Pages:
Author

Topic: Pospekulujmy o aktualnej i przyszłej cenie BTC. - page 51. (Read 16416 times)

legendary
Activity: 2744
Merit: 1708
First 100% Liquid Stablecoin Backed by Gold
Będzie to raczej pseudo-kryptowaluta, czyli albo scam jak Petro, albo coś co i tak będzie pod całkowitym nadzorem państwa.

Masz rację powinienem to dobitnie zaznaczyć, że to tylko z nazwy "kryptowaluty" i że są scentralizowane.

Nasze grono jest małe i domyślam się, że wszyscy o tym wiedzą, ale warto dodać gdyby kiedyś czytał to jakiś świerzak.
legendary
Activity: 3472
Merit: 1722
Będzie to raczej pseudo-kryptowaluta, czyli albo scam jak Petro, albo coś co i tak będzie pod całkowitym nadzorem państwa.
legendary
...jakiś kraj musiałby zaakcepotwać btc jako środek płatności  np. Wenezula wywala swoją walute i wszyscy płacą bitcoinem...
...Adopcja BTC jako waluty narodowej w miejsce obecnej to mrzonka.

Też mi się wydaje, że to raczej nie możliwe, żeby któreś państwo zamieniło swoją walutę narodową na BTC. Raczej wystartują swoją własną, nową, lepszą i szybszą kryptowalutę, korzystając z najnowszych osiągnięć techniki.

Już mamy Petro, niedługo na pewno Chiny dołączą ze swoją nowiutką kryptowalutą i jestem pewien, że powoli będziemy widzieli coraz więcej narodowych walut zamienionych lub poszerzonych o krypowaluty.

Myślę, że właśnie taki będzie finał, a nie wymarzone przez nas fanów krypto, przejęcie świata finansów przez BTC, niestety  Cry.
legendary
Tak się zastanawiam dlaczego btc miałby kiedykolwiek być po 200 tyś. lub więcej. Obecnie przeciez to czysta spekulacja, jakiś kraj musiałby zaakcepotwać btc jako środek płatności  np. Wenezula wywala swoją walute i wszyscy płacą bitcoinem. Bo bańki chyba nie osiągają takich gigatycznych rozmiarów, czy osiągają?

Nie ma górnej granicy, wcześniej też nikt nie spodziewal się np. że cena dojdzie do $1000, nie mówiąc o $20k. Co rozumiesz przez akceptowanie BTC jako środka płatności? W większości nikt nie zabrania tego ludziom. Adopcja BTC jako waluty narodowej w miejsce obecnej to mrzonka.
legendary
Activity: 2282
Merit: 1035
Jasne, że jest takich wykresów setki i sam bardzo wątpię w to, żeby się to sprawdziło. Jednak koleś zrobił to ponad rok temu i mam jakieś dziwne przeczucie, że właśnie tak może być.

Co do tego jak gigantyczna może być kolejna bańka, to ciężko powiedzieć. Moim zdaniem 5x ATH jest możliwe.
przy BTC najważniejsza jest ograniczona podaż i rosnący wraz z adopcją popyt. Teoretycznie przez halving cena powinna z czasem rosnąć co raz szybciej. I myślę, że nie jest potrzebna akceptacja jakiegoś kraju. Wystarczy, że McDonalds zacznie akceptować BTC, a myślę, że prędzej czy później to nastąpi.
member
Activity: 963
Merit: 57
Wygrzebałem gdzieś z czeluści wykres, który kiedyś zapisałem sobie, bo wydał mi się bardzo interesujący..
Nie wiem kto go stworzył, ale zdaje się, że koleś ma pojęcie co robi.

Wykres powstał 7 lipca 2018

Nie skleiło się idealnie datami (chodzi mi o $3k w październiku), ale powiem Wam, że wygląda on najbardziej realistycznie ze wszystkich "przepowiedni" jakie do tej pory widziałem.

Ten sam autor twierdził, że do dzisiaj cena ma osiągnąć 5800 jak widać cena poleciała w drugą stronę.
Mimo to ciekawe te wykresy robi, np. ten.

Tak się zastanawiam dlaczego btc miałby kiedykolwiek być po 200 tyś. lub więcej. Obecnie przeciez to czysta spekulacja, jakiś kraj musiałby zaakcepotwać btc jako środek płatności  np. Wenezula wywala swoją walute i wszyscy płacą bitcoinem. Bo bańki chyba nie osiągają takich gigatycznych rozmiarów, czy osiągają?
legendary
Takich wykresów przecież powstaje tysiące, to że jeden się wstrzeli w przeszłe wydarzenia nic nie znaczy Wink

Zgadzam się i zupełnie nie o to mi chodzi, tylko tak jak napisałem chciałem:

...porównać jak mocno predykcja się rozjechała albo że się sprawdza...

