1) Αν κάνω ένα (ή και παραπάνω) μεγάλο έμβασμα (δηλ. μεγαλύτερο από 100.000€) υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω από πριν ώστε να προλάβω δυσάρεστες καταστάσεις;
Το μόνο που μπορείς να προσέξεις από πριν είναι να μην κάνεις κάτι που θα φανεί ως
structuring. Είναι προτιμότερο να έχεις λιγότερα εμβάσματα μέγιστου ποσού που επιτρέπει το ανταλλακτήριο, ειδικά αφού πρόκειται για μεγάλο συνολικό ποσό. Κατά τ' άλλα δεν γνωρίζω να προβλέπεται κάποια προκαταρκτική διαδικασία για τα εμβάσματα.
2) Από ποιο ανταλλακτήριο να κάνω το έμβασμα (το bitstamp από όσο έχω ψάξει ρωτάει για proof of funds, κάτι το οποίο μπορώ να παρέχω αλλά είναι αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο για εμένα, λόγω των ετών που έχουν περάσει)
Εγώ έκανα μόνο λίγες πωλήσεις στο αυστριακό
bitpanda.com. Δεν μου ζήτησαν ποτέ proof of funds (ωστόσο αγόρασα τα περισσότερα από τους ίδιους) και την τελευταία φορά που κοίταξα είχα όριο πωλήσεων με έμβασμα SEPA 15.000€/μέρα και 300.000€/μήνα για το υψηλότερο επίπεδο ταυτοποίησης που έχω (Gold). Για άλλα ανταλλακτήρια δεν γνωρίζω τίποτα ως προς τα εμβάσματα.
3) Μετά το έμβασμα, υπάρχει περίπτωση να παγώσει ο λογαριασμός μου από την τράπεζα ή την εφορία μέχρι να παράσχω το proof of funds?
3α) Αν ναι, τότε θα προκύψει θέμα αν αποδείξω ότι τα κέρδη προέρχονται από ICO? (π.χ. στην Αμερική από όσο ξέρω τα ICO θεωρούνται παράνομα, σε καμιά περίπτωση δε θα θελα η εφορία να το κρίνει παράνομο και να μου τα δεσμεύσει όλα)
Η τράπεζα μπορεί να παγώνει τον λογαριασμό όταν θεωρεί κάποιες συναλλαγές “ύποπτες” π.χ. για structuring, λόγω αμφίβολης προέλευσης ή λόγω ασυνήθιστων ποσών για τα δεδομένα σου. Τότε μπορεί να σε καλέσει για εξηγήσεις, αλλά αυτό το ενδεχόμενο έχει να κάνει με θέματα ευρύτερα από τα φορολογικά.
Ακόμα κι' αν γίνει, δεν θεωρώ να είναι τόσο τρομακτικό αν αποδείξεις ότι δεν έκανες κάτι παράνομο. Τουλάχιστον ως προς την πηγή δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί βλέπουν ότι είναι ανταλλακτήριο με όλα τα στοιχεία της εταιρίας. Ακόμα καλύτερα αν το ανταλλακτήριο είναι στην ΕΕ και δεν ξεπλένει μαύρο χρήμα. Προσωπικά δεν έχω ακούσει για περιστατικά παγώματος λογαριασμών (άλλο ο έλεγχος από την εφορία αν υπάρχει ασυμφωνία με την δήλωση).
Όσο για τα ICO, όχι, δεν θεωρούνται παράνομα στην Αμερική. Απλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC)
τα εξίσωσε με τις μετοχές και πλέον ζητάνε συμμόρφωση με αντίστοιχους κανονισμούς και διαδικασίες.
Η εφορία δεν έχει την αρμοδιότητα να κρίνει την νομιμότητα μιας δραστηριότητας στο εξωτερικό. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να θεωρήσει ότι η προσαύξηση είναι από “άγνωστη” πηγή και να την φορολογήσει ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα (παρ. 4 άρθρου 21
ΚΦΕ ν.4172/2013). Ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση μπορείς να το προσβάλεις.
Η ΣΔΟΕ
δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία
σε περίπτωση που αποκαλύπτονται αδήλωτα εισοδήματα μέχρι το ύψος αυτών και η εφορία
κατάσχει περιουσιακά στοιχεία
σε περίπτωση που υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι το ύψος αυτών. Όπως αντιλαμβάνομαι, μετά το έμβασμα και μέχρι την εκκαθάριση της επόμενης δήλωσης, δεν υπάρχουν ούτε αδήλωτα εισοδήματα, ούτε ληξιπρόθεσμα χρέη.
