Ja sam to u početku shvatio otprilike kao da imam firmu:
Ako uložim 100 kn u BTC i prodam ga za 80 kn, ne plaćam porez jer sam spušio lovu.
Ako uložim 100 kn i prodam za 140 kn, plaćam porez na 40 kn u iznosu 12% + prirez.
Ako ne prodam, ne plaćam ništa dok ne prodam.
Točno, s tim da ako imaš prvu i drugu situaciju unutar iste godine, od tih 40 kn zarade možeš odbiti gubitak od 80 kn, i onda ti je zarada -40, odnosno faktički 0, pa ne moraš platiti porez niti na tih 40 kn.
Nadalje, sad vidim da se spominje i nekakav porez na airdropove. Ne vidim niti jedan način da se to sve popiše, hrpa airdropova vrijedi po par dolara i dobivena je besplatno. Cijene luduju i većina toga nije ni izlistana u trenutku dobivanja. Osim toga, opet bi se oporezivalo kad vadiš BTC u kune jer po nekoj teoriji uložiš 100 kn u BTC, izvadiš 80, ne platiš porez. Od airdropova zaradiš još BTC-a, prodaš ga u kune za recimo 50 kn i opet na tih 30 kn platiš porez, zar ne?
Airdropovi su trenutno skroz nedefinirana kategorija i porezna se o njoj još nije izjasnila. Nadajmo se da ćemo do prijave poreza u 2019. imati neko očitovanje. Kako postupiti prema airdropovima prije toga, i kako se trebalo postupiti prema BCH-u i Bitcoin forkovima u 2017? Tko zna.
Recimo to ovako, službeno, trebao bi platiti porez na airdropove (iako nije jasno kako ga obračunati), i ako ga ne platiš, ili ga platiš krivo, u prekršaju si. Međutim, neslužbeno, da postavim ovo pitanje - bilo je ljudi koji su sav prihod od trgovanja Bitcoinom obračunali kao drugi dohodak, dakle nepovoljnije nego što je naknadno Porezna odlučila da su trebali. Ti ljudi su dakle krivo prijavili porez i to na svoju štetu. Teoretski su jednako krivi za pogrešnu poreznu prijavu kao i oni koji nisu prijavili a trebali su - a možeš si misliti kako će im netko vratiti to što su preplatili.
Nejasna situacija rezultira time da te porezna faktički gura u prekršaj, pa si ja rezoniram, bolje biti u prekršaju na svoju korist nego na svoju štetu, tim više što Porezna nema apsolutno nikakvu kontrolu i nadzor nad kriptovalutama i realno prijava ovisi o tvojoj dobroj volji. No ne treba me slušati, svatko ima svoju računicu, a sigurno je da će to što si barem nešto uplatio biti olakotna okolnost i da te neće goniti po sudovima ako si platio previše.
A sada, hajmo nagađati kako bi to išlo. Pretpostavimo da će tumačenje Porezne biti da je airdrop drugi dohodak kao i rudarenje i da ga se treba obračunati po nekoj fer cijeni na dan kada s njim možeš raspolagati i prodati ga, dakle uzmimo prosječnu cijena u prvom danu trgovanja. Nepraktično i problematično na nekoliko nivoa, ali to je zbilja vjerojatno buduće tumačenje.
Dakle uložio si 100 kn u BTC, kupio neku količinu BTC, prodao je za 80 i ostvario gubitak od 20 kn. Zatim si airdropovima zaradio neku količinu novca (prosječna cijena na prvi dan trgovanja recimo 60 kn). U nekom trenutku mijenjaš dobit od airdropova u BTC, i taj BTC padne, i kad ga prodaš vrijedi 50 kn. Dakle, od airdropova imaš ukupnu inicijalnu dobit od 60 kn, na to trebaš platiti 24% poreza i doprinose što ispada otprilike 25,79 kn, i zatim si još računaš gubitak u BTC od 60-50=10 kn. Dakle, sve skupa, na početku si imao 100 kn uloga, i dobio si neku lovu od airdropova, a na kraju si si isplatio 80 kn od kapitalnog ulaganja u BTC, 50 kn od airdropova, nemaš poreza na kapitalnu dobit jer nisi imao kapitalnu dobit nego kapitalni gubitak, a moraš platiti poreza i doprinosa 25,79 kn na drugi dohodak/airdrop, dakle, na kraju imaš 80+50-25,79=104,21 kn.
Po meni je oporezivanje airdropova kao drugog dohotka problematično, bilo bi ih daleko bolje oporezivati kao dividende, i u tom slučaju bi mogao uračunati odbitak od 20 kn za onih 100 kn BTC-a i gubitak od 10 kn u BTC nakon airdropa, a osnovica za porez od 12%+prirez bi ti bila -20+60-10=30 kn, dakle porez bi ti bio 4.25 kn na 30 kn (s pretpostavkom da si u Zg i imaš prirez 18%).