Da uvezi otuđenja to tako izgleda. Bilo bi doista dobro čuti mišljenje porezne u vezi duplog oporezivanja. Doista nije fer da se naplaćuje dupli porez na normalnu kupovinu roba i usluga. To može lako odvratiti početnike ulagače i okrenuti postojeće da više ulažu u privacy coine poput Monera, Zcash...
Zapravo nema duplog oporezivanja. Kada ti firma isplati plaću, ta plaća ti se oporezuje. Zatim ti s tim novcem kupuješ stvari i firma koja ti prodaje stvari treba zaračunati i platiti PDV. Ista stvar je i s kriptovalutama - zarada na kriptovalutama se oporezuje (jer je tvoj dohodak) i na to plaćaš porez, isto kao što si platio i na svoju plaću. Firma kod koje nešto kupuješ i dalje obračuna PDV kao i u prvom slučaju... dakle, ne oporezuje se tebe duplo, nego ti plaćaš svoj porez (na kapitalnu dobit), a firma svoj porez (PDV).
Duplo oporezivanje bi bilo da npr. na ukupan iznos koji prodaješ platiš porez - jer bi to značilo da na početni ulog plaćaš porez dvaput, prvi put kad si ga zaradio (npr. kad ti je firma isplatila plaću) a drugi put kad si prodao kriptovalute. Ali to nije slučaj, plaćaš porez samo na profit koji je novi dohodak.
Koliko sam shvatio... taj GST je njihov PDV. Oni sada mijenjaju ono što kod nas i u EU već neko vrijeme postoji, tj. da mjenjačnica ne mora zaračunati PDV kod kupovine/prodaje kriptovaluta. Gledam sad što je njihova porezna objavila i koliko ja shvaćam, ovi članci koji kažu da se ne naplaćuje porez na kupovinu roba i usluga su u krivu, na robe i usluge se i dalje naplaćuje GST.
Da upravu si, iako kod uvoza izvan EU sami kupac je obveznik plaćanja PDV-a.
Osobno mislim da plaćanje poreza na kapitalnu dobit prilikom razmjene bitcoina za robe i usluge države više gube nego što dobivaju jer
ljudska priroda je takva da će radije čekati 2 godine da ne mora platiti porez nego sebi komplicirati poreznu situaciju kupovinom neke robe
i voditi FIFO evidenciju za svaku kupljenu robu i uslugu, što inače ne treba raditi kada kupuje sa priznatim valutama koje se po samoj svrsi
ne razlikuju od bitcoina.
Hoću reći da je NAMJENA KORIŠTENJA potpuno ista i za bitcoin i za već priznate valute.
Države mogu Bitcoin tretirati na isti način kao i stranu valutu.
Inače je zaista glupo "kažnjavati" potrošnju stanovništva.
Bitcoin može samo ojačati potrošnju stanovništva ukoliko je regulacija prijateljska.
Također mislim da bi samim povećanjem roka držanja financijske imovine poslje kojeg se izlazi bez poreza na kapitalnu dobit, država napravila samo kontra učinak jer bi puno ljudi odustalo od ulaganja u kripto.
BTW u Njemačkoj se izlazi bez poreza na kapitalnu dobit nakon 1 godine.