i podatke o onome tko vrti taj faucet što nemaš... signature kampanje se mogu tumačiti kao donacije, ali i kao zarada (nešto si napravio pa za to dobiješ novce) i s obzirom na to se mogu oporezovati s 4% ili kao drugi dohodak. Tko zna što je ispravno, a jasnog mišljenja nema.
Za nastavak nakon stjecanja je onda na svu sreću jasno - dalje su to ulaganja, i računaš 10%+prirez. Kako opravdati ulaz ne znam, ali osobno bih za dokaz koristio ispis transakcija u walletu na koji ti je to uplaćeno kao dokaz ulaza. Nije idealno, jer nema protuvrijednosti u fiatu, ali je dokaz ulaza na datum.
Ok, hvala ti na trudu da pojasniš stvari koje još ni porezna nije sasvim pojasnila
Dakle, u ovom hipotetskom slučaju gore, netko dobije više puta neka sredstva na btc wallet od nagradnih igara, faucetsa, držanja reklame u potpisu...
Da li svaki put treba prijaviti donaciju poreznoj i platiti tih 4 % ili je tzv. ''porezni događaj'' samo kada netko prvi put odluči povući ta sredstva u fiat i položiti na svoj bankovni račun?
Da li se porez na donacije također mora platiti ako su sredstva držana duže od 2 godine u walletu i to se može dokazati ispisom transakcija na walletu?
Ako je dio sredstava (dobivenih recimo donacijom) samo držan u walletu a sa dijelom sredstava se trgovalo na burzi, i sve se povuče u fiat nakon 2 godine, da li ima razlike u prijavljivanju poreznoj?
Svjestan sam da je ovo ''sivo područje'' i da nema jasnog mišljenja porezna pa me samo zanima tvoje osobno mišljenje, na temelju neke porezne prakse za slične slučajeve.