Drago mi je vidjeti da je porezna od onda napredovala i čini mi se da ti takvih problema nisi imao (barem ih ne spominješ) odnosno čini se da si sve riješio vrlo lako i jednostavno odmah kod svojeg poreznog rererenta što je zaista super.
I ne znaš koliko smo se mi drugi prije tebe namučili
Zato me zaista zanima pod kojim si šiframa prijavio svoju zaradu od crypto valuta a vjerujem da će te informacije zanimati (a i pomoći) mnogim drugima koji se tek spremaju na taj korak.
Eh, optimist... prolazio sam slične muke kao i ti. Nije bilo lako i jednostavno dok Porezna nije dala mišljenje s uputama kako popuniti JOPPD (ono sa početka threada), a još nije sve jasno i još imam otvorenih pitanja prema Poreznoj na koja čekam odgovor. Navest ću što znam, jer si u pravu, zajedno smo (malo) pametniji, i s napomenom - iako je JOPPD najlakše predati preko e-Porezne što preporučam, prvi puta odnesite osobno i provjerite sa poreznim referentom.
Da li bi nam htio dodatno pomoći i pokazati kako si točno ispunio JOOPD obrazac?
Jasno, ne mislim da trebaš pisati iznose i osobne podatke već me samo zanimaju šifre koje si koristio iz JOOPD šifrarnika.
Iz osobnog iskustva znam koliko je to komplicirano i da često ni sami porezni referenti nisu sigurni koje bi šifre trebali pisati već moraju dodatno istraživati i provjeravati da bi naš predani JOOPD obrazac prošao u poreznom sustavu.
Prije nekog vremena tu u threadu freigeist je naveo članak koji opisuje kako popuniti JOPPD i to je po mojim iskustvima točno:
https://www.kriptovaluta.hr/vijesti/porez-na-kriptovalute-hrvatska/Dodat ću još jedan primjer JOPPD-a za one koji ostvaruju dobit od kamata u kriptovalutama (dakle, posudili ste novce u kriptovaluti pa dobivate kamatu). Npr., funding preko exchangeovima (posuđivanje novca traderima).
Porez na prihod od kamata je prema zakonu potrebno uplatiti unutar 30 dana. Tu se sad postavlja pitanje što ako kamate sjedaju na dnevnoj bazi ili čak svaki sat - prihod je moguće zbrojiti i platiti kumulativno u jedan JOPPD, ali unutar tih 30 dana. Neki mjeseci imaju po 31 dan, no referentica na šalteru u poreznoj mi je rekla da je OK uplatiti jednom mjesečno, a ne svakih 29 dana što bi bilo doslovno po zakonu. Naravno, to je informacija koju sam dobio usmeno a ne pismeno, pa ako netko ne želi riskirati preporučujem uplatiti svakih 29 dana.
Strana AOznaka izvješća: 19003 (broj joppd-a, npr. na današnji dan)
Vrsta izvješća: 8
Oznaka podnositelja: 4
Broj osoba: 1
Broj redaka: 1
U V.6 upisati zbroj poreza 14.1 i prireza 14.2 sa stranice B tj. 14,16 u našem primjeru!
Strana B – što nije navedeno se ne popunjava, odnosno upisujete nule (0):
2. Šifra općine/grada (za Zagreb upisujete): 01333 (za ostale gradove/općine pogledajte na
https://www.isplate.info/prirez.aspx?pr=1 ili kod unosa JOPPD obrasca na e-Poreznoj).
3. Šifra općine/grada rada: 99092 (za Bitfinex jer je na Britanskim djevičanskim otocima, za ostale ovisno gdje se nalazi exchange ili što već; šifrarnik na
https://www.porezna-uprava.hr/obrazac_joppd/Documents/%C5%A0ifarnik%20dr%C5%BEava_2018.pdf)
4. i 5. Vaše ime, prezime, OIB
6.1. Oznaka stjecatelja/osiguranika: 1103
6.2 Oznaka primitka/obveze: 1004
10.1. Razdoblje od: 1.1.2019.
10.2. Razdoblje do: 31.12.2019.
(ovo je bitno i provjereno s poreznim referentom - upisuje se cijela godina bez obzira što je isplata na određeni dan jer će inače JOPPD biti odbijen)
11. Iznos primitka (oporezivi): 100,00 kn (u našem primjeru)
13.3 i 13.5. opet upisujemo 100,00 kn (kao u 11)
14.1. Porez: 12,00 kn (u našem primjeru)
14.2. Prirez: 2,16 kn (u našem primjeru)
16.1. Oznaka načina isplate: 1 (1 – tekući račun, 2 – žiro račun, 4 – gotovina; ako novac ostaje u walletu na exchange-u to je 1)
16.2. Iznos za isplatu: 85,84 kn (100,00 [zarada] – 12,00 [porez] – 2,16 [prirez])
Uplatni račun za porez i prirez za grad Zagreb je:
Primatelj: GRAD ZAGREB – dohodak od kapitala
Račun primatelja: HR1110010051713312009
Poziv na broj: HR68 1910-vaš OIB-oznaka izvješća
(oznaka izvješća je npr. 19003, prve dvije znamenke su godina, druge tri znamenke redni broj dana u godini, ima kalkulator na
http://www.mimako.hr/joppd.php)
Iznos za uplatu: 14,16 (iznos iz V.6 sa stranice A, koji je zbroj poreza 14.1 i prireza 14.2 sa stranice B)
Radim prijavu poreza pa imam par pitanja. Nisam povukao sav fiat sa mjenjačnice na tekući pa mi je zapela za oko točka 16.1 Tu stavljam oznaku načina isplate 1 pretpostavljam? FIFO sam vodio u eur. Uzmimo da sam ostvario kapitalnu dobit od 1000 eur. Po kojem tečaju preračunavam tih 1000 eur u kune? Srednji tečaj HNB na dan prodaje kriptovaluta ili isplate fiata na račun? I sto još trebam poreznoj upravi predati uz prijavu? Hvala