Dla czego?

No właśnie po to, żeby sprawdzić  Cheesy, bo tak jak piszesz widziałem już takich wykresów setki, ale nigdy nie miałem przyjemności widzieć ich zaktualizowanych.

I to tyle.

...nie widzę żadnych powodów ekonomicznych dla których wykres miałby tak się zachować w przyszłości poza: "tak by wyglądało najładniej na wykresie logarytmicznym"  ...

Dokładnie, ja też tak uważam i chyba nikt nie myśli, że cena musi się sprawdzić i podążać, właśnie za tym wykresem, chociaż oczywiście może i na pewno nie jeden wykres będzie w końcu trafiony, biorąc pod uwagę ile ich jest, tylko na samym Tradingview.

Z czystej ciekawości, chciałbym widzieć aktualizację tego wykresu, bo trzeba przyznać, że do momentu, w którym powstał, cena trzymała się wyrysowanego kanału bardzo dobrze.

Dodatkowo w tym wątku od miesięcy nikt nie chciał rozmawiać o cenie BTC, więc cenny jest każdy nowy post i chętny do dyskusji, nawet jeżeli mamy rozmawiać o najbardziej absurdalnych wykresach, a ten do nich nie należy.
legendary
Activity: 2156
Merit: 1622
Takich wykresów przecież powstaje tysiące, to że jeden się wstrzeli w przeszłe wydarzenia nic nie znaczy Wink

Zgadzam się. Dodam, że nie widzę żadnych powodów ekonomicznych dla których wykres miałby tak się zachować w przyszłości poza: "tak by wyglądało najładniej na wykresie logarytmicznym"  ... a cenę tworzy popyt i podaż, a ten ma gdzieś najładniej narysowany wykres. Oczywiście cena może zachować się w ten sposób ale nie dlatego, że jakaś magiczna ręka go trzyma, a przez przypadek. Tak samo jak przez przypadek wygrałem konkurs adamvp trafiając z dokładnością 300$ w cenę bitcoina na 3 miesiące do przodu.

Moim zdaniem cenę na wykresie tworzy zbyt wiele aspektów by można było ostatnie 10 lat ubrać w jakieś ciuszki i dobrać najbardziej pasującą czapkę do zestawu (zwłaszcza na bitcoinie... rynku, który 10 lat temu nie istniał). Nie mam dokładnych danych, ale na pęknięciu pompy z początków 2014 wolumen na bitcoinie według CMC wynosił  20-70 mln $. Podczas pompowania (100$-1000$) było to pewnie ~10 mln $. Na poprzedniej pompie (2011) było to pewnie 1 mln $. Przed nią pewnie ~10 000$. I teraz według mnie branie pod uwagę wykresu z wolumenem od 10 000$ - 10 mln $ i na tego podstawie snucie predykcji dla rynku o wolumenie kilku mld$ (obecnie 22mld$ według CMC ale wiadomo, że to w większości fake) i przewidywać szczyt kolejnej bańki, któremu pewnie towarzyszyć będzie wolumen rzędu 1 biliona $ jest absurdalne.
legendary

legendary
Wygrzebałem gdzieś z czeluści wykres, który kiedyś zapisałem sobie, bo wydał mi się bardzo interesujący..

Fajnie by było zobaczyć ten wykres zaktualizowany na Tradingview, żeby porównać jak mocno predykcja się rozjechała albo że się sprawdza.

Nawet znalazłem tego użytkownika na Tradingview, ale za cholerę nie mogę znaleźć tego wykresu.

https://www.tradingview.com/symbols/BLX/ideas/
legendary
Activity: 2282
Merit: 1035
Nie wiem kto go stworzył, ale zdaje się, że koleś ma pojęcie co robi.

Wykres powstał 7 lipca 2018

Nie skleiło się idealnie datami (chodzi mi o $3k w październiku), ale powiem Wam, że wygląda on najbardziej realistycznie ze wszystkich "przepowiedni" jakie do tej pory widziałem.
legendary
Jak dla mnie mieliśmy teraz za duże wybicie, 40% to nie w kij dmuchał, żebyśmy kontynuowali podróż niżej.

Tak tylko, że ja uskuteczniam najbardziej niepolecany day trading a nawet skalping na BTC   i jak dotąd było całkiem OK.

Ale już wiem o co chodzi, po prostu trafiłem na Hallowinowego psikusa: https://bithub.pl/wiadomosci/bitcoin-za-7700-w-halloween-bylo-nawet-15-000-ale-tylko-przez-chwile/

Właśnie podczas opisywanego w artykule rozjechania się cen, postawiłem tego trejda, który wybił stop loss dosłownie 5 minut później .

Po takim trejdzie zaczynasz się zastanawiać, czy aby nie zacząć grać przeciwnie do samego siebie .

