Zakon koristi riječ "otuđivanje" koja u principu znači "imao si BTC i sad ga više nemaš", a kako ga točno nemaš, jesi li ga prodao ili kupio nešto za njega, potpuno je svejedno. Dakle, ako kupiš nešto za BTC, plaćaš porez isto kao i da si ga prodao za fiat i onda za taj fiat nešto kupio.
Ovo mi baš nije sasvim logično.
Jasno mi je da kada se recimo bavim trejdanjem moram voditi FIFO evidenciju i u trenutku kada razmjenim crypto u fiat, plaćam porez na dobit (ili ne plaćam ako crypto dovoljno dugo držim), sukladno mišljenju porezne, kojeg si ti već objavio i objasnio.
No, kada ja direktno nešto kupim, recimo neki program ili neki drugi digitalni proizvod od nekoga, recimo iz Australije, za bitcoin sa stajališta porezne nije se dogodilo ništa, jer za njih bitcoin nije zakonito sredstvo plaćanja u RH i po tome bi bilo isto kao da mi je čovjek iz Australije to što prodaje- poklonio ili da sam mu dao tokene iz neke igrice itd.
Zapravo, ako do tog bitcoina nisam došao na način da sam investirao fiat u crypto, već na drugi način, recimo kroz signature kampanju ovdje na forumu, na koji bih način ja taj bitcoin uopće mogao dokazati poreznoj, da ga imam i da pripada meni ?
I zašto bih to uopće radio, na kraju krajeva, jer porezna i tako ne može doći do tih podataka?
Cijeli taj dio poreznog zakona je dosta nekonzistentan. U principu, zakon se postavlja tako da oporezuje bilo kakav dohodak svih koji prebivaju ili borave u HR. Radiš li pritom za nekoga pa dobivaš plaću, jesu li to donacije kao signature kampanja, jesi li prodao nešto stranoj firmi pa imaš prihod iz inozemstva, državu ne zanima. A kada kao Hrvat odeš u Njemačku na bauštelu, odjavljuješ se u HR i više ne plaćaš porez u HR. Ali nikome neće pasti na pamet da te traži da prijavljuješ i platiš porez u HR ako s živiš u HR i odeš u Las Vegas i tamo zaradiš neke (sitne) pare, iako bi tehnički trebao platiti i US i HR porez (jer nema sporazuma između US i HR o duplom oporezivanju). Kod takvog slučaja Porezna neće inzistirati na ničemu, jer su granični slučajevi i nemoguće ih je pratiti. Internet općenito jako komplicira porezne zakone koji su svi tradicionalno jako geografski ograničeni, jer je firma u jednoj državi, aplikacija kupljena u drugoj, vrti se na serveru u trećoj, a zaposlenik je u četvrtoj. Na primjer, kad su se prvi put pojavili webshopovi i online plaćanje u HR, onda su se poreznici pametno sjetili da je plaćanje u HR webshopu zapravo plaćanje na HR teritoriju, i u principu je ista stvar kao da stranac dođe u HR i provuče svoju karticu na Stradunu. Dakle, plaćaju se svi HR porezi i transakcija mora biti u HRK. Onda su se pojavili razni Woltovi i Glovoi, i sad odjednom imaš američku kompaniju koja posreduje između jednog Hrvata koji odradi neku dostavu, i drugog koji ju plaća, i pritom si uzima postatak. Budući da sada američka kompanija naplaćuje karticu, jedan Hrvat je platio nešto u US, drugi je odradio neki posao u US, znači li da je se sada plaća samo US porez? E, sad odjednom to pravilo o kreditnim karticama više ne vrijedi, i sad država tjera dostavljače da se prijave kao samozaposlene osobe i plaćaju porez u HR, a ne znam uopće kako oporezuju postotak, vjerojatno pokušavaju natjerati firmu da osnuje podružnicu u HR.
Donacije su isto dohodak, i na njih se plaća porez, iako to valjda nikome na prvi pogled nije intuitivno. Ali ti to malo svane zašto - u jednom trenutku su ljudi radili svoje religijske udruge i onda preko toga legalno "izbjegavali plaćanje poreza", pa je onda uveden porez za religijske zajednice, a uvedene su porezne olakšice za pojedine religijske zajednice kao što je katolička crkva, židovska crkva i sl. To je naravno isto debelo siva zona - kad prosjaku na cesti daš neki sitniš, ili platiš poslovnom partneru ručak, nitko to neće smatrati donacijom, ali kad ti netko donira neki sitni iznos u kriptovaluti za koje se zna da se koriste za pranje novca, naravno da će se to smatrati donacijom, bez obzira što su u igri sitni iznosi a birokacija je katastrofalno komplicirana.
Tehnički, kroz signature kampanju si dobio nešto što se valjda vodi kao donacija, na to plaćaš porez (za donacije postoje neke olakšice čini mi se, ali nemoj me držati za riječ), cijena kriptovalute koju si dobio se mijenjala i sad imaš neku kapitalnu dobit na tome, i ako unutar 2 godine te novce potrošiš, realizirao si svoju dobit i plaćaš porez na kapitalnu dobit, naravno ako imaš prebivalište u HR.
Kako ćeš to dokazati - kako znaš i umiješ. Donaciju vjerojatno ispisom transakcija po adresi i možda nekim mejlom, a kupovinu računom. Kako će to Porezna dokazati... teško, ali ako trgovac to prijavi jer je u HR a oni mu rade reviziju, ili ti identificiraju adresu preko koje si dobio donaciju, nije da ne mogu baš nikako.
Napisat ću, na kraju i vrlo kratko, i svoje mišljenje - cijela situacija gdje se mi sada na forumu razgovaramo kako moraš u FIFO evidenciju uključiti signature kampanju da ne platiš 20k kn kazne za utaju poreza je totalno van svake pameti, i pokazuje u kojoj mjeri naša država nije uspjela ustanoviti jednostavne i jasne porezne zakone koji su nužni ako hoćeš imati zdravu ekonomiju i privući strane investicije o kojima političari uvijek vole pričati.