Pages:
Author

Topic: [εφορια] συμπληρωση Ε1 με εμβασματα απο btc - page 21. (Read 45202 times)

legendary
Activity: 1064
Merit: 1003
αν ειναι να μη σου βγαζει φορο, γιατι να τα δηλωσεις κιολας?
καμια διαφορα για την εφορια! δεν προκειται να παρει δραχμη  Tongue
full member
Activity: 133
Merit: 101
Ο 781 είναι “πονηρός” κωδικός. Δεν θα σου βγάλει φόρο, αλλά ενδέχεται να σε καλέσουν για εξηγήσεις αν δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλα ποσά. Ωστόσο, επειδή δεν έχουν προνοήσει να αποσαφηνίσουν την κατάσταση, δεν μπορούν να ισχυριστούν και πολλά. Τους εκτυπώνεις τις συναλλαγές από το ιστορικό (να φαίνονται οι αριθμοί συναλλαγών) και την την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και λες ότι:

  • Δεν είχες σκοπό αποκόμισης κέρδους όταν τα αγόρασες.
  • Δεν εμπίπτει στο Άρθρο 42 - δεν είναι επενδυτικό προϊόν, αλλά μέσο πληρωμής βάσει απόφασης.
  • Ρωτάς: “Και πού έπρεπε να το δηλώσω;”
  • Ό,τι και αν σου απαντήσουν, ζητάς να σου δείξουν από πού προκύπτει.
legendary
Activity: 1064
Merit: 1003
σωστα τα λες. απλα ευχομαι να βγαλουν καποια αποφαση οτι τα εμβασματα απο κοινς απαλλασονται φορων
οποτε να τα δηλωνουμε και σε εκεινους τους κωδικους Wink
βεβαια και στο 781 που εκανα ενα πειραμα, δεν μου εβγαλε να πληρωσω κατι!
εφοσον βαλω ποσο που να καλυπτει τα τεκμηρια μου.
full member
Activity: 133
Merit: 101
Η Ε1 δεν είναι σουπερμάρκετ όπου επιλέγεις ό,τι σου αρέσει. Όλοι οι κωδικοί που αναφέρεις είναι ειδικές περιπτώσεις με συγκεκριμένες επιλογές που θα σου ζητηθούν υποχρεωτικά κατά την υποβολή και το bitcoin δεν κολλάει πουθενά.

Αν το δηλώσεις εκεί που λέει “απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδ. τρόπο” ή “εξαιρούνται από φόρο και εισφορά” πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη απόφαση/σύμβαση/άρθρο/οτιδήποτε  από τα οποία να προκύπτει η απαλλαγή.

Πρέπει να προσέχεις τι ισχυρίζεσαι στην δήλωση και να μην δηλώσεις κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ξεκάθαρα ψευδές. Γι' αυτό και προτείνω τον 781 με αντίστοιχη αιτιολόγηση που μπορεί να το στηρίξει, έστω και με ένα περιθώριο αμφιβολίας.
legendary
Activity: 1064
Merit: 1003
οκ, βλεπω το 781 μπορει να τα καλυπτει ολα πολυ γενικα!
ομως εμενα μαρεσουν οι κωδικοι που εχει παραπανω
659,619,657,617   Tongue
full member
Activity: 133
Merit: 101
Δεν είναι εικασία το γεγονός ότι αν έχεις προσαύξηση καταθέσεων (ειδικά από εμβάσματα εξωτερικού) πρέπει κάπως να την δηλώσεις. Διαφορετικά δεν βγαίνει το ισοζύγιο και η εν λόγω προσαύξηση εμπίπτει στην παρ. 4 Άρθρου 21 του ΚΦΕ:

Quote
4. Kάθε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από
παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή ή αιτία
θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα
υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Κώδικα
Φορολογικής Διαδικασίας.

Αν το διασταυρώσουν, ενδέχεται να σου βάλουν φόρο για επιχειρηματική δραστηριότητα και κανένα πρόστιμο από πάνω επί όλου του πόσου.

Κατά την άποψή μου έπρεπε να το δηλώσεις (όλο το ποσό των εμβασμάτων) στον 781 και να επιλέξεις “Διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων”. Σε περίπτωση που σου έβγαζε πλαίσιο κειμένου για περιγραφή, θα έγραφες “Ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων στο ανταλλακτήριο τάδε με αριθμούς συναλλαγής τάδε”. Δεν υπάρχει φόρος, σε βοηθάει να καλύψεις τα τεκμήρια/μελλοντική ανάλωση κεφαλαίου και επιπλέον έχεις το “πλεονέκτημα της ειλικρίνειας” - ότι δηλαδή τα δήλωσες καλοπροαίρετα εκεί που αρμόζει πιο πολύ και δεν έκρυψες τίποτα.

