Sredinom 2017 sam kupio btc i od tada trgovao njime za druge kripto valute, ali nikad nisam izasao u fiat. Ako sam dobro shvatio ja nisam duzan nikakav porez porez za 2017 niti ga moram obracunavati za 2018 ukoliko ne izadem u fiat?
Takoder se mogu strpit jos 7 mjeseci cime bi drzao crypto preko 2 godine pa se nakon toga bilo kakav izlazak u fiat uopce ne oporezuje?
Točno. Najlakše je kupiti crypto, i ne ga prodavati preko 2 godine, i onda ne plaćaš porez.
Ono što bi, međutim, trebao imati bez obzira trebaš li platiti porez ili ne, je FIFO evidencija svih transakcija, kao i nekakve potvrde kojima ih možeš dokazati. Jer jednom kada konačno izađeš u fiat i kupiš jahtu, ili Juga (ovisno o tome koliko ti se to isplatilo), porezna te može (ali i ne mora) pitati za porijeklo imovine koje onda moraš nekako dokazati. Doduše, oko te FIFO evidencije ja zadnjih pola godine imam otvoreno nekoliko pitanja kod porezne, jer je ideja FIFO evidencije OK kad ti kupiš pa ništa ne radiš idućih nekoliko godina pa onda prodaš, ali čim se malo više služiš kriptovalutama, FIFO evidencija postaje krajnje nepraktična i u praksi nemoguća za voditi.