Pozdrav ljudi,
Prije svega zahvale upućenijim članovima na postovima svim informacijama i mišljenjima (domchi, sbogovac, daniel itd..).
Novi "bull run" stari problemi očito. Prva ovotjedna kava me nije potjerala na "prijestolje" ali čitanje zadnjih par stranica jest
Šalu na stranu zbilja veselju u nasoj žabokrečini nikad kraja.
U crypto sam od 2016-17 ne male svote uložene za HR prilike, cijeli bear market me pomeo itd itd..zadnjih godinu dana svakodnevno trgujem te zadnjih mjeseci je to volumen mjesecni u mil$ na burzama (Binance,ftx,mex itd). Nije u pitanuu veliki kapital već ogroman broj transakcija dnevno i mjesećno. Sveukupna svota i zarada nije nešto prevelika i bajna, nadam se da će biti veća do kraja godine naravno ali opet će to biti na razini ništa neviđeno za HR.
Poanta mog posta je više razmišljanje na glas i eto dijeljenje priče da ima nas i više očito takvih koji se bave samo ovim i zbilja nemam namjeru izbjegavat porez (tog mi je preko glave).
Sve FIAT ulaze imam dokumentirane jer je sva crypto kupnja išla preko splitskog Bitkonana i tekućih računa 2016-17 tako da po tom imam sve na papiru itd.
Problem nastaje kod famozne FIFO evidencije (živio u uvjerenju- ok imamo uloženo toliko neto dobit isplaćena plati porez, država dobila svoje i ok) jer ja da im dostavim svu dokumentaciju po toj metodi ne znam dal bi stala u poreznu u mom mjestu.
Dal itko zna dal ima pomaka po tom pitanju,vlasnik Electrocoina je u radnoj skupini sa Min Fin ako se ne varam? dal postoji HR udruga nekakva dal ima iko ikakav info?
Ja im moram dostavit 20m3 dokumentacije koju oni ne mogu provjerit ...ja ne mogu virovat (mislim mogu ali...)...
Kažem , neplaćanje poreza mi nikako nije opcija ali da li je uopće moguće platit porez po ovoj metodi a da to ne postane sizfiov posao...na zaradu 100-200k $ neko ko bi to napravio za mene bi me oderao ko mačku vjerovatno...
Hm...ne znam što bi rekao zbilja, kao da nije dovoljna borba i patnja da uspijem u trgovanju ovog i napokon kad dođe neko svjetlo i krene ozbiljna priča ispada da je tek najveći problem ispred mene kroz plaćanje poreza.
vće vidim razgovor i poglede poreznika od 60 god.."kažete samo ovo radite sa tim BitKojinima..mhmmh.."..nezapsoleni već duzi period i uz obitelj i sve uložili u to...aha...ne znam, morat cu vidit sa voditeljem..."
- Koliko bi imalo smisla u principu ispeglat cijeli "trading history" i uskladit da odgovara izlaznoj cifri i mirna bosna.
Zbilja sam mislio da ima šasni il da je netko imao realnu situaciju da je platio porez na neto dobit i kraj priče a ne ovo.
Pretpostavljam da je nada u ikakve promjene u kraće vrijeme uzaludna.
Još jednom svima hvala na postovima i info i nadam se da će se iskustva i info dijeliti i dalje ovdje.