Ja sam kao i ti u praksi pokušao na matematički način kombinirati sve situacije ali kao što si i spomenuo sa odmakom vremena još će biti kompliciranije utvrditi ulaze i izlaze bez obzira jel se trguje često ili povremeno.
Neki dan sam shvatio još jedan fini hrkljuš - svaki puta kada prebacuješ novce između dva walleta, i platiš transaction fee, tehnički si potrošio fee što znači da ga trebaš preračunati u kune po trenutnom tečaju i uvesti u FIFO evidenciju.
Neka se jave svi koji prate svaki transaction fee koji su platili...
Ista svar je i s deposit/withdrawal feejevi. Exchange feejevi kod kupovine i prodaje nisu problem, jer se na njih ne plaća porez.
Meni nije jasno kako netko može predložiti ili donjeti zakon a da prethodno sam nije isprobao kako se može voditi u praksi svaka situacija zasebno i međusobno koja se pojavljuje kod kripto transakcija (trgovanje, kupovina za kripto, mikro transakcije, affilate, forkovi, airdropovi, držanje 2 godine, zamjena kripto za kripto...) nego je bilo najlakše strpati kripto u isti koš sa dionicama.
Kladio bi se da ni donosioci mišljenja iz porezne ne znaju kako u praksi voditi evidenciju za kombinirane situacije.
Naravno da ne znaju. Nije niti realno očekivati da je itko uopće ima iskustva, a kamoli bude ekspert, za sve aspekte kriptovaluta, a kamoli zakonodavac ili poreznik koji daje mišljenje na tu temu i kojemu je to jedan aspekt poreznog zakona uz ostale vesele stvari poput poreza kod nasljeđivanja, obračuna plaća, i još hrpe drugih dijelova poreznog zakona.
Bilo bi dobro da je zakonodavac tražio malo više inputa od struke (pravnika) te ljudi koji se bave kriptovalutama. I za to još uvijek nije kasno.
Po mom osobnom mišljenju porezna bi trebala dati barem matematički primjer izračuna svih situacija zasebno i kombinirano da bi uopće odobrila da se neko trgovanje može svrstati u određeni porezni zakon.
Ako dobiju dovoljno pitanja na tu temu, možda i budu.
Ovdje sam našao dosta dobro napisan Znanstveni rad od Dr. sc. Nevia Čičin-Šain na temu Oporezivanje bitcoina sa primjerima i iz drugih država.
https://hrcak.srce.hr/186941Ne znam dali bi mogla ona ili netko iz udruge UBIK utjecati da se donese barem nekakav aneks za kriptovalute koji bi olakšao trgovanje i korištenje kriptovaluta u smislu oporezivanja.
Na temelju tog rada koji je izašao i kao članak u RRIF-u i s kojim se Porezna u biti složila je su i napisali službeno mišljenje
https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19590 - realno, to je dosad koliko znam bio i jedini doprinos pravne struke u HR tematici. Dotičnu sam imao priliku upoznati, i koliko sam shvatio iz razgovora s njom kao što nitko iz Porezne nije tražio input od korisnika kriptovaluta, nije niti od pravnika, iako očito čitaju što struka objavi.
Ne znam prati li itko iz UBIK-a ovaj thread - osnivači UBIK-a su koliko znam prije UBIK-a uspjeli dobiti ono prvo mišljenje Porezne o kriptovalutama (za PDV), jedan od ciljeva im je službeno poticanje regulatornih okvira, te vjerujem da imaju više šanse ostvariti direktni kontakt s Poreznom kao udruga, nego mi ostali kao pojedinci...