Επιπλέον, δεν νομίζω ότι μας συμφέρει να προσθέσουν κωδικό για κρυπτονομίσματα, γιατί σίγουρα θα θέλουν να τα φορολογίσουν και μπορεί να μας ζητήσουν να δηλώσουμε και την κατοχή. Έτσι όπως είναι τώρα, πιστεύω πως είμαστε πλήρως καλυμμένοι με τον 781. Γι' αυτό άλλωστε φιγουράρουν οι λέξεις που δημιουργούν περιθώριο για κάλυψη κενών, όπως “λοιπά”, “κλπ”.

Επίσης μην ξεχνάς ότι στις ασαφείς περιπτώσεις όλα είναι συζητήσιμα. Η εκκαθάριση της δήλωσης δεν είναι το τελικό στάδιο όπου θα σου κόψουν το κεφάλι – υπάρχουν και τα επόμενα όπου μπορείς να υπερασπιστείς το δίκιο σου:

  • Προϊστάμενος της ΔΟΥ.
  • Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ)
  • Διοικητικά Δικαστήρια
  • Συνήγορος του Πολίτη
  • Αστικά Δικαστήρια
  • Συμβούλιο της Επικρατείας

Κάπου είχα διαβάσει ότι σε περιπτώσεις που δεν είναι απόλυτα σαφείς δικαιώνονται το 80% των φορολογουμένων στα πρώτα τρία στάδια.
legendary
Activity: 1064
Merit: 1003
ουτε φετος εβαλα τιποτα στη δηλωση!
αν δεν βαλουν εναν κωδικο ξεκαθαρα για τα ψηφιακα νομισματα και πως θελουν να τα φορολογησουν,
ολα τα αλλα που λεμε ειναι απλες εικασιες και μπορει να μπλεξεις ασχημα με την ημιμαθεια και την αμαθεια που μας δερνει ως λαο!
επισης μη ξεχναμε οτι στη spectrocoin μπορεις να γραφτεις ανωνυμα με ενα απλο email
και να ανταλασεις τα νομισματα σου σε ευρω και να τα στελνεις σε οποιοδηποτε τραπεζικο λογαριασμο!
(αρκει ενα iban Και ονομα) και μετα αστους να βγαλουν ακρη Cheesy
full member
Activity: 133
Merit: 101
Ναι, εφόσον η leupay σου δίνει IBAN, θεωρούνται καταθέσεις εξωτερικού και πρέπει να δηλώσεις “ΝΑΙ” στον 029.

Τώρα έκανες μια πολύ καλή παρατήρηση γι' αυτόν τον κωδικό που με έβαλε σε περαιτέρω σκέψεις σχετικά με την δήλωση πώλησης bitcoin στην Ε1 που συζητάμε εδώ.

Αν είναι να δηλώνουμε την πώληση bitcoin στον 865: “Κέρδος από μεταβίβαση τίτλων αλλοδαπής, όπως προτείνει ο κ. Νανόπουλος στο άρθρο του, ενδέχεται να σου πουν μετά: “Αφού λες ότι μεταβίβασες τίτλους αλλοδαπής, γιατί δεν ήταν δηλωμένη η κατοχή των <<τίτλων>> αυτών στον 029;”. Εκτός βέβαια αν αγόρασες και πούλησες το bitcoin μέσα στην ίδια χρονιά, οπότε δεν χρειάζεται ο 029.

Αυτό ενισχύει περαιτέρω τους συλλογισμούς που ανέπτυξα στο προηγούμενο σχετικό post (βλ. την ενότητα “Όμως...”), ότι δηλαδή η πώληση του bitcoin θα έπρεπε λογικά να δηλώνεται στον 781: “Χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή χρηματ. κεφαλ. αλλοδ., δάνεια, δωρεές, κληρονομιές, επίδομα αλλοδ., εφάπαξ ασφ. οργανισμών κλπ.” με προσδιοριστική περιγραφή “Διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων ” ή εναλλακτικά “Λοιπές περιπτώσεις (στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται και ποσά που δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος ήτοι δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης και τέτοια μπορεί να είναι οικονομικές ενισχύσεις βοηθήματα που καταβάλλονται έκτακτα, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες).” Μάλλον η πρώτη περιγραφή είναι η πιο κατάλληλη.

