Pages:
Author

Topic: Pospekulujmy o aktualnej i przyszłej cenie BTC. - page 61. (Read 16416 times)

legendary
Activity: 2744
Merit: 1708
First 100% Liquid Stablecoin Backed by Gold
...pytanie zostało zadane na jednym z polskich kanałów (CyberKrypto): czy w tym roku będzie  nowe low na btc i co ciekawe wyniki rozkładaja się w zasadzie prawie po równo  Huh

Ja jako perma bull odpowiem tak, to nawet dobrze jak zobaczymy jeszcze tanie BTC, bo to już będzie naprawdę ostatnia okazja, żeby kupić je w takich cenach  Wink.

A tak na poważnie, to oczywiście jako świadomy inwestor z dużym doświadczeniem zdaję sobie sprawę, że nic nie jest pewne i za parę dni możemy zobaczyć nowy LOW dla BTC.
Jedynym rozwiązaniem będzie w miare wcześnie sprzedać i zacząć grać na spadki na giełdzie Bitfinex. Póżniej kupić podczas akumulacji i czekać na skok kursu.

Aktualnie kupiłem dość tanio, bo po 6850$ tak, że jest jeszcze czas na cięcie strat. Miałem wogóle nie sprzedawać na swingach ale po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku: "a dlaczego nie?".

Spadki cen po wzwyżkach są oczywiste i zawsze można dorobić parę ładnych procent. Przecież to było oczywiste, że w końcu cena musi trochę spaść i jak zaczęło od 8500$, to głupotą byłoby nie sprzedać a wahnięcie w cenie było o około 2000$. Dodatkowo teraz, już nie poce się podczas spadków (tak jak w zeszłym roku), tylko czekam spokojnie na najniższą cenę, żeby znowu kupić, a to zupełnie inne czekanie, jak w strategii HODL podczas spadków z obgryzionymi palcami do kości  Wink.
hero member
Activity: 1246
Merit: 708
Jak napisałem wstrzymuje sie na jakis czas od wypowiadania sie na temat kursu btc w ujęciu liczbowym, natomiast  ciekawe pytanie zostało zadane na jednym z polskich kanałów (CyberKrypto): czy w tym roku będzie  nowe low na btc i co ciekawe wyniki rozkładaja się w zasadzie prawie po równo  Huh
legendary
...nie jest czasem tak, że po prostu zmienił się ticker tego tokena?...

No i dokładnie tak jest zmienił się ticker. To widzę aktualnie w portfelu, którego użyłem do airdropu SingularityNet:

Już od dawna zabieram się do odświerzenia wiadomości o projektach, których tokeny i monety trzymam ale jakoś nie mogę się zebrać kiedy tak ciągle lecą na dół.

Monitoruje oczywiście tylko największe inwestycje.
legendary
...mieliśmy 2 negatywne newsy (przełożenie ETF na dalszy termin z terminu, który miał być ostateczny) a kurs dalej przy 8000$. Według mnie pokazuje to siłę...
Tak, tak misternie usnuta pułapka...
Ja na razie obstawiam, że to pułapka na byki Smiley Ale tylko 3:2, ręki (palca też) nie dałbym sobie uciąć ...

Bardzo dziękuję za wszystkie posty.

To daje jakiś wgląd w aktualny sentyment co do kursu BTC.

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoją opinią na temat aktualnej ceny BTC i najbliższej przyszłości.

To jest bardzo ciekawe, ile osób, tyle opinii.

Jak na razie większość uważa aktualny skok ceny za "bull trap" i radzi poczekać.

