Pages:
Author

Topic: Pospekulujmy o aktualnej i przyszłej cenie BTC. - page 20. (Read 16383 times)

legendary
Activity: 2156
Merit: 1622
Zgadza się. Też miałem o tym pisać, że wszystkie sygnały na dołek bessy już się zaświeciły. A mimo wszystko bitcoin potrafił się urwać w piątek o 10% w jeden dzień tworząc bardzo nieprzyjemnie zamknięcie tygodniówki.
member
Activity: 97
Merit: 29
Jest Już sygnał Buy, ale to nie oznacza że dołek za nami, tylko że w najbliższych miesiącach czekają nas wzrosty .
legendary
Ciężko stwierdzić, niby sie linie zwężają

Oj coś mi się wydaje, że ten wskaźnik bardzo późno da sygnał kupna. Jeden z użytkowników forum zrobił listę wskaźników, które zwykle wskazywały koniec bear marketu. Okazuje sie, że 4/5 już wystąpiło. Ostatni to właśnie hash ribbons. Pozwolę sobie załączyć post w całości i odsyłam tym samym do wątku:

Here's my own personal bucket list for confirming a Bitcoin low that I'll keep updated.

Currently at 40% 60% 80% complete, only Hash Ribbons buy signal remains:

1. Pi Cycle bottom signalled: 11/07 @ $20.8K ✅
2. NUPL leaving capitulation levels: 18/07 @ $22.4K ✅
3. Weekly RSI leaving oversold conditions: 24/07 @ $22.6K ✅
4. Price closing back above 200 WMA:: 31/07 @ $23.3K  ✅
5. Hash Ribbons indicator buy signal: ❔❔❔

Average price (so far):  $22.3K (+27% from low)
Price range (so far): $20.8K - ❔❔❔
Time range: 11/07/21 until ❔❔❔

This is simply my own criteria for attempting to confirm a bear market low, but not an end to the bear market nor new bull market I should add. Currently waiting on Weekly RSI to close a week outside of oversold conditions (this week hopefully), as well as close back above the 200 WMA (next week maybe). Hash Ribbons indicator will likely take longer to confirm buy signal as hash rate continues to decline.

What's your criteria for confirming a bear market bottom for Bitcoin, if any?
member

Daleko mu do tego?
\
Ciężko stwierdzić, niby sie linie zwężają

Maksymalny spadek po sygnale wynosił 17% a najmniejszy wzrost to 36 %.
Trreba mnieć też na uwadzę, że kurs po ruchu wzrostowym, może spaść, jeszcze niżej niż był poprzednio.
legendary
Chyba nie o to chodziło, żeby btc tańczył jak mu Ameryka zagra

Oczywiście, że nie. W długim terminie bitcoin rozegra swoją grę, której kartami będą jego użyteczności, rozwój, adopcja. W krótkim i średnim terminie trzeba pamiętać, że jest on już za duży by żyć w 100% własnym życiem i nie podglegać grawitacji makroekonomi, że ludzie z kredytami, z nożem na gardle nie będą go wyprzedawać w decyji - investycja w BTC vs dom na którego ratę mnie już nie stać. To samo dotyczy przedsiębiorców, korporacji lub typowych zjadaczy chleba. A, że watek dotyczy spekulacji o aktualnej i przyszłej cenie bitcoina to omawianie makro wydaje mi się na miejscu bo dotyczy aktualnych zmian.

kluczowym momentem będzie jak Hash ribbon w końcu pokaże sygnał BUY.