4) Σε ποιόν κωδικό το δηλώνω στο Ε1 (θεωρώντας ότι λόγω μεγάλης απόδοσης είναι σχεδόν όλο το ποσό κέρδος υπεραξίας);
4α) Υπάρχει περίπτωση να ρωτηθώ για κάτι και αν ναι, τί θα είναι αυτό, ώστε να είμαι έτοιμος.
Ολόκληρο το ποσό ως υπεραξία στον 865, χωρίς να δηλώσεις τίποτα στους 743, 781.
Πιθανές ερωτήσεις:
Q: “Τι είναι αυτό που δήλωσες;”A: Είναι υπεραξία από κρυπτονόμισμα που έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως νόμιμο μέσο πληρωμής (να έχεις την
απόφαση). Ωστόσο διαπραγματεύεται και σε ανταλλακτήρια σαν μετοχή/παράγωγο.
Q: “Γιατί μπήκε στον 865;”A: Σύμφωνα με την περίπτωση β παρ. 2 άρθρου 42 ΚΦΕ ν.4172/2013, προσιδιάζει σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα (διαπραγματεύεται σε οργανωμένη αγορά, υπόκειται σε εκκαθάριση με μετρητά διαθέσιμα κλπ).
Q: “Που βρήκες τόσα λεφτά για να τα αγοράσεις;”A: Τα αρχικά ποσά ήταν πολύ χαμηλά και καλύπτονται από το εισόδημά μου. Το πράμα έκανε άνοδο 1.500% (να έχεις ένα γράφημα).
Q: “Πού είναι τα πινακίδια των αρχικών αγορών;” A: Τα αγόρασα από ανταλλακτήριο που έκλεισε (bitcoin24) και δεν έχω πρόσβαση στα ιστορικά στοιχεία. Επομένως, σύμφωνα με την παρ. 4 άρθρο 42 ΚΦΕ ν.4172/2013 δηλώνω ολόκληρο το ποσό (“Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί θεωρείται ότι είναι μηδενική.”)
Q: “Γιατί δεν δηλώθηκαν οι αγορές στον 743 τις χρονιές που έγιναν;”A: Όταν έκανα την αρχική αγορά, δεν σκόπευα να κάνω trading. Αρχικά αγόρασα το bitcoin για χρήση ως μέσο πληρωμής και όχι για μεταπώληση. Στον 743 δηλώνονται οι τίτλοι που αγοράζονται εξ αρχής με σκοπό την μεταπώληση, καθώς δεν έχουν άλλη χρήση όπως έχει το bitcoin.
(Σημείωση: ο 743 προστίθεται στα τεκμήρια και εκεί δηλώνεται μόνο το αρχικό ποσό που προέρχεται από τον λογαριασμό-τροφοδότη, όχι οι ενδιάμεσες αγορές).
Q: “Γιατί δεν δήλωσες τα προηγούμενα έτη στον 029 ότι έχεις περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή;”A: Γιατί στο τέλος του κάθε έτους είχα θέση μόνο σε κρυπτονομίσματα (όχι χρήματα) και τα είχα στο δικό μου wallet, όχι σε ανταλλακτήρια του εξωτερικού.
Q: “Σίγουρα έκανες και mining, ε;”A: Δεν ξέρω τι είναι αυτό.
5) Υπάρχει περίπτωση να βγει μελλοντικά ένας φορολογικός νόμος για τα bitcoins ή τα ICO και να έχει αναδρομική ισχύ;
5α)Αν ναι, τότε θα ισχύει και για εμένα που θα τα έχω ήδη δηλώσει;
Μέχρι πρόσφατα ένας φορολογικός νόμος μπορούσε να έχει αναδρομική ισχύ για έναν χρόνο πίσω, σύμφωνα με το
'αρθρο 78 του Συντάγματος:
“2. Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε.” Από φέτος
μόνο αν δεν είναι δυσμενέστερος για τους φορολογούμενους.
6) Μπορώ να δηλώσω και τα altcoins? Ή κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα νόημα και αντί να κάνω καλό στην ουσία αυτοπαγιδεύομαι;
Το ΥΠΟΙΚ δεν έχει προσδιορίσει κάτι για τα κρυπτονομίσματα, ούτε για το bitcoin. Ό,τι ισχύει για τις αγοραπωλησίες και την υπεραξία του bitcoin, ισχύει και για τα altcoins. Δηλαδή αν θέλουμε να δηλώσουμε την υπεραξία, τα χαρακτηρίζουμε ως πλησιέστερο κατάλληλο - “περίπου τίτλος αλλοδαπής”.
