A co to sie wydarzyło że nam wykres tak pięknie w górę wystrzelił, niczym szczypior?
Czyżby początek wspomnianego w innym wątku kilkumiesięcznego odbicia (vel rajd św Mikołaja etc.) po którym nastąpi znowu jesień średniowiecza?
Dane o inflacji.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Inflacja-w-USA-listopad-2022-8455876.html7.1 procenta. Spadek z 7.7, rynek oczekiwał 7.4. Więc lepiej niż było i lepiej niż myśleli, że będzie.
Podobną formację odegrało złoto i sp500, a dxy to samo w przeciwnym kierunku.
Sprawdza się scenriusz 1980. To co opisywałem w wielu wątkach. W ekonomi coraz gorzej a mimo to bullwhip effect sprowadzi inflację nisko a kursy znów wystrzelą, bo ludzie uwierza, że już po strachu i wracamy do wzrostów. Obkupią się po jajka przed samym "pivotem", bo przecież:
[...]
większośc traci i większość pamięta max ostatnią dekadę i pamięta, że jak FED zaczął mówić o podnoszeniu stóp to rynek zaczął spadać, więc jak zacznie obniżać to rynki zaczną rosnąc. Posta logika ale błędna. Nic bardziej mylnego. Hisotrycznie oznaczało to moment nasilenia się spadków. [...]
Wiec moim zdaniem teraz rynki rosnął, by ubrać wszystkich nowych inwestorów, którzy wyciągają wnioski na bazie za krótkiego doświadczenia i wiedzy i wyceniana rynku na podstawie tego co się teraz dzieje i wykresu a nie tego, co będzie się działo na świecie za pół roku-rok. Tuż przez "pivotem", te okolice, powinniśmy osiągnąć szczyt. Mam nadzieję, że bitcoin nadąży. Jest nadzieja na 3 zielone miesiące, bo pewnie tyle zostało do pivotu (a może się mylę, bo moja wiedza też jest nie pełna).
Potem inflacja wchodzi w falę drugą a rynki spadają na nowe dno mimo wybicia nowego ATH (w 1940 i 1980 były 3 fale inflacyjne).
Bo chyba nie dzisiejsze aresztowanie mogące być traktowane jako klamra spinająca sprawę FTX...
To też działa pozytywnie na cenę. Rynek wycenia ryzyka. Np 10% na to, że w trakcie komisji wydarzy się coś co zawali całe krypto. Jeśli się to nie wydarzy, to te 10% musi zamknąć shorta, no bo po co dalej trzymać. Jak się wydarzy to też muszą zamknąć shorty, tylko wtedy z zyskiem, bo 90% tych co obstawiali, że nic się nie wydarzy musi zamknąć longi.
To trochę jak z wielkimi eventami w krypto. Forki itp. zawsze jak sie wydarzą, to rynek osiąga szczyt, bo ci co kupowali pod to nie mają nic innego do roboty jak realizować zyski i szukać kolejnej inwestycji "pod newsy".
Tak jak Cardano. Nie posłuchali mnie, dostarczyli produkt (po 5 latach czekania) i od tamtej pory tylko w doł. Nawet dziś o włos nie wybiło nowego low bessy.
Crypto - place where promise is worth more than product