Daleko mu do tego?
member
Chyba nie o to chodziło, żeby btc tańczył jak mu Ameryka zagra, ale cóż, jest jak jest. Obecnie relief rally możliwe że uda się dociągnąć do 32 k, kluczowym momentem będzie jak Hash ribbon w końcu pokaże sygnał BUY.
legendary
Wczoraj światło dzienne ujrzały dane o inflacji w USA. Po raz pierwszy od wybuchu obecnej fali inflacyjnej widzimy tak duży spadek:

"W lipcu inflacja CPI w USA spowolniła do 8,5 proc. wobec 9,1 proc. odnotowanych w czerwcu - podało Biuro Statystyki Pracy. Konsensus rynkowy przewidywał odczyt w wysokości 8,7 proc. Mamy więc do czynienia z silniejszym od oczekiwań wyhamowaniem wzrostu cen w USA"
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Inflacja-w-USA-lipiec-2022-8388031.html

Tak więc rynek w tym miesiącu będzie tańczył pod spadające bezrobocie i spadek inflacji. Połączenie jakiego ludzie się chyba nie spodziewali, bo mówiło się albo o recesji/depresji (przy podnoszeniu stóp i cięciu wydatków) albo galopującej inflacji (przy nie podnoszeniu) a tu okazuje się, że FED potrafi walczyć z inflacją bez wywoływania recesji? Mimo wojny? Oj dane te pewnie narobią zamętu w najbliższych tygodniach zwłaszcza, jak się w przyszłym miesiącu powtórzą. Czy jest na prawdę tak wspaniale, czy nie i powodem są wybory w USA, które odbędą się 8 listopada 2022 roku i pomocne byłoby odreagowanie na rynkach i pokazanie, że wszystko jest pod kontrolą, a wystarczy lekka manipulacja 2 danymi przez 2 miesiące? Obstawiam to drugie. Już pokazali co potrafią zmieniając definicję recesji na godziny przed ogłoszeniem danych o PKB USA, po którym bylibyśmy w technicznej recesji.

Po danych rynki eksplodowały. Bitcoin w 19 godzin zrobil 7.5%
legendary
Właśnie na rynek weszły dane o bezrobociu w USA. Na reakcję nie trzeba było długo czekać. Sp500 w dół o 1% w ciągu 1 min od ogłoszenia. Bitcoin również namalował długą świeczkę m5 ze sporym wolumenem.

Jakież to dane tak negatywnie wpłynęły na rynek w krótkim terminie? Bezrobocie w USA spadło z 3.6% do 3.5% co świadczy o tym, że FED ma jeszcze mnóstwo miejsca do zabierania płynności a nawet robi to za wolno. Ciekawe jak na ten news zareaguje bitcoin w perspektywie najbliższych kilku dni. Zaczęło się paniką... zobaczymy jak się skończy.
legendary
Activity: 2744
Merit: 1708
First 100% Liquid Stablecoin Backed by Gold
Byki walczą, cena Bitcoina na 24 tysiacach, jak przebiją ten opór, dobra nasza i moze kolejny stop na 28K

strefa pomiedzy 18 a 24, to taki mały roller coaster, aktualnie mocne wsparcie na 22, zobaczymy
legendary
ale to dobrze, daje mozliwosc ciagłego zarobku

Jeszcze jakby mniej przypominał żyda w pustym sklepie Smiley 33 miesiące dołem albo bokiem, 5 miesięcy szalonej hossy i znów już 16 miesięcy bokiem albo dołem a teraz konsolidacja na największej krwi jaką widział bitcoin.

"Byki wchodzą po schodach, niedźwiedzie skaczą przez okno" w przypadku bitcoina nie działa. Tu kilka miesięcy przespane albo odczekane na peronie i można przespać hossę. Kolejna za lata.
legendary
...W krótkim terminie można rozważać, czy 17k to było dno, czy może spadnie jeszcze do 15k. W długim terminie, jest super tanio.

lata cena BTC "jak zyd po pustym sklepie"

ale to dobrze, daje mozliwosc ciagłego zarobku

chyba najlepsza strategia krótkoterminowa to łapac co wpadnie, a średnioterminowa - kupic tanio i oby nie spadło niżej  Wink

długoterminowych nie znam - nie stosuje
legendary
Ten wskaznik został zrobiony w 2019 , także raczej w ramach ciekawostki bo to pierwszy raz jest poddany próbie.