Czy Ty też tak uważasz?
legendary
Activity: 2156
Merit: 1622
Tak, tak misternie usnuta pułapka, że muszę powiedzieć, nawet znajomy z kilkunastoletnim doświadczeniem w tradingu (z czego na krypto od 5lat) się już parę razy dał w nią złapać, dlatego ja staram się na ile to możliwe trzymać z dala od spekulacji (choć lepiej by pasowało tu powiedzieć manipulacji - np. dzisiaj po raz kolejny przełożono decyzje w sprawie ETF podczasgdy w zeszłym roku było wyraźnie powiedziane, że ten termin majowy to jest ostateczny) i weź tu człowieku cokolwiek wydedukuj, skor "rozgrywający grają znaczonymi kartami"  Huh
Zgadza się. Poker znaczonymi kartami = trading. Ale zobacz, że mieliśmy 2 negatywne newsy (przełożenie ETF na dalszy termin z terminu, który miał być ostateczny) a kurs dalej przy 8000$. Według mnie pokazuje to siłę. Choć z drugiej strony newsy te nie były głośno przestawiane w mediach (nawet branżowych). Jakbyś nie napisał tego tutaj to bym nie wiedział.
hero member
Tak, tak misternie usnuta pułapka, że muszę powiedzieć, nawet znajomy z kilkunastoletnim doświadczeniem w tradingu (z czego na krypto od 5lat) się już parę razy dał w nią złapać, dlatego ja staram się na ile to możliwe trzymać z dala od spekulacji (choć lepiej by pasowało tu powiedzieć manipulacji - np. dzisiaj po raz kolejny przełożono decyzje w sprawie ETF podczasgdy w zeszłym roku było wyraźnie powiedziane, że ten termin majowy to jest ostateczny) i weź tu człowieku cokolwiek wydedukuj, skor "rozgrywający grają znaczonymi kartami"  Huh
legendary
Activity: 3472
Merit: 1722
Ja na razie obstawiam, że to pułapka na byki Smiley Ale tylko 3:2, ręki (palca też) nie dałbym sobie uciąć co będzie dalej.
hero member
@wwzoscki a to nie jest czasem tak, że po prostu zmienił się ticker tego tokena? chociaż ja akurat postawiłem na nie tego Singularity (DTV, aktualnie Breaker) więc niestety projekt SingularityNET mnie ominął.. ale o nim może w dziale o altach,

Tymczasem btc znowu zachowało się tak, że człowiek nie wie co to cholerstwo zrobi - zostały zanegowane wszystkie jednoznaczne przesłanki do ruchu w którąś stronę, przynajmniej jeśli chodzi o moje "mierniki" więc obawiam się, że będę zmuszony zawiesić moją aktywność w tym wątku...

Chciałbym jedynie przypomnieć o mojej obserwacji (może komuś się zechce pogłębić analizy...)

legendary
A SingularityNet  to nie przypadkiem AGI  teraz? Tongue...

Z tego co wiem SingularityNet jest zlożone, a conajmniej było z kilku Singularity tokenów. Później przestałem ich tak blisko obserwować, jak straciło na wartości.

Mam ich trochę z bounty i airdropa ale dalej widzę SingularitNet jako opis tokena w Etherscan. Nie wiem, może był jakiś swap, albo AGI to jeszcze jakiś dodatkowy token w projekcie Singularity, albo jeszcze coś innego.

Jak ktoś się dokładniej orientuje to proszę o wyjaśnienie, a ja się biorę za szukanie info na ten temat w międzyczasie.
hero member
...chwaliłeś się że trzymasz AGI a ono w ostatnich dniach raczej nie zanotowało jakiegokolwiek ruchu w kierunku północnym...

Chyba mnie z kimś pomyliłeś nigdy nie miałem AGI tylko ATL, który skoczył właśnie o 100%.

No chyba, że jakieś śmieszne ilości z airdropa ale o takich tokenach lub monetach nie piszę jako o inwestycjach.

Ja miałem na myśli SingularityNet i inne tokeny, które mam z airdopu i bounty.
'

A SingularityNet  to nie przypadkiem AGI  teraz? Tongue

Co do btc to patrząc po zachowaniu altów można się spodziewać,  że tym razem zjedziemy na prawdę mocno - nie wiem czy to będzie już oznaczać całkowity odwrót -
ja osobiście uważam, że kupowanie BTC na dłużej co najmniej póki nie zamknie się luka z CME (coś kolo 7100 jak dobrze kojarzę) to jest po prostu czysty hazard
hero member
Activity: 714
Merit: 611
...chwaliłeś się że trzymasz AGI a ono w ostatnich dniach raczej nie zanotowało jakiegokolwiek ruchu w kierunku północnym...

Chyba mnie z kimś pomyliłeś nigdy nie miałem AGI tylko ATL, który skoczył właśnie o 100%.

No chyba, że jakieś śmieszne ilości z airdropa ale o takich tokenach lub monetach nie piszę jako o inwestycjach.

A to sorry  Grin

Po prostu czytając jak je zachwalasz myślałem że faktycznie coś tam zainwestowałeś....

Ja kuż nie muszę kupować bo mam a wszystkim kto nie zna tego projektu to radze odrobić lekcje bo to jest tylko jedna z gałęzi tego niesamowitego startapu.

Takie właśnie projekty jak SingularityNET mają szansnę na wybicie nawet podczas takiego rynku bo pomysł jest innowacyjny jak sam internet swojego czasu.

Myślę że jest to jedyne trafne porównanie. SigularityNet to jak internet blockchaina. Jeżeli ktoś za mną nadąża.
legendary
ciach
Dzięki za opine. Właśnie o to chodzi, proszę o więcej. Wtedy będę wiedział co myślicie.

Jasne, że może być kilka scenarjuszy i to co mówisz, albo co mówi @Adamvp, czy @Cryptovigi to prawda. A co gorszą wszyscy możemy się mylić i okaże się jeszcze, że stanie się zupełnie coś innego i zaskakującego.

Ja jako perma bull widzę , to tak i mam nadzieję, że wykres będzie inny tym razem, bo mierzymy w 50000 lub 100000$ za BTC i skoki mogą szybsze i większe nawet przy niższym wolumenie, jeżeli Tether jest pod lupą.
legendary
Activity: 2156
Merit: 1622

Z tym potwierdzeniem to ja bym się jeszcze aż tak nie spieszył  myślę, że do tego potrzeba przebicia 8500 i retestu tego poziomu od góry, niemniej są na to wielkie szanse

Też bym się nie spieszył. Jak dla mnie jest 90% szans na pojawienie się szansy na zakupy na niższych poziomach i 70% szansy na zakupy nawet przy 6000$. Puki co, to chłopaki wyciągnęli w niedzielę świeczkę tygodniową w górę dając sygnał bykom do wzrostów (wieloryby walczą o zamknięcie świeczek, bo wiedzą, że techniczni gracze zwracają na to uwagę. Walka o zamknięcie świeczek na każdym interwale widoczna jest gołym okiem) jednak zatrzymując się przed poprzednim szczytem... Jeszcze wszystko może się okazać. Lubicie porównywać się do poprzedniej bańki. Tam, po podobnych wzrostach, nastąpiło gwałtowne pęknięcie i spadek o 40%.  

https://www.youtube.com/watch?v=5dEnyQadYfc - gość ciekawe opisuje wykres jako sposób przekazania informacji przez wielkich graczy. Czyli rynki z punku widzenia wieloryba. (dot. wyciągania świeczki tygodniowej)
legendary

hero member
Activity: 714
Merit: 611
...
Od trzech dni poszły mi w górę wysztkie alty o 45%. Wszystko się pompuje, a wolumen rośnie.

Chyba nie wszystkie  Wink - chwaliłeś się że trzymasz AGI a ono w ostatnich dniach raczej nie zanotowało jakiegokolwiek ruchu w kierunku północnym...

legendary
Z tym potwierdzeniem to ja bym się jeszcze aż tak nie spieszył  myślę, że do tego potrzeba przebicia 8500

To rozumiem, że sugerujesz, że lepiej kupić BTC dopiero na 8500 lub wyżej?

...na tych dużych altach możemy mięć cofkę pod wpływem koncentracji kapitału na btc...

Od trzech dni poszły mi w górę wysztkie alty o 45%. Wszystko się pompuje, a wolumen rośnie.
hero member
Koniec weekendu i Bitcoin dał nam odpowiedż. Rynrk byków 100% potwierdzony. Jeżeli jeszcze nie kupiliście BTC, ETH, LTC to radzę nie czekać bo jak zaczną teraz newsy podawać cenę BTC na pierwszych stronach i jako najważniejszą wiadomość FOMO zrobi swoje i zaraz będziemy na 12000 potem 15000$.

Tak wygląda tygodniowy BTC  Grin Grin Grin Grin Grin

Z tym potwierdzeniem to ja bym się jeszcze aż tak nie spieszył  myślę, że do tego potrzeba przebicia 8500 i retestu tego poziomu od góry, niemniej są na to wielkie szanse,
I nie zgodzę się również, żeby nie czekać na zakupy altów - tutaj tak na prawdę nawet na tych dużych altach możemy mięć cofkę pod wpływem koncentracji kapitału na btc... jutro myślę też  będzie sądny dzień - listing LEO na bitfinex (aczkolwiek do końca nam to sprawy nie wyjaśni - musiałby się ten token znaleźć na innych giełdach żeby sprawa została jednoznacznie wyjaśniona...)

W sumie też się wyjaśni czy moja teoria o zakupach wywołanych wzmocnionym weekendem fomo się potwierdzi Wink

https://www.youtube.com/watch?v=L0otYijxNbc

legendary
Koniec weekendu i Bitcoin dał nam odpowiedż. Rynek byków 100% potwierdzony. Jeżeli jeszcze nie kupiliście BTC, ETH, LTC to radzę nie czekać bo jak zaczną teraz newsy podawać cenę BTC na pierwszych stronach i jako najważniejszą wiadomość FOMO zrobi swoje i zaraz będziemy na 10000 potem 12000$.

Tak wygląda tygodniowy BTC  Grin Grin Grin Grin Grin

Wyobraźcie sobie, że nie ma tej pierwszej bańki przed wyjresem od 2019r., to co wtedy byście powiedzeli o takim wykresie?
Bo ja kupiłem spowrotem na 7300$ BTC, bo przecież jakiaś straszna bańka się szykuje.

Pamiętajcie jak usłyszycie od taksówkarza, że trzeba kupować BTC, to właśnie wtedy trzeba sprzedawać. Z życia wzięte podczas ostatniej bańki.

W 2017 roku, tak do 10000$ było dość cicho o BTC, potem słyszałem w radiu jakieś tam pierwsze newsy przy 13000$. Jak było 15000$ to już w regionalnym radiu był codzienny program o canach krypto, a  od 17000$, to już BTC było wszędzie w każdym newsie i nie zapomnę jak dobiło do 21000$ i zaczęło już spadać ale odbiło jeszcze do góry i znowu było na 20000 przez dzień czy dwa i wtedy, to już wszyscy gadali o BTC, nawet w pracy na śniadaniu słyszłem dyskusje o aktualnej cenie pierwszej dziesiątki na coinmarketcap i w co inwestować. To już był koniec bańki.

Teraz jest cicho, nikt na ulicy o BTC jescze nie mówi jak podczas bańki 2017r.
hero member
Muszę powiedzieć, że dzisiejszy poranek to dla mnie taki szok, że kilkukrotnie sprawdzałem czy mi się przypadkiem nie wczytał stary, nieodświeżony wykres - było to dla mnie wieksze zaskoczenie niż wybicie z 3800 na  (jeślli brać pod uwagę sekwencję wydarzeń) 8000 włącznie - niestety nie miałem wcześniej czasu wgłębić się w temat, więc póki co odniosę się "w ciemno" do przyszlych scenariuszy..

1. Jeśli kurs utrzyma się na zbliżonych poziomach to znowu będzie bardzo ciekawie w kontekście kontraktów CME - szykuje się kolejna duuuża luka:

2. Ichimoku - jeden ze wskaźników, który w backtestingu wykazywał największą skuteczność:
[img with=600]https://i.imgur.com/DWhxRTr.png[/img]
Weszliśmy w chmurę, przecięcie pro-wzrostowe - teoretycznie następny przystanek to górne ograniczenie chmury - czyli być może nawet 12.000, jeśli poszlibyśmy agresywnie... zresztą jeśli nie, a sentyment rynku się utrzyma to wg. Ichimoku wyjście z chmury również daje sporego "boosta" cenie...

Przy czym trzeba koniecznie zaznaczyć, że większość zwolenników Ichimoku dostosowuje pod rynek kryptowalut troszeczkę inne parametry - ja aż tak bardzo się nie wgłębiałem

3. Jako, że to jest temat o btc to tutaj pozostanę przy btc, zresztą alty teraz to tylko zmartwienie Tongue
legendary
Tygodniowy wykres dla ceny BTC na giełdzie Bitfinex wcale nie wygląda, aż tak źle. Powiem więcej wygląda całkiem dobrze i jeżeli, ta trzecia tygodniowa świeca zamknie się na zielono (nie ważne jaka długość), to nadal jest realna szansa na kontynuacje ruchu do góry i potwierdzenie definitywne początku rynku byków.

Jak narazie tygodniowy wygląda jak święto byków. Widzę tylko jedną czy dwie mikroskopowe czerwone świece, to tylko potwierdza mocny trend, a ta cała niepewność medialna dookoła tego szybkiego wzrostu ceny, może wskazywać na ostanią fazę niedowierzania czyli disbelieve. Najleppiej pokaże to wykres, patrzcie na ostatnią fazę i co widzicie jakieś podobieństwa w przebiegu poszczególnych faz?

Dzienny nie wygląda już tak kolorowo, conajmniej ostatnie whania ceny, ale nadal jest realna szansa na ruch do góry (jak i na dół  Cheesy). Jesteśmy trochę tak zawieszeni pomiędzy, 50 na 50%. Nic się nie da zrobić, tylko czekać, posiłkować analizą techniczną i wiadomościami. Ja wykorzystuję Fibonnaciego, Stochastic, RSI, wolumeny, Bollinger Bands i kilka innych wskażników. Raczej nie jako dowód na podjęcie decyzji, a potwierdzenie dla obranej wcześniej strategii.

Dzienny wykres może nie napawa optymizmem ale też nie jest, aż taki zły. Myślę, że do poniedziałku coś powinno się wyjaśnić.

Podobieństwo do wykresu Psycholgy of Market Cycle powyżej uderzające. Szkoda, że nie dorysowali co będzie dalej   Wink.

Pożyjemy zobaczymy  Wink.
Pages:
Jump to: