Narodna banka je odobrila transakcije za kripto valute? To nesto novo? Mesecima pokusavam da uradim SWIFT na CEX i svaki put me kontaktira banka i saopsti mi da je placanje stornirano. U vise banaka sam pokusao i cak sam dao svojoj licnoj bankarki zadatak. Nije uspela, sada pokusava da mi otvori racun u EU za SEPA transfer. Reci mi u kojoj si ti banci uspeo posto meni svaka kaze “Devizni sektor NBS-a je stornirao placanje, posto nema zakonske regulative za transakciju”.
Eto upravo je danas stiglo obavestenje od CEXa da je moguce uraditi SWIFT transakcije. CEX je medjunarodna finansijaska kompanija. Ti saljes novac a ne kripto, dakel saljes novac nekakvoj kompaniji. Opet naglasavam ne saljes kripto. Zakljucujuci po danasnjem emailu od njih, oni(CEX) nisu dozovljavali SWIFT transakcije zbog sankcija prema Srbiji. Sad kad su sankcije ukinute, ponovo radi bioskop.
Slanje novca sa CEXa na racun u Srbiji radi, bez problema. Da je do nase banke, verovatno bi i to bilo stopirano.
Priliv uvek radi bez problema. Moj prijatelj je dobio taj mail jos pre mesec dana. Ja jos nisam, ne znam sto. Kontaktirao sam CEX sa njihove strane je dozvoljeno slati novac SWIFT-om iz Srbije, ali nisu mogli da mi kazu da li je neko iz Srbije uspesno deponovao sredstva tom metodom i koju banku su koristili. Rekli su da se ne mesaju u politiku banke i da ako banka ne zeli da izvrsi transakciju, ne mora. Ja licno nisam uspeo ni u 1 banci da izvrsim transakciju. Bankarka mi je lepo objasnila, nije da banka ne zeli da mi odobri transakciju, vec NBS stornira placanje. NBS nadgleda devizni platni promet. Ako je neko uspeo nek kaze kako.
Pretpostavimo da SWIFT prenos iz Srbije na CEX nece biti storniran. To ipak ne menja puno stvari jer ti i za SWIFT treba faktura, slao sam SWIFT nekoliko puta u zivotu i uvek su mi to trazili. Kako dobiti fakturu od CEX-a, je li neko to uspeo?