Super. Hvala na odgovoru. A sad onaj zanimljiviji dio. Pretpostavljam da pojam "otuđena imovina" znači da je ona prodana. Znači li to da u dvije godine nisam prodao BTC (uzeo sam BTC kao primjer, trebalo bi vrijediti za sve kripto valute) za fiat ili da ga u te dvije godine nisam micao iz walleta?
Tu je rasprava sad otišla malo u krivom smjeru.
Dakle, Poreznu načelno ne zanimaju transakcije, njih zanima oporezovati DOHODAK (jer se kriptovalute oporezuju po Zakonu o porezu na dohodak!). Dakle, kad sjedne plaća, platiš porez, i zatim možeš prebacivati novce između svojih tekućih i deviznih računa kako god želiš. Možeš i novce prebaciti prijatelju, pa on tebi natrag, koliko god puta želiš; na ništa od toga ne trebaš platiti porez, osim na dohodak.
Kako Porezna zna da je nešto dohodak? Jasno, kad ti firma isplaćuje plaću, zna se da je to plaća zbog načina na koji je uplaćeno, međutim ne zna je li ti prijatelj novce prebacio kao poklon (nije dohodak), zato što si u njegovo ime kupio nešto preko Interneta jer webshop nije prihvaćao njegovu kreditnu (nije dohodak), ili si mu odradio neki posao pa ti sad to plaća (je dohodak). Zato si dohodak (na koji ne plaćaš porez automatski, tipa plaću) dužan prijaviti i platiti porez, a Porezna ima pristup tvojim transakcijama i može ti napraviti reviziju pa te pitati da opravdaš da nešto nije prihod, računima, nekim pismenim tragom, u krajnjoj liniji i prijatelj može posvjedočiti itd.
Dodatno su u danom mišljenju definirali da ne smatraju poreznim događajem konvertiranje između različitih kriptovaluta, već samo konvertiranje u/iz fiata. Dakle, 2 godine se mjeri od trenutka kad si kupio crypto, neovisno što si s kriptovalutama radio, do trenutka kad si dio ili kompletan iznos koji si kupio promijenio natrag u fiat. To je vrlo jasno definirano i tu nema dilema niti se treba ustanoviti neka praksa; prebacivanje s adrese na adresu je nebitno, isto kao što ne plaćaš porez na novce koje prebaciš sa tekućeg na devizni ili digneš na bankomatu.
U oba slučaja me zanima kako to uopće dokazati Poreznoj upravi? Ako se ne smije micati, mislim da bi me samo blijedo pogledali kad bi im donio ispis transakcija walleta da dokažem da nisam micao BTC. Ako nije bitno prebacivanje iz jedne valute u drugu nego se samo ne smije izlaziti u fiat, kako bi tek onda dokazao da nisam izlazio u fiat?
Tko zna koliko će naši poreznici biti educirani i plivati u tome, ali u konačnici, onako kako profesionalnije mjenjačnice rade KYC/AML; ispis transakcija s adrese, i potpis da dokažeš da je adresa u tvom vlasništvu. Računi s Bitcoin bankomata, SMS poruke, mailovi od mjenjačnice, history transakcija s mjenjačnice... Naravno, neke stvari je teže dokazati, npr. ja sam imao neku povijest transakcija na MtGoxu do koje sada više ne mogu, ali kad te poreznik pita otkud ti jahta, vjerojatno neće inzistirati da mu dokažeš baš svaku lipu.
Kako dokazati da nisi izlazio u fiat? FIFO evidencija, plus dokazi transakcija...
Iako je FIFO evidencija po meni jako problematična odluka Porezne i velik problem, jer kriptovalute ipak nisu dionice gdje je to lako pratiti zbog centralizirane evidencije i gdje tipično ili nema puno transakcija, ili ako ima puno transakcija, postoji netko tko to automatski dojavljuje Poreznoj (ZSE, SKDD). Kriptovalute su poput gotovine, i Poreznoj je potpuno jasno da gotovinu nije praktično pratiti - a kriptovalute su jako slične, iako se sve zapisuje u blockchain, kad imaš malo više transakcija FIFO se beskrajno zakomplicira.
Zamisli da te Porezna traži da pratiš kad digneš 100 kn, i zatim još 200, i jesi li kavu kupio od 100 kn dignutih jučer ili od 200 kn dignutih danas, pa onda isto tako za novine... pa onda kupiš još i kekse, dijelom od ostatka 100 kn, a dijelom od 200 kn... pa dođeš doma i svaki dan po dva sata vodiš FIFO evidenciju. Onda ti Porezna u nekom trenutku napravi reviziju, i traži te FIFO evidenciju od kad si prvi put koristio bankomat, a ti im daš tisuće i tisuće stranica evidencije u kojima ziher nisi napravio ni jednu pogrešku. E pa tako će u praksi izgledati FIFO evidencija bilo koga tko ima ozbiljan broj transakcija u kriptovalutama i zaista ih koristi za plaćanje računa, a ne samo za špekulaciju.