Το κάνουμε για να μην χαρακτηριστεί “άγνωστη πηγή”, και τότε εμπίπτει στην παρ. 4 άρθρο 21
ΚΦΕ ν.4172/2013 (επιχειρηματική δραστηριότητα) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η μόνη διαφορά μεταξύ bitcoin και altcoins είναι ότι ειδικά το bitcoin έχει χαρακτηριστεί “μέσο πληρωμής” από την ΕΕ, και αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να “μηδενίσεις” την καθαρή θέση για να μην μεταφερθεί στην επόμενη χρονιά, ισχυριζόμενος ότι δεν σου έμειναν bitcoin από αυτά που αγόρασες (με την ιδιότητα του “τίτλου”), γιατί τα ξόδεψες.
7) Αν τα Ευρώ και τα bitcoin τα διατηρώ στο ανταλλακτήριο, δε χρειάζεται να τα δηλώσω, παρά μόνο αν τα τραβήξω με έμβασμα σε τράπεζα, σωστά; Δηλαδή όσο μένουν εκεί δεν είναι φορολογήσιμα, μιας και δε τα έχω πραγματικά λάβει, σωστά;
7α) Αν πρέπει να τα δηλώνω, κάθε πότε και τί πρέπει να δηλώνω;
Καταρχήν όσο έχεις ευρώ ή/και bitcoin σε ανταλλακτήριο (και ακόμα αν έχεις bitcoin εκτός ανταλλακτηρίου και σκοπεύεις να τα πουλήσεις), καλό είναι να δηλώσεις “ΝΑΙ” στον 029 (έχεις περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή). Τούτο γιατί όταν έρθουν εμβάσματα
από το εξωτερικό, θα δηλωθούν με έναν ή με άλλον τρόπο ως εισόδημα από
πώληση περιουσιακού στοιχείου και τότε θα προκύψει ερώτημα: “Γιατί δεν δήλωσες προηγουμένως ότι έχεις περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό;”
Τυπικά, όταν πουλήσεις bitcoin, δεν έχει σημασία που έχεις το αντίτιμο. Η πράξη έχει συντελεστεί και δηλώνεις το εισόδημα ανεξάρτητα από το που βρίσκεται το χρήμα. Αν τα φέρεις στα επόμενα έτη, θα είναι απλώς μεταφορά των ποσών που ήδη δήλωσες. Πάλι ο 029 είναι σημαντικός.
Τα ευρώ της πώλησης δηλώνεις την επόμενη χρονιά στην Ε1 για εισοδήματα του φορολογικού έτους όπου έγινε η πώληση.
8 ) Στο thread διάβασα ότι μετά από ένα αριθμό εμβασμάτων κάποιος θεωρείται ύποπτος για επιχειρηματική δραστηριότητα και πρέπει να πληρώσει πρόστιμο, να ανοίξει μπλοκάκι κτλ. Σε αυτά τα εμβάσματα δεν περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από τα ανταλλακτήρια, σωστά;
Σωστά.
Τελευταία ερώτηση: Μήπως θα ήταν πιο φρόνιμο για εμένα να ιδρύσω εταιρία σε χώρα με συγκεκριμένο πλαίσιο φορολόγησης για το bitcoin, όπως πχ η Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα; Τί θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση μου; Θα εξετάζετε τέτοιο ενδεχόμενο ή μεταφορά φορολογικής έδρας;
Υπερβολικό.
Για το 15%; Το bitcoin κάνει μεγαλύτερη άνοδο σε μια καλή μέρα.
Για τον φόβο των εμβασμάτων; Πάλι θα αναγκαστείς να μεταφέρεις χρήματα μεταξύ κρατών, εκτός αν τα ξοδέψεις όλα έξω.
Τι θα έκανα εγώ; Αν τα χρειαζόμουν πραγματικά όλα μαζεμένα, θα τα ρευστοποιούσα και θα έκανα εμβάσματα κανονικά. Δεν βλέπω κάτι παράνομο ούτε αντικειμενικά ύποπτο. Επιπλέον υπάρχουν αρκετά επίπεδα για να προσφύγεις αν σε αδικήσουν.
@amphibious: Μια btc tip address στο signature σου θα ήταν καλοδεχούμενη
Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω. Θα ήταν “συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους”, και συνεπώς επιχειρηματική δραστηριότητα (παρ. 3 άρθρο 21 ΚΦΕ ν.4172/2013).