Danas smo dobili par mailova od nekog wanna be hackera koji ide na blef ljudi.
Što je najgore, prolazi mu i danas mu je poslano preko 3600$ u Bitcoinu od strane osoba koje su nasjele na ovaj scam.
Više detalja smo objasnili na temi
https://crypto.ba/t/ne-nasjedajte-na-blef-emailove/3392Jedan od najvecih problema je sto ljudi izaberu username na nekom od sajtova, a e-mail adresa im je "username at email.com" i odmah su sebe stavili u situaciju da dobijaju takve e-mailove. Ovakvi mail-ovi nisu cesto tako naivni... Dobijao sam mail-ove kojima u header-u pise da stizu od support-a sajta na kome sam registrovan, tekst linka koji je telu e-mail-a je adresa sajta, sve deluje regularno, a gotovo uvek opisuje neku urgentnu situaciju gde vi morate sto pre da reagujete. Tek kad se pogledaju security details, vidi se da je e-mail signed by ko zna ko, ali sigurno ne sajt na kome ste registrovani, a i link iz tela e-mail-a vodi na neku phishing adresu. Generalno, ne klikcite na linkove koje ste dobili u e-mail, vec se ulogujte na website od kog ste dobili e-mail i popricajte sa support-om da vidite da li problem zaista postoji.
Drugo, ovakve stvari nisu uvek fake, pre dosta godina zove me drug i kaze da je njegovom drugu cryptolocker ransomware enkriptovao hard disk i da traze BTC da bi ga otkljucali. Posle ne znam koliko vremena cena je duplo, ako i tada ne plate dovidjenja podacima. Posto je tada BTC bila stvar kojima su se bavili samo teroristi i kriminalci, plasili su se da kupe, posalju BTC, pa su me zamolili da ja posaljem sa moje adrese BTC, bas su bili uplaseni. Ja sam rekao da ne rade to, jer sta sprecava hacker-a da im trazi jos, zar ne? Ljudi su zbog uspomena na hard disku platili masnu svotu novca, ali hajde da kazem hakeri su bili "posteni" i imali verovatno najbolju tehnicku podrsku koju sam ikada sreo u zivotu