Stawiasz trejda i dosłownie od razu widzisz, jak zaczyna iść w odwrotną stronę i to z 10 krotnie większą siłą, jak przez ostatnich X godzin. Dawno nie miałem, aż tylu wtop co ostatnio, ale później zazwyczaj okazuje się, że właśnie, jakieś dziwne ruchy miały miejsce, więc nie przejmuję się za bardzo i robię swoje. Nie zaczynam uczyć się analizy technicznej od nowa i próbować, jakichś nowych strategii, a pewnie jeszcze parę lat temu bym tak zrobił.

Całe szczęście, że po ostatnich dyskusjach z Tytanowym, zacząłem za każdym razem stawiać stop loss, bo uratowało mi to skórę w tym ostatnim, nieudanym trejdzie .
legendary
Jak dla mnie mieliśmy teraz za duże wybicie, 40% to nie w kij dmuchał, żebyśmy kontynuowali podróż niżej.
legendary
Już kilka razy mówiłem, że zgłupiałem do reszty i nie wiem co się dzieje. Jeżeli ktoś z Was czyta moje wypociny, to pewnie zauważył, że z ostatnich predykcji, żadna się nie sprawdziła.
Ostatnio doszło do tego, że kurs zaczyna iść w odwrotnym kierunku zaraz po kupieniu lub sprzedaniu na dźwigni. Oczywiście nie mówię tu o małych spadkach, tylko zupełnym odwróceniu trendu i wielkiej czerwonej świecy zaraz po kupieniu lub zielonej po sprzedaży  Shocked.

Chyba mam tilta i muszę odpocząć  Wink.

Szczęście, że nauczyłem się już stawiać stop lossy i to zawsze (dzięki @TytanowyJanusz), bo dzisiaj kupiłem BTC poszedłem do kibla, na krótko i po powrocie już wybił stop loss.
Oczywiście chciałem szybko trochę przyskalpować z dużą dźwignią, już nie raz tak robiłem, ale ostatnich parę trejdów, to zupełna porażka  Embarrassed.
newbie
Activity: 2
Merit: 0
Moim zdaniem najbliższe dni są dość mocno decydujące, jeśli cena spadnie poniżej 8.5k$ to można spokojnie zastanawiać się nad dokupowaniem BTC czy ALTów znów w dobrych cenach.
legendary
Trend spadkowy na h1 został wyłamany.

Pompa w tym wypadku to norma. Teraz pytanie co zrobi kurs jak opadną emocje. Według mnie jeśli kurs zbliży się ponownie do 9000 to przebije ten poziom z impetem. Potem czarno widzę kolejne miesiące. Jeśli jednak zobaczymy jeszcze dziś kontynuację wzrostów, to przyszłość wydaje się kolorowa.
legendary
Nie jestem oczywiście pewien, ale wyglądana, to że byki próbują wypchnąć cenę BTC do góry, zaraz po teście wsparcia, po raz trzeci.

Przyglądam się innym altom i wszystkie zachowują się podobnie, a na dodatek wolumeny na zielonych dildach są coraz wyższe, więc próba jest mocna i ja oczywiście w to wszedłem   Cheesy.

Myślicie tak samo? Zaczyna się pompa czy ja mam już bycze oczy  Wink.
legendary
...Mam nadzieję, że 8800 wystrzyma, co pozowli nam zastanwiać się "co dalej" przy 12-14k$.

Widzę, że się zgadzamy, mi też to tak wygląda, jak byśmy jeszcze mieli testować aktualne wsparcie na 8800$, jeszcze ze dwa lub trzy razy przed jakimś konkretnym ruchem.

...ktoś wykorzystał ten moment do ubrania siebie w jednym kierunku a całego rynku przeciwnym...

Bardzo ciekawe spostrzeżenie, bo właśnie cały czas przeglądam wykres ceny BTC, na różnych interwałach czasowych i analizuje ten, jakby nie było historyczny i rekordowy ruch ceny, aż o 40%, przy tak złym rynku i ustawieniu wszystkich wskaźników. To co zauważyłem przyglądając się wolumenom, potwierdza Twoją teorię.

Nie było za wielkich wolumenów podczas tego ruchu, był strzał wolumen podskoczył na maksa i potem od razu spadł, aż o 65% długości kolejnej zielonej kreski i każda następna była już dużo mniejsza. Pomimo wszystko, to wystarczyło, żeby dźwignąć cenę do 8600$, później chwila konsternacji (dokładnie 4 godziny), no i rusza FOMO (sam wtedy dokupiłem  Grin) i cena leci w zależności od giełdy nawet do 10800$, już na wysokim wolumenie. Idealnie potwierdzając powyższą teorię.