To jest chyba jakaś pochodna RSI bo szczyty i dna się w miarę pokrywają, a RSI jest sprawdzone w bojach od 44 lat:

Nigdy nie byliśmy tak wyprzedani jak teraz i, co ważne, wychodzimy ze strefy <30, co wydarzyło się tylko 2 razy w histori bitcoina, na dołku w 2018 i na dołku w 2014.
"When the RSI surpasses the horizontal 30 reference level, it is a bullish sign and when it slides below the horizontal 70 reference level, it is a bearish sign."
https://www.investopedia.com/articles/active-trading/042114/overbought-or-oversold-use-relative-strength-index-find-out.asp

I to na świeczkach tygodniowych! Okazja inwestycyjna jedna na kilka lat.
W krótkim terminie można rozważać, czy 17k to było dno, czy może spadnie jeszcze do 15k. W długim terminie, jest super tanio.

Świeczki rzeczywiście nie wyglądają ciekawie. Może to jakaś gra na koniec miesiąca?
Przecież ustaliliśmy że do czasu publikacji danych z bezrobociu w US ma rosnąć! ;^)

chwilowo odbiliśmy, ale niewiele brakowało do negacji technicznych sygnałów wskazujących na dalsze wzrosty - "bull trap" o którym pisał wwzsocki. Ale jak mówiłem, w średnim/krótkim terminie.
member
na czterogodzinnym interwale mamy wybicie dołem z kanału wiec sprzedałem BTC

odkupie po 15K albo nizej, na to wychodzi ze nic nie jest nas w stanie od tego uchronic

co juz zaczyna niby dobrze żrec, okazuje sie to byc "bull trap"

teraz jak 19K nie wytrzyma to 15K raczej pewne jak w banku, przy takim FUDzie i złej reklamie stablecoinów (które sa jak by nie było filarem) nic dziwnego że jest jak jest i oby nie było gorzej

Are you sure about it ??

Ten wskaznik został zrobiony w 2019 , także raczej w ramach ciekawostki bo to pierwszy raz jest poddany próbie.

Przepatrzyłem również, liczbę adresów na btc
Adresy 1000 btc + maleją
Adresy 100btc + Stagnacja taki sam poziom od 2 lat
Adresy 1 btc + rosńą w szybkim tempie.
Z samego tego wynika jakby tym spadkiem byli zainteresowani mniejsi inwestorzy. Być może faktycznie czekają nas niższe poziomy.
legendary
Activity: 952
Merit: 1385
odkupie po 15K albo nizej, na to wychodzi ze nic nie jest nas w stanie od tego uchronic

No powiem Ci że jak obudziłęm się dziś rano i przeczytałem twojego posta to szybko powstałem. Momentalnie przypomniało mi się powiedzenie "nie śpij bo cię okradną". Ale potem zajrzałem na giełdę i jak zobaczyłem że jest jednak powyżej 21, stwierdziłęm że mogę spokojnie zjeść śniadanie.

Świeczki rzeczywiście nie wyglądają ciekawie. Może to jakaś gra na koniec miesiąca?
Przecież ustaliliśmy że do czasu publikacji danych z bezrobociu w US ma rosnąć! ;^)
legendary

co juz zaczyna niby dobrze żrec, okazuje sie to byc "bull trap"

teraz jak 19K nie wytrzyma to 15K raczej pewne jak w banku, przy takim FUDzie i złej reklamie stablecoinów (które sa jak by nie było filarem) nic dziwnego że jest jak jest i oby nie było gorzej
legendary
a ile tego było? Wiesz moze jak to sprzedali, gdzie?

"The electric car firm has offloaded 75% of its Bitcoin, which was worth about $2bn (£1.7bn) at the end of 2021.
It is backing away as the value of the cryptocurrency has plunged, falling by more than 50% this year.
Tesla said it bought traditional currency with the $936m (£782m) from its Bitcoin sales."
https://www.bbc.com/news/business-62246367

Gdzie sprzedali nie wiadomo. Podobno sprzedawali wtedy jak luna padała. Nie wiem czy na zysku czy stracie.

Chyba nie takie diamentowe Smiley
legendary
po raz pierwszy od dawna nie sprzedałem i trzymam trejd na minusie (normalnie zamykam jak najszybiej),
jak 21K nie wytrzyma wtedy juz pogonie, bo kolejny stop moze byc na 15K, ale na razie warto poczekać mysle

...tesla wywaliła 75% swojej torby bitcoincowej...

a ile tego było? Wiesz moze jak to sprzedali, gdzie?
legendary

Czyli uważasz że 28k będzie co najmniej dotknięte (a może i stabilnie przebite) w przeciągu dwóch tygodni? Patrząc na wykres mam pewne wątpliwości czy można tak powiedzieć o 25k. Faktem jest że giełda ostatnimi dniami też ładnie rosła. EBC podniósł stopy ale był to ruch tak przewidywalny że wpływ decyzji jest niemal niezauważalny.

Tego nie powiedziałem. Bardziej miałem na myśli, że technicznie wybiliśmy opory a kolejne są przy 28k, a przez najblizsze dni brak informacji które mogłyby zakłucać wzrosty. Ale nie powiedziałem, że dojdziemy do tego poziomu w tym czasie. Możliwe też, że nic z tego nie będzie bo kurs zawali musk wywalając ostatnie 25% bitcoinów.

Apropo newsów, to słyszeliście, że tesla wywaliła 75% swojej torby bitcoincowej? Reakcja rynku? BRAK!

13 lipca ogłoszone zostały dane o inflacji (9.1% i o 0.3% gorzej niż spodziewał się tego rynek). Informacja negatywna. Reakcja rynku? pompa o 20%.

może jeszcze na to za wcześnie ale:

I'm very bullish. Of course, we might see even 20% dump now but it won't change my attitude currently because bitcoin is bad news resistant now. That's the first indicator of the end of bear market

@5500$
legendary
Activity: 952
Merit: 1385
24K na liczniku i wygląda to dobrze, czekam na 28K
Wygląda to bardzo dobrze, aż za dobrze... 28k wydaje sie nieuniknione. Do najbliższych ważnych danych z usa, które mogłyby załamać notowania jest 16 dni (dane o bezrobociu)

Czyli uważasz że 28k będzie co najmniej dotknięte (a może i stabilnie przebite) w przeciągu dwóch tygodni? Patrząc na wykres mam pewne wątpliwości czy można tak powiedzieć o 25k. Faktem jest że giełda ostatnimi dniami też ładnie rosła. EBC podniósł stopy ale był to ruch tak przewidywalny że wpływ decyzji jest niemal niezauważalny.
legendary
24K na liczniku i wygląda to dobrze, czekam na 28K

Wygląda to bardzo dobrze, aż za dobrze... 28k wydaje sie nieuniknione. Do najbliższych ważnych danych z usa, które mogłyby załamać notowania jest 16 dni (dane o bezrobociu) więc jest sporo czasu na wzrosty. Ciekawe jest to, że wzrosty przyspieszyły po negatywnych danych z gospodarki. Jakby rynek uznał, że gorzej być nie może i za miesiąc-dwa-trzy nastąpi wysyp pozytywnych danych z gospodarki wynikające z chwilowego odreagowania i rynki dostaną potwierdzenie odbicia, które już teraz się zaczyna. Zobaczymy

jestem ciekaw jak ten atak ma wygladać? w jaki sposób chcą zniszczyć Tether?

jedynym sposobem jest chyba wycofanie i wymiana do USD wiekszosci/wszystkich funduszy (USDT), jakie sa w obiegu aktualnie, żeby sprawdzić peg?

W temacie tethera zapraszam na specjalny wątek który z tego powodu zacząłem pokazujac, że atak nie jest hipotetycznym fudem a faktycznie sie zaczął, przynajmniej tak mi się wydaje. Pytanie tylko czy się uda.
https://bitcointalksearch.org/topic/--5404591

Pages:
Jump to: