ερώτηση: Στέλνω σήμερα με έμβασμα μέσω τράπεζες 100 ευρώ σε ανταλλακτήριο.Εκει ανταλλάσσω σε Bitcoin όλο το ποσο.Το κρατάω εκεί μέχρι το 2020 όπου και ανταλλασσω όλα τα bitcoin πάλι σε fiat και μέσω εμβάσματος μπαίνουν στο λογαριασμό μου οι 100.000 ευρώ ( παιδιά τόσο θα ανεβεί είμαι βέβαιος
).Εγω για να είμαι καθολα νόμιμος τί δήλωση θα πρέπει να κάνω στην εφορία τα έτη 2018,19,20 & 21;
Για τα φορολογικά έτη 2017, 2018, 2019 (δηλώσεις 2018, 2019, 2020) - μόνο το “ΝΑΙ” στον 029 (“Έχω περιουσία στην αλλοδαπή”). Το κάνεις προληπτικά για να μην προκύψουν ερωτήματα όταν τελικά τα πουλήσεις και έρθουν εμβάσματα από εξωτερικό. Προαιρετικά μπορείς να δηλώσεις το 2018 (φορολογικό έτος 2017) την αγορά 100€ στον 743.
Μέχρι να τα πουλήσεις δεν έχεις αποκομίσει κανένα εισόδημα.
Μετά, αν το 2020 τα πουλήσεις όλα και έρθουν εμβάσματα 100.000€
μέσα σε μια χρονιά, εγώ θα δήλωνα ολόκληρο το ποσό στην Ε1 του 2021 (φορολογικό έτος 2020) ως υπεραξία τίτλων αλλοδαπής στον 865 και θα φρόντιζα να έχω τις αποδείξεις αγοράς και πώλησης. Σε περίπτωση που το 2018 δήλωσες 100€ στον 743, θα δηλώσεις 100€ στον 781 (επιστροφή κεφαλαίων) και 99.900€ στον 865 (υπεραξία). Είναι επισφαλές να δηλώσεις τόσο μεγάλο ποσό ολόκληρο ως αφορολόγητο στον 781, αν και πιστεύω πως τυπικά είναι ορθό.
Κάτι μου λέει ότι μέχρι το 2021 θα έχουν φροντίσει να εντάξουν τα κρυπτονομίσματα κάπου.
χμμ πολύ δύσκολο να γίνει αυτό αφού όντως είχα κάνει trading και μάλιστα στο btisquare μόνο πουλούσα οπότε άστα να πάνε...
Το trading σε ανταλλακτήρια και οι πωλήσεις μέσω bitsquare είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις.
Για το trading σε ανταλλακτήρια υπολογίζεις την συνολική υπεραξία και την δηλώνεις κανονικά ως υπεραξία τίτλων αλλοδαπής στον 865. Εκεί φαίνονται τα εμβάσματα από ανταλλακτήρια και υπάρχουν αποδείξεις συναλλαγών.
Για τα εμβάσματα από φυσικά πρόσωπα η μόνη λύση που βλέπω είναι να δηλωθούν ως διάθεση περιουσιακών στοιχείων στον 781. Αν τα αφήσεις αδήλωτα, μπορεί να προκύψει το θέμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την παρ. 4 άρθρου 21 ΚΦΕ (άγνωστη και αδικαιολόγητη πηγή).
Επίσης, καθοριστική σημασία σε περίπτωση ελέγχου (και για το αν θα γίνει) έχει το κατά πόσο προσαυξήθηκαν οι καταθέσεις για κάθε χρονιά και όχι τα ίδια τα ποσά των εμβασμάτων. Διάβασε πως εντοπίζεται η προσαύξηση των καταθέσεων:
ΔΕΑΦ Α' 1144110 ΕΞ 2015/5.11.2015 Διευκρινίσεις για θέματα ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών και προσαύξησης περιουσίας ( Β' Προσαύξηση περιουσίας, παρ.8 ). Η συχνότητα των εμβασμάτων από φυσικά πρόσωπα μπορεί να προκαλέσει υποψίες για επιχειρηματική δραστηριότητα.