Da, tesko je biti pametan kada nemamo neka iskustva ljudi koji su to prosli. Zato apeliram, ako je netko isplatio neku cifru i ako ga je porezna kontaktirala ZA TU ISPLATU, neka se javi i podijeli iskustva. Koliko je vremena proslo, na koji nacin su kontaktirali, jesu li korektno suradivali ili radili probleme itd. Svako iskustvo je dobrodoslo.
Potpisao bih ovo što trullix kaže. Ako te već zakače, da barem pomogneš drugima da potencijalno izbjegnu to iskustvo.
Osobno sam imao iskustvo sa KYC&AML u Zabi, gdje su me pitali da opravdam transakcije i pitali koliki mi je net worth i otkud mi prihodi, te koja je svrha transakcije, poslao sam minimum (popis withdrawala s mjenjačnice), i to ih je zadovoljilo, ali s poreznom još nisam imao priliku družiti se na taj načun.
Sto se tocno smatra konkretnim dokazom kod porezne? Ako sam ja davnih dana dao prijatelju u ruke cash da ga uplati na svoj racun i posalje na burzu gdje je kupljen btc i prebacen na moj wallet, i za to postoje bankovne transakcije jesu li one dovoljan dokaz? Moze li porezna raditi problem zato sto to nije konkretno moj racun nego tudi? Zdrava logika nalaze da bi sve trebalo biti ok, vidi se tijek novca, covjek moze i posvjedociti da sam mu dao cash koji je on poslao na burzu. Sve je dokumentirano. Tada sam bio noob i nisam htio / znao otvarati account na burzi pa sam iskoristio njegov.
Bankovne transakcije plus neka transakcija gdje se vidi koliko si za to dobio BTC bi trebale biti dovoljan dokaz, ali ako te netko u Poreznoj baš mrzi... mogao bi ti faliti nekakav ugovor po kojem si mu prenio novce a on ti vratio BTC. To je na razini toga da se skuplja lova za poklon nekome pa onda jedan kupi poklon, je li to porezno problematično, i jesu li se te transakcije morale pokriti darovnim ugovorom te je li ovaj koji skuplja novce trebao platiti 4% poreza na to, u teoriji je, ali u praksi bi to bilo suludo raditi i nitko te nikad za to neće loviti. Osobno se ne bih previše brinuo na tvom mjestu.