Δεν γνωρίζω να υπάρχει χώρα στην οποία
η κατοχή του bitcoin ως asset πρέπει να δηλώνεται και μάλιστα να φορολογείται κάθε χρόνο. Στην Αμερική το bitcoin θεωρείται asset, αλλά δηλώνεις μόνο τα capital gains (υπεραξία κεφαλαίου). Αν αναφέρεις συγκεκριμένο παράδειγμα μιας τέτοιας χώρας, θα μπορέσουμε να το διερευνήσουμε περαιτέρω.
Αν μια ξένη χώρα έχει περιουσιολόγιο στο οποίο απαιτείται δήλωση όλων των assets ημεδαπής και αλλοδαπής (συμπεριλαμβανομένων και των bitcoin), τότε τυπικά πρέπει να δηλώνεις την κατοχή των bitcoin εκεί. Ο φόρος κατοχής, ωστόσο, μπορεί να επιβληθεί μόνο εφόσον είσαι φορολογικός κάτοικος της χώρας εκείνης. Το ίδιο ισχύει και για τον φόρο υπεραξίας (βλ. σχετικά αποσπάσματα και συμπέρασμα στο τέλος).
Για την περίπτωση φορολογικής κατοικίας σε ξένη χώρα, ισχύουν οι φορολογικοί συντελεστές υπεραξίας και κατοχής της χώρας εκείνης. Τότε στην Ελλάδα στο Ε1 δηλώνεις το ποσό της πώλησης ως “αφορολόγητο χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση” στον κωδικό 659 με λεκτική περιγραφή: “Ποσά που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή βάσει ΣΑΔΦ”. Είναι πιθανό να κληθείς για να εξηγήσεις τι είναι αυτά τα ποσά και ύστερα θα τα βρουν διακρατικά.
Για την περίπτωση φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα, η κατοχή καλύπτεται πλήρως με το ΝΑΙ στον 029. Μελλοντικά, όταν έρθουν εμβάσματα από το εξωτερικό, δεν θα μπορέσει κανένας να σε αμφισβητήσει. Στην δήλωση άλλης χώρας τα ποσά θα δηλωθούν ως φορολογητέα μόνο στο εξωτερικό (Ελλάδα) βάσει ΣΑΔΦ σε αντίστοιχους κωδικούς της από 'κει δήλωσης.
Η δυνατότητα επιλογής του φορολογικού καθεστώτος από 'σένα περιορίζεται στην επιλογή της φορολογικής κατοικίας σε χώρα με χαμηλότερο/μηδενικό συντελεστή υπεραξίας/κατοχής και μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας (π.χ. δυνατότητα δήλωσης ως διάθεση περιουσιακών στοιχείων λόγω κενών νομοθεσίας). Αυτό μπορεί να είναι άβολο, αλλά σε περίπτωση που κατέγραψες life-changing υπεραξία, συμφέρει.
Σχετικά άρθρα των ΣΑΔΦ που πραγματεύονται την διάθεση περιουσιακών στοιχείων και την υπεραξία κεφαλαίου: Επειδή ανέφερες την Ολλανδία, σου παραθέτω αποσπάσματα από τον ν.1455/1984, ωστόσο είναι copy-paste για όλες τις χώρες.Διάθεση περιουσιακών στοιχείων:
4. Ωφέλεια εκ της εκποιήσεως οιασδήποτε περιουσίας, πλην της μνημονευομένης εις τα παραγράφους 1, 2 και 3, φορολογείται μόνον εν τω Kράτει του οποίου ο εκποιών είναι κάτοικος.
Παρατήρηση: Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 αναφέρονται σε ακίνητα, κινητά επιχειρήσεων και πλοία/αεροσκάφη αντίστοιχα.
Κέρδη από κεφάλαιο:
4. Άπαντα τα έτερα στοιχεία κεφαλαίου κατοίκου ενός εκ των Kρατών φορολογούνται μόνον εν τω Kράτει τούτω.
Παρατήρηση: Όπως και πριν, oι παράγραφοι 1, 2 και 3 αναφέρονται σε ακίνητα, κινητά επιχειρήσεων και πλοία/αεροσκάφη αντίστοιχα.
Απαγόρευση επαχθέστερης φορολογίας:
1. Oι υπήκοοι ενός εκ των Kρατών δεν υπόκεινται εν τω ετέρω Kράτει εις οιανδήποτε φορολογίαν ή οιανδήποτε σχετικήν επιβάρυνσιν διάφορον ή επαχθεστέραν της φορολογίας και των σχετικών επιβαρύνσεων εις τας οποίας υπόκεινται ή δύνανται να υπαχθούν οι υπήκοοι του ετέρου τούτου Kράτους υπό τας αυτάς συνθήκας.
Συμπέρασμα δικό μου είναι ότι η άλλη χώρα δεν μπορεί να φορολογήσει την κατοχή όταν είσαι φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας και δηλώνεις τις πωλήσεις εδώ. Η φορολογική σου υποχρέωση σ' αυτήν την περίπτωση εξαντλείται στην Ελλάδα και η άλλη χώρα δεν δικαιούται να σου επιβάλει επαχθέστερη φορολογία (σε αυτήν την περίπτωση φόρο κατοχής που δεν υπάρχει στην Ελλάδα).
Edit: Ίσως η ερμηνεία μου είναι καταχρηστική (και δεν γνωρίζω αν είναι ορθή), αλλά την βασίζω στην φράση
“υπό τας αυτάς συνθήκας”. Θεωρώ δηλαδή ότι
το είδος εισοδήματος ή περιουσιακού στοιχείου που αποκομίστηκε ή υπάρχει σε ένα κράτος και φορολογείται σε άλλο κράτος πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία. Γι' αυτό θεωρώ ότι ένα
αφορολόγητο στοιχείο/εισόδημα σε ένα κράτος δεν μπορεί να φορολογηθεί σε άλλο κράτος.
------------
Ξεκαθαρίζω για άλλη μια φορά ότι δεν είμαι ούτε λογιστής, ούτε δικηγόρος, οπότε μπορεί να γράφω ανοησίες.