Ooo wypraszam sobie Smiley Co zostało przepowiedziane?
Formacja barta (pionowa ściana w 1 kierunku, konsolidacja a następnie pionowa ściana w przeciwnym) do 10k, która odpali w ciągu maksymalnie 1 tygodnia. Dokładnie taką pionową ścianę zobaczyliśmy i doszliśmy do ceny 10300$.

Ale szkoda, że wtedy nie wrzuciłeś tego screena. Ja zawsze uważałem Formację Barta za żart, a tu wychodzi na to, że ukuł nam się nowy zwrot, który na dodatek jest zupełnie poprawny w szczególności, kiedy rozmawiamy o BTC, jak widać na obrazku Bart wpisuje się idealnie.

Oczywiście, jak zawsze zwracam honor  Smiley.
legendary
Trzeba przyznać, że chyba nas wszystkich BTC bardzo pozytywnie zaskoczyło, chociaż nasi doświadczeni w bojach koledzy jak @TytanowyJanusz czy @Malevolent przewidzieli taką możliwość w predykcjach. Ale nikt nie przypuszczał, że to będzie taki strzał, dosłownie w godzinę cena podskoczyła z 7300$ do 8500$, żeby później dobić do 10400$ przez kolejne 4 godziny.

Ooo wypraszam sobie Smiley Co zostało przepowiedziane?

Chyba jednak bardziej przychylam się ku formacji barta i szybkiego powrotu do 10 000! - max 1 tydzień. Jeśli to nie nastąpi to będziemy się walić co najmniej do 6000.

Formacja barta (pionowa ściana w 1 kierunku, konsolidacja a następnie pionowa ściana w przeciwnym) do 10k, która odpali w ciągu maksymalnie 1 tygodnia. Dokładnie taką pionową ścianę zobaczyliśmy i doszliśmy do ceny 10300$.

Nie da się zrealizować formacji barta robiąc spokojne wzrosty.

snip...
Tak. Zgadza się. Do piątku wszystko było banalne. Wyłamane wspracia, trendy, death cross. Scenariusz 100% pod spadki. Z tyloma potwierdzeniami nie trudno wróżyć i obstawiać spadki ... a jednak kurs zatrzymał się przy 7300 i dał wszystkim ponad 2 dni na dołączenie się do spadków. Od kiedy to przy tylu potwierdzeniach rynek daje aż tyle czasu? Sam mówiłeś:

Coś mi się wydaje, że to dopiero początek spadków, czyli pierwsza z 3 dniowych czerwonych dildasów, jakie nas czekają w kolejnych dniach.

Bo tak powinien się zachować wykres technicznie po takich sygnałach. A nie zwlekać 2 dni stojąc pod przebitym wsparciem (idealne miejsce do shorta, sprzedaży). Co to oznacza? Zwykle idealne miejsce do sprzedaży trwa chwilkę, bo skoro jest idealne to wszyscy sprzedają a mało kto jest chętny do kupowania.

Co taki postój w najbardziej niedźwiedzim miejscu mógł oznaczać? Że ktoś wykorzystał ten moment do ubrania siebie w jednym kierunku a całego rynku przeciwnym. Potem wystarczyły małe wzrosty, by wywalić cały rynek na SL, MC, wybić opór na 7800, 8800, przebić linię trendu spadkowego na 8600 i dać możliwie najbardziej byczy sygnał... i znów mamy postój ... na chwilę obecną moim zdaniem wszystko może się zdarzyć. Akumulujący na 7300 równie dobrze może być już poza rynkiem realizując zyski na stop-lossach i margin call innych. Mam nadzieję, że 8800 wystrzyma, co pozowli nam zastanwiać się "co dalej" przy 12-14k$.
legendary
Niesamowite jak szybko zmienia się nastawienie, sentyment ludzi. Przez ostatnie 72 godziny zaobserwowałem, jak szybko zmienia się nastawienie trejderów w mediach społecznościowych.

Dopiero co wszyscy, zrezygnowani, wróżyli miesiące rynku niedźwiedzia, a wystarczyła jedna pompa, żeby wlać w ludzi tyle optymizmu, że znowu widzę na Twiterze: BTC niedługo po 100.000$!!!

Chwilę później, podczas spadków, znowu pełny pesymizm i z pięknej pompy, zrobił się bull trap, żeby parę godzin później, znowu przerodzić się w niesamowitą okazję do wejścia LONG  Wink.

Piękny roller coster na giełdach krypto, bankrole puchną, a trejderzy siedzą z oczami wlepionymi w monitory. Ja sam bardzo mało spałem w ten weekend  Cheesy.

Niektóre alty, jak NEO czy niesłynne BSV, wystrzeliły ponad stratosferę i jest klika takich, które maja ochotę to powtórzyć. Na przykład Litecoin i Ethereum.

Myślę, że teraz jest bardzo ważny moment i jak BTC przebije 10.000$, to 12.000 a później 14,000, to już tylko kwestia czasu.

Pages:
Jump to: