Ma sve je to super zamišljeno kad bi kripto valute mogle spadati pod neki od naših zakona. Ali što ako sam ja sve što sam zaradio dobio preko airdropa? Istina, na taj način nisam dobio puno ali sam kasnije svojom sposobnošću trgovanja zaradio puno više i onda to pretvorio u fiat te prebacio na devizni račun. Airdrop se ne može smatrati drugim dohotkom jer nisam ništa radio da bi dobio te coine/tokene (kao što je slučaj kod rudarenja ili raznih signature, Facebook, Twitter i sličnih kampanja) tako da mi ne mogu lupiti porez na drugi dohodak. S druge strane, nemam nikakav "ulaz" novca (mislim na kupnju neke kripto valute za fiat) da bi tu zaradu prikazao kao kaptialnu dobit.
Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Porezna postaviti prema airdropovima. Može se smatrati i donacijom, i dividendom, i drugim dohotkom - naime za drugi dohodak nije nužno da je riječ o tome da si nešto radio pa zaradio, to je kategorija u koju mogu utrpati sve što ne spada u nešto drugo.
Kako bilo da bilo, neki dan sam pogledao svoju ETH adresu u ethploreru. Vidim neki VIN i neki IMT za koje nikad nisam čuo. Ako Porezna misli da znam kad sam to dobio, i da je realno očekivati da će ljudi pratiti tokene po svim svojim ETH adresama i prijavljivati dohodak... postići će da im nitko ništa ne prijavljuje da slučajno ne otkrije svoje ETH adrese i time ne plati ni porez na npr. rudarenje ili kapitalnu dobit koji bi inače htio platiti.
Puno tu još ima nejasnoća i nedoumica, no situacija je puno bolja nego prije 4-5 godina kada sam ja prvi put prijavljivao porez na zaradu na Internetu (tada još ne od bitcoina).
U poreznoj su se bili našli u čudu jer čak nisu imali ni posebnu kategoriju za internetsku zaradu, ni šifru u joopd šifrarniku, ništa... potpuna nepoznanica.
Uopće nisu znali kako bi trebalo ispuniti joppd obrazac da bi to uopće prošlo kroz sustav e porezne i bilo prihvaćeno.
Na kraju su mi rekli da uzmem šifru koja se koristi za autorski honorar, samo da prijava nekako prođe u sustavu.
Sada već porezna daje prve služben upute o prijavi zarade na bitcoinu, crypto valutama i to je zaista ogroman napredak u odnosu na ono što sam ja morao prolaziti
Da, mnoge stvari su još nedorečene ali i to će se s vremenom rješavati, kako sve više ljudi bude prijavljivalo zaradu po crypto valutama, i porezna neće imati izbora već da kroz vlastitu praksu dođe do opće prihvatljivog rješenja za sve.
Bitno je da kada dođete u svoj lokalni ured porezne, svom poreznom referentu, ne odustajete i tražite pojašnjenja kako ispuniti joopd obrazac.
Ako ne zna on, tražite da pita voditelja.
Ako ne zna voditelj, tražite da pitaju dalje...
Samo na taj način ćete prisiliti poreznu da pronađe rješenje i da to postane općeprihvaćeni standard, koji će sve primjenjivati.
I ne zaboravite svaki puta, kada dobijete nešto službeno od porezne, to objaviti ovdje
Tako ćete svima pomoći.