Smatram da je zaradu od kripto valuta i dalje užasno teško "ugraditi" u postojeće zakone i pravila, a država ne želi pustiti "svoj dio kolača". Tu se onda događa da Porezna uprava svojim mišljenjima pokušava zaradu od kripto valuta "ugraditi" u postojeće zakone i pravila, ali to onda rezultira nekim nebulozama kao što je ovaj slučaj kojeg je spomenuo Domchi. Sve dok se ne napiše novi Zakon o kripto valutama ili se barem zarada od kripto valuta ne ugradi u postojeće zakone (ali na način kako bi se zakoni trebali raditi - da nema iznimki), svako plaćanje poreza na zaradu od kripto valuta će se raditi prema procjeni poreznog referenta.
Ljudi moji, mi u državi imamo različite ishode sudskih presuda za identične stvari jer su se sporovi vodili na različitim sudovima. Kako onda očekivati da svi referenti Porezne uprave uvijek postupe identično?
I ne možeš očekivati, nije realno.
Svatko će porezni referent postupiti kako on misli da je najbolje i najpravilnije.
Ja sam za sada imao sreću da mi moj porezni referent nikada nije pravio nikakav problem, i uvijek je bio maksimalno kooperativan.
U početku smo se ''zajedno namučili'' smišljajući kako ispuniti poreznu prijavu da prođe u sustavu i ne bude odbijena, a nakon toga, ja samo svaki put ispunim poreznu prijavu po ''istoj špranci'', kako smo prethodno dogovorili, samo promjenim brojke i to je to.
Ne moram ni donositi nikakve potvrde i papire.
Naravno, ne mogu garantirati da će i drugi porezni referenti, vaši, biti tako ''fleksibilni'' i kooperativni.
Problem je što je ovo ''siva zona'' koja još nije uređena zakonom, imamo samo mišljenje porezne a to znači da sve puno ovisi o poreznom referentu i njegovom tumačenju, te koliko će ''tražiti'' ili neće