Meni je ovo interesantno i mislim da ste svi mrvicu prenegativni - to jest, da u startu osporavate nešto što možda nije savršeno ali je na dobrom putu da bude kvalitetno rješenje.
Ja bih voleo da mi neko pokaze postojeci sistem koji je savrseniji i sigurniji od ovog, cak i od postojece verzije, da ne govorim o buducim iteracijama ako ih bude bilo...
Apsolutno podržavam svaku inicijativu koja ide u tom smjeru, jedino što je meni kod ovog malo diskutablino je što ukoliko će bot raditi samo na teritoriju Srbije zaista tržište neće biti dovoljno veliko.
Sistemu nije potrebno veliko trziste i likvidnost, dovoljna su dva korisnika da bi razmenili fiat-crypto bez slippage gubitaka na kursu. Drugim recima ako se dogovorimo da bot prati npr. Bitfinex ili Binance BTC/USD kurs, to je kurs po kome ce se vrsiti razmene.
Po meni je jedino upitna sigurnost cijelog sistema, ako je ovo sigurno (ako se uvjerim da je sve po PS-u) i ako se proširi i na teritorij RH, ja bih osobno koristio nešto što mi uzme 1% fee-ja i anonimno je puno radije nego nešto što mi uzme 4% fee-ja i nije anonimno.
Mozda za tebe uopste i nece biti provizija, mozda ces dobijati profit od svake transakcije, sve zavisi koliko si aktivan. Imate li vi u RH nesto slicno nasem KomeKes Komercijalne banke ili MobilniKes Raiffeisen banke?
OK. Ali hajde da krenemo od pocetka. Prvo si rekao da korisnici koji zele da trguju moraju uplatiti 'minimalno 1.5x od vrednosti transakcije' kao garanciju. To se odnosi i na kupca i porodavaca? Ako je tako onda vec tu vidim problem. Prema mojem iskustvu, vecina kupaca zele na najjednostavniji i najbrzi nacin doci do BTC-a. Oni se prvi puta susrecu sa kripto valutama i nemaju BTC-a za polog.
Tako je, obe strane svaku razmenu btc/fiat moraju garantovati sa BTC i to 1.5x od vrednosti transakcije, zakljucanih kao garancija. Verujte mi ja sam za to da se taj broj cak i podigne, jer sigurnost mora da bude na prvom mestu. Ovaj sistem nije za pocetnike, ali ako neko vec ima BTC, krajnje je prosta upotreba. Nije ovo smisljeno kao buduci crypto-paypal, ne zelim da zaradim ista od ovoga, ovo je alat za community i svejedno mu je da li community sacinjavaju dva coveka ili milion ljudi.
Drugo pitanje, tko kontrolira escrow kljuceve? Govoris o 'rejting sistemu' za korisnike ali sto je sa rejtingom escrowa?
U postojecem sistemu ne postoji escrow, nema potrebe za rejtingom escrow-a, jer ovde niko nikoga ne moze da prevari. Razmisljaj u pravcu centralizovanih menjacnica, znas li sa kim si na njima razmenio kripto-valutu za USD ili sta vec? Ne znas, niti ti je bitno. U postojecem sistemu samo treba da verujes bot-u. Rejting sistem, stimulise i motivise korisnike da budu efikasni, ko je efikasniji, zaradjuje, ko je manje efikasan, placa proviziju. A da neko nekoga prevari to je nemoguce. Mozda se moze reci da buduci sistem isto nema escrow, jer nema trece strane, nije 2-of-3 escrow, buduci sistem ce imati 2-of-2 multisig, ali neko 2-of-2 multisig takodje naziva escrow-om tako da ne dodje do zabune reci cu u buducem sistem strane koje razmenjuju fiat-to-crypto drze kljuceve escrow-a, a ne bot.
Meni je sigurnost mojih sredstava na prvom mjestu. A ako zelim anonimnost onda prodajem face-to-face. Tako barem znam kome trebam sjesti na kicmu ako me pokusa sforkat...
Face-to-face? Sta ces ako naletis na nekog naoruzanog? Sta ces ako ti neko uvali lazne novcanice? Sta ces ako pogresis u racunu ili te druga strana zbrza da se zeznes? Sta ces ako te druga strana prati posle dogovorene razmene, otkrije gde zivis, pretpostavi da imas gomilu kripto-valute i sroka te? Sta ces ako npr zabrane btc i pojavi ti se policajac sa druge strane? Nesto mi face-to-face nije ni anonimno, ni sigurno, jos pre x godina sam citao ispovest lika koji je naleteo na naoruzanu budalu i ovaj ga na parkingu u autu opljackao.
Takodje mislim da podcenjujes nivo idiotizma (ili mozda bolje da kazem precenjujes nivo intelektualizma) "prosijecnog coveka"... (kojemu je stalo do sto jednostavnije pa barem ne bilo u njegovom sobstvenom interesu).
Ono sto ja objasnjavam su unutrasnji principi rada sistema, za obicnog korisnika sve je uprosceno, elegantno, postojeci sistem ima "Kupi"/"Prodaj" dugmice i ne deluje komplikovanije od bilo kog bitcoin wallet-a. Buduca verzija nije elegantna, posto svi zele decentralizovano, vecinu stvari morate da odradite iz vaseg Electrum desktop wallet-a. Jedino da se napravi neki hibrid pa da bude i elegantno i decentralizovano.
Ajd, @5at0ss1; pocni za cas iz pocetka i objasni nam tu uslugu u smislu "minimal viable product" (znaci ono minimalno sta i kako).
Postojeci sistem ima 10 000 linija koda, buduci bi imao verovatno 20 000 i da bih objasnio sve verovatno mi treba nekoliko dana. Pokusacu u par reci da objasnim motiv...
Napraviti P2P sistem bez mana postojecih (Localbitcoins, Paxful, LocalCryptos) P2P sistema tipa, koji ima sve prednosti centralizovanih sistema, ali ne i njihove mane, koji je decentralizovan, ali nema mane postojecih decentralizovanih sistema prvenstveno mane izazvane manjkom likvidnosti, sve to sa ekstremno visokim nivoom sigurnosti i privatnosti takvim da nijedna strana ne zna nista o drugoj strani, neoboriv i kompletno bullet-proof.
Iz ovog motiva proisticu sve ove za vas cudne odluke i stvari koje trenutno ne razumete, ali kada bi krenuli da pricamo videli bi da je sve logicno. Vidim da mnogi ni ne razumeju sta ce im ovakav sistem, koristite sta vam odgovara, niko vas ne tera, ali koliko ja vidim sve ide u pravcu zabrane, oporezivanja, verifikacije itd...
Na kraju kao sto rekoh ni nemam energije vise, mozda je nabolje da napisem tutorijal, pokazem ljudima da moze i rucno. Onda nama treba samo jedinstveno mesto okupljanja, jedna kriptovaluta da se ne rasipamo na hiljadu razlicitih ionako nas je malo i da se ustanove pravila ponasanja itd itd itd...