Zato je vrlo glupo i NEPRAVEDNO naplaćivati porez na međusobnu trgovinu ili kupovinu sa INSTRUMENTOM PLAĆANJA.
Ja bih se samo nadovezao da je to što pišeš točno, ali ne znam što tu imaš protestirati, upravo zato se EU još davno izjasnila da se PDV na trgovinu kriptovalutama ili kupovinu kriptovaluta ne obračunava. To je doslovce jedini komad regulative koji je jasan i nije sporan.
Ono s čim se države muče je kako oporezivati DOHODAK od kriptovaluta. Njima je realno nebitno kako je do dohotka došlo, jesi li ti nešto zaradio u kunama, dolarima, dogecoinu ili u naturi. Međutim, kriptovalute na tom području otvaraju gomilu složenih pitanja jednostavno zato što su nešto novo, što djelomice ima karakteristiku novca, djelomice dionica, a djelomice robe, i dosadašnje paradigme padaju u vodu.
Budući da su se države pošto-poto namjerile oporezivati i te nove kriptovalute koje su se pojavile, sada su u problemu kako to izvesti. Osobno smatram da se svima moglo uštediti jako puno muke da se Internet (i kriptovalute) smatraju međunarodnim teritorijem i da države priznaju da se tu nemaju što miješati jer to nema veze s njima. Duty free zona. S vremenom će države pokušati utjerivati sve te poreze, i onda će shvatiti da sada odjednom više nemaju mogućnost od banke tražiti popis svih transakcija svojih građana kao kod državnih valuta. Amerikancima se to već događa, manje od 900 ljudi u cijelom SAD-u im je prijavilo porez jer su ga previše zakomplicirali, i mogu im staviti soli na rep.
Ako nešto nije tvoje (kao što fiat valute jesu državne), niti imaš kontrolu nad tim, niti možeš pratiti, onda ne možeš korištenje toga naplaćivati i prodavati. Što se mene tiče, neka države samo zakompliciraju porezna davanja, što ih više zakompliciraju, to će brže izgubiti bilo kakvu kontrolu nad cijelom pričom, onako kako su medijske kompanije izgubile kontrolu nad distribucijom muzike i filmova. Da sam ja na mjestu poreznika po raznim državama, jako bih pazio da porezni zakoni budu što jednostavniji i što manji - jer je to jedina šansa da u daljoj budućnosti itko plati ikakav porez. Kada nestane prisile, cijena legalnosti mora biti mala, razumna, i prije svega jednostavna.