Πηγή: Οι αλλαγές στους κωδ. 659-660, 657-658 και 781-782 του νέου Ε1 φορ. έτους 2016 (κάνε αναζήτηση “781” και δες τρίτη και τελευταία γραμμές του πίνακα).

Αρκεί βέβαια να θυμάσαι και να επιμείνεις, όταν ζητηθούν οι εξηγήσεις, ότι δεν απέκτησες το bitcoin “με σκοπό την αποκόμιση κέρδους”, αλλά για προσωπική χρήση.
newbie
Activity: 22
Merit: 0
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

Δηλαδή το καλύτερο σενάριο είναι kraken(το οποίο αν κατάλαβα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αν δες στείλεις κάποια minimum στοιχεία verification) και leupay από άποψη total fees? ή κατευθείαν σε κάποια υπηρεσία στυλ wirex; Υποθέτω τίθεται και το θέμα ποιόν εμπιστεύεσαι να έχει τα προσωπικά σου στοιχεία..

Επίσης φαντάζομαι στην περίπτωση leupay για να είσαι 100% τυπικός στο Ε1 πρέπει να συμπληρώνεις και τον κωδ. 029 - έχετε περιουσία (ακίνητα, κταθέσεις κλπ) στην αλλοδαπη;
full member
Activity: 133
Merit: 101
Πιθανότατο σκεπτικό έχει να κάνει με την νομοθεσία που διέπει την λήψη χρημάτων που δεν προέρχονται από “εμφανείς πηγές”. Δηλαδή λόγω του ότι ένα μέρος της χρήσης του bitcoin είναι οι παράνομες δραστηριότητες, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν λαμβάνουν βρώμικο χρήμα. Ακόμα κι' αν εσύ το απέκτησες νόμιμα, μπορεί να αποδειχθεί μελλοντικά ότι τα συγκεκριμένα bitcoins που αγόρασες και στη συνέχεια πούλησες προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών. Τότε η τράπεζα εντάσσεται έμμεσα στην “διαδρομή του παράνομου χρήματος”. Ή -ακόμα χειρότερα- λόγω νομικής ασάφειας μπορεί να φοβούνται ότι κάποια στιγμή το bitcoin θα απαγορευτεί και θα θεωρηθεί ότι διευκόλυναν το έγκλημα.
full member
Activity: 148
Merit: 100
...Δεν θέλεις να ξέρουν ότι τα χρήματα προέρχονται από την πώληση του bitcoin. Όχι τόσο επειδή θέλεις να φοροδιαφύγεις, όσο επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις μελλοντικές φαεινές ιδέες του νομοθέτη ή/και των τραπεζιτών σε σχέση μ' αυτό. Στην Βρετανία π.χ. έχουν κλείσει αρκετούς λογαριασμούς στους οποίους ερχόταν εμβάσματα από ανταλλακτήρια.[/li]
[li]Επίσης δεν γνωρίζουμε τι νέο άρθρο μπορούν να προσθέσουν στον ΚΦΕ ειδικά για την περίπτωση του bitcoin και να κληθείς να πληρώσεις αναδρομικά τίποτα 29%...


Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο να κλείσουν λογαριασμούς επειδή δέχονται εμβάσματα από ανταλακτηρια. Ίσα ίσα κάνει και καλο στην οικονομία της χώρα αφού εισάγεται συνάλλαγμα.
Δηλαδή αν είμαι αυτός που πούλησα τις δύο πίτσες και πουλήσω τα 10.000 btc σε ανταλακτηριο και φέρω τα χρήματα σε ελληνική τράπεζα θα μου την πούνε και από πάνω; Δεν φτάνει που τους φέρνω και 25.000.000 ευρω από έξω; Παράδειγμα λέω έτσι; Δεν είμαι αυτός που πούλησα τις 2 πίτσες.  Tongue Tongue Tongue
full member
Activity: 133
Merit: 101
Σου έχω μια είδηση: Δεν έχεις πια “λογαριασμό σου στην Ελλάδα”. Ο πρώτος συνδικαιούχος σ' αυτό που πιστεύεις πως είναι ο λογαριασμός σου είναι το ΥΠΟΙΚ.

Συνεπώς δεν είναι μόνο θέμα ανωνυμίας. Κάποιος προτιμά τις κάρτες και ξένες πλατφόρμες πληρωμής αντί για ελληνικές τράπεζες για πολλούς άλλους λόγους:

  • Αποφυγή των capital controls και ενδεχόμενου κουρέματος.
  • Προστασία από κατασχέσεις. Η μόνη περίπτωση να σου παγώσουν τον λογαριασμό οι ξένοι ύστερα από αίτηση των ελληνικών αρχών είναι αν είσαι ύποπτος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προέρχεται από εγκληματικές ενέργειες ή για τρομοκρατία. Αυτό προκύπτει από τον νέο νόμο της ΕΕ: Directive 2005/60/EC. Δεν τους απασχολεί το αν χρωστάς δόσεις δανείου, ΕΝΦΙΑ ή πρόστιμα στην Ελλάδα.
  • Προστασία από την παρακολούθηση των συναλλαγών από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι ξένοι πάροχοι πληρωμών δεν είναι στην δικαιοδοσία του ελληνικού ΥΠΟΙΚ και δεν του δίνουν αναφορά. Η ανταλλαγή δεδομένων γίνεται μόνο για λόγους εγκλήματος/τρομοκρατίας. Βλέπε Article 41 του παραπάνω νόμου.
  • Προστασία από την παρακολούθηση του ύψους καταθέσεων και καταστάσεων τύπου “δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά σου κατά την -αυθαίρετη (βλ. τεκμήρια)- κρίση μας”.
  • Δεν θέλεις να ξέρουν ότι τα χρήματα προέρχονται από την πώληση του bitcoin. Όχι τόσο επειδή θέλεις να φοροδιαφύγεις, όσο επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις μελλοντικές φαεινές ιδέες του νομοθέτη ή/και των τραπεζιτών σε σχέση μ' αυτό. Στην Βρετανία π.χ. έχουν κλείσει αρκετούς λογαριασμούς στους οποίους ερχόταν εμβάσματα από ανταλλακτήρια.
  • Επίσης δεν γνωρίζουμε τι νέο άρθρο μπορούν να προσθέσουν στον ΚΦΕ ειδικά για την περίπτωση του bitcoin και να κληθείς να πληρώσεις αναδρομικά τίποτα 29%.
  • Αποφυγή πληθώρας άλλων κινδύνων που χρειάζονται πιο αρρωστημένη φαντασία από την δική μου για να αναφερθούν, ωστόσο σ' αυτήν την χώρα είναι πραγματικοί.
newbie
Activity: 22
Merit: 0
Να κάνω μια ερώτηση γιατί είμαι τελείως Noob..

Από αυτά που έχω διαβάσει, anonymity σε σχέση με την εφορία δεν υπάρχει εύκολα πλέον αφού:
1) Οι btc debit cards ζητάνε πλέον validation(άρα είσαι επώνυμος) αλλιώς παίζεις στα 250€ όριο
2) Exchange+leupay πάλι δεν κερδίζεις κάτι

Το να πας κατευθείαν σε κάποιο Exchange (π.χ kraken) και να κάνεις withdraw απευθείας στον λογαριασμό σου στην Ελλάδα γιατί είναι χειρότερο;(είναι? )


thx!
full member
Activity: 133
Merit: 101
Όλα σαφή, κανένα αλαλούμ (κατά τον κ. Νανόπουλο). Το έχουμε αναλύσει και εδώ αρκετό καιρό πριν και καταλήξαμε στα ίδια συμπεράσματα.

TL;DR

Αν θέλεις να αποφύγεις την ενόχληση από την εφορία, να πληρώσεις 15% και να ησυχάσεις (διαφορετικά πήγαινε στο “Όμως...”), τότε:

  • Προαιρετικά δηλώνεις στον 743 το ποσό αγοράς μαζί με τις προμήθειες. Προστίθεται στο τεκμήριο οπότε προσοχή! Είσαι/ήσουν υποχρεωμένος να το δηλώσεις μόνο αν απέκτησες τα bitcoins “με σκοπό αποκόμισης κέρδους” και όχι για να τα χρησιμοποιείς. Αν τα ποσά των εμβασμάτων προς τα ανταλλακτήρια είναι μικρά, τα πλήρωσες με κάρτα (οπότε εμφανίζονται ως πληρωμή υπηρεσιών), τα αγόρασες από ΑΤΜ ή χέρι-με-χέρι, τα έκανες mining, σου τα χάρισαν (δεν είναι δωρεά χρηματικού ποσού γιατί δεν είναι Ευρώ), τότε δεν χρειάζεται να δηλώσεις την αγορά.
  • Αν συμπλήρωσες προγενέστερα τον 743 και πούλησες μεταγενέστερα, τότε συμπληρώνεις στον 781 το ποσό πώλησης. Αλλιώς δεν συμπληρώνεις τον 781
  • Στον 865 δηλώνεις την υπεραξία και πληρώνεις 15% φόρο. Αν η τιμή αγοράς δεν μπορεί να προσδιοριστεί, τότε δηλώνεις όλο το ποσό ως υπεραξία (βλ. ΚΦΕ ν.4172/2013 άρθρο 42 παρ. 4 τελευταία πρόταση).
  • Η υπεραξία είναι το καθαρό κέρδος, δηλαδή <συνολικό ποσό που κατέβαλες για την αγορά μαζί με όλες τις προμήθειες> – <συνολικό ποσό που εισέπραξες αφού έχουν αφαιρεθεί οι προμήθειες> (βλ. ΚΦΕ ν.4172/2013 άρθρο 42 παρ. 3).
  • Αν σε καλέσουν για έλεγχο και ζητήσουν δικαιολογητικά για πώληση, τους πας την εκτύπωση από το ιστορικό του λογαριασμού σου στο ανταλλακτήριο. Δικαιολογητικό είναι “κάθε πρόσφορο έγγραφο, δημόσιο ή ιδιωτικό”. Θα πεις: μόνο αυτό υπάρχει, αλλά είναι από αδειοδοτημένο ανταλλακτήριο (δηλ. “οργανωμένη αγορά”).
  • Αν δεν τα πούλησες μέσω ανταλλακτηρίου ή/και δεν έγινε έμβασμα από την πώληση στον λογαριασμό σου, τότε δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω. Γενικά δεν έχει νόημα να πουλάς bitcoins και να φέρνεις χρήματα στην τράπεζα αν δεν σου χρειάζονται για κάλυψη των τεκμηρίων.


Όμως...

Όλα τα παραπάνω ισχύουν αν το bitcoin χαρακτηριστεί ως επένδυση κεφαλαίου, και συγκεκριμένα ως παράγωγο χρηματοοικονομικό προϊόν. Αυτό θα ίσχυε αναμφισβήτητα αν μιλάγαμε για μερίδια GBTC ή κάποιου Bitcoin ETF. Στην περίπτωση όμως του “ωμού” bitcoin ο παραπάνω χαρακτηρισμός σηκώνει αμφισβήτηση. Θα μπορούσε κανείς να δηλώσει το ποσό πώλησης στον 781 ως “Ποσό που δεν θεωρείται εισόδημα” με την διευκρίνιση ότι προέρχεται από την “Διάθεση περιουσιακών στοιχείων”. Έτσι ο φόρος είναι 0%, αλλά το ποσό προστίθεται στο συνολικό εισόδημα και καλύπτει τα τεκμήρια.

Το επιχείρημα εδώ θα ήταν ότι το bitcoin δεν εμπίπτει στο άρθρο 42 του ΚΦΕ ν.4172/2013 διότι:

  • Δεν είναι παράγωγο γιατί δεν υφίσταται  υποκείμενο προϊόν του οποίου την τιμή αυτό να αντανακλά, και συνεπώς είναι πρωτογενές περιουσιακό στοιχείο.
  • Δεν είναι χρηματοοικονομικό προϊόν γιατί δεν αποκτάται με σκοπό την επίτευξη του κέρδους, αλλά για προσωπική χρήση του Bitcoin blockchain. Ως παραδείγματα χρήσης μπορούν να αναφερθούν proof of existence (καταχώρηση hash στο OP_RETURN), ψηφιακές υπογραφές (message signing), μελλοντικά smart contracts και βέβαια η χρήση ως μέσου πληρωμής.
  • Όταν η χρήση παύει να είναι επιθυμητή ή αναγκαία για τον ιδιοκτήτη, η μονάδα χρήσης του δικτύου Βitcoin μεταβιβάζεται σε κάποιον άλλον (όπως π.χ. ένα αυτοκίνητο, έπιπλο, μουσικό όργανο κ.τ.λ.). Η τυχόν διαφορά στη τιμή αγοράς/πώλησης δεν συνιστά υπεραξία γιατί εξ αρχής δεν υπήρχε σκοπός επίτευξης κέρδους. Απλά υπάρχει μια τρέχουσα τιμή που αντανακλά την ζήτηση για το “μεταχειρισμένