Zbilja sam mislio da ima šasni il da je netko imao realnu situaciju da je platio porez na neto dobit i kraj priče a ne ovo.
Pretpostavljam da je nada u ikakve promjene u kraće vrijeme uzaludna.
Ja sam završio na tome da si u FIFO evidenciji grupno pišem tradeove koji su u istom smjeru, na način da pogledam koliko imam BTC na početku, koliko imam USDT na kraju, i onda to zapišem kao jedan trade, čak i ako je to išlo kroz više transakcija kroz nekoliko dana, iako su oni eksplicitno rekli da se smiju grupirati samo unutar jednog dana. Dijeljenje u sve više sve manjih iznosa na FIFO evidenciji bi ju doslovce pretvorilo u mastodonta koji mjeri toliko sitne iznose da bi postala doslovno nemoguće (i ovako je).
Jedan takav trade može ispasti par A4 stranica transakcija. Čuvam što god mogu, ali dio toga je bio na exchangeovima daleko prije nego što su oni donijeli mišljenje o tome da oporezuju crypto i jednostavno te evidencije više nema. Nadam se da će za takve stvari biti dovoljno dokazati porijeklo novca na neki normalni način; npr. na Bistampu me u KYC procesu nisu pitali za svaku lipu, nego im je bilo dovoljno da im potpišem poruku s adrese koju sam imao u Ethereum ICO-u, što je dokazalo da mogu imati više novca nego što sam ga realno zaradio, jer nisam držao tu količinu ETH do danas.
Ne očekujem da će porezna biti u stanju provjeriti potpis s ETH walleta, ali čuvam screenshote i PDF-ove jako starih transakcija, a ako baš inzistiraju na svakoj pojedinačnoj transakciji, s velikim guštom ću im poslati ne sve, ali dovoljno da se iz toga ne mogu samo tako iskopati - kad već traže.
Također, za one stvari koje još nisu definirali - npr. staking - ne plaćam ni lipe dok ne donesu službeno mišljenje.
Odlučio sam ne "frizirati" transakcije u neku lijepu priču koja se nije dogodila, nego idem na to da crypto držim kad god je moguće preko 2 godine i osobito čuvam što je više moguće dokumentacije o ulazu iz HRK da to mogu dokazati.