Najbliższa dekada to będzie dekada skilla. "Buy the dip" pewnie umrze. "hodl" pewnie umrze...
zgadzam się, z drugiej strony jak sie nie nauczyles grać do tej pory, to w przyszłości tez nie masz co szukac szcześcia w trejdingu, chyba? nie wiem czy tego sie mozna nauczyć tak w ogóle, podobno AT nie działa, mysle ze bardziej trzeba trenować mindset i zarzadzanie środkami, być na rynku po prostu long term, longować hossy i shortować bear markety, polować na jakieś czarne konie i okazje... jak to prosto brzmi, prawda
buy the dip moze jeszcze ma sens ale hodlowanie - RIP - niestety od ostatniego ATH i jak zawsze do tej pory gdzies miałem nadzieje graniczącą z pewnoscia ze nawet jak spadnie 90% to predzej cz póżniej odbije i wybije nowe ATH, tak w tym roku jest tej pewności o wiele mniej. Nie podoba mi sie to co widze, nie tylko sam rynek i siły nim rządzące, ale cała otoczka legislacyjna, wojny, stan gospodarki na świecie, inflacja, dodruki, hakerzy, to wszystko nie napawa optymizmem, myslę że to widzac na wykresach aktualnie
nie chce mówić że trejdowanie w ostatnich latach to była jakas prosta sprawa, ale stosunkowo łatwo mozna było zarobić pare $ jeżeli tylko kupowałeś "buy the dip" i sprzedawałeś wyżej z zyskiem, juz nie ważne jakim
bardzo szybko wyleczyłem sie z łapania idealnie dołków i prób wychodzenia na szczytach, kiedy już mój chciwy mózg przyzwyczaił się do tej strategi, tkzw 'odcinanie kuponów" stawało się na prawdę dość proste
tez mielismy okresy większych zawirowań, pojawiały sie barty simpsony i inne o kształtach dinozaura... pomimo wszystko, gdzies dało sie grac na tym rynku, a co najważniejsze - wygrywać, zarabiać
ostatnio ta sztuka przestaje się udawać, skoki cen sa tak gwałtowne i nie przewidziane, nie chce napisać totalnie zmanipulowane - że wywala mi kazdy stop loss i powtórzę szczerze, że zupełnie nie czuje tego rynku, nie jestem w stanie przewidzieć nic, a galopująca zmienność jest zabójcza.
PS
CO SIE DZIEJE Z CENĄ BTC? czemu takie spadki? gdzie dno?
czy po akcji z FTX ten panic sell nie powinien sie skończyć? czy przy tak wysokiej inflacji crypto i BTC nie powinno byc oczywistą alternatywą?
Co się kur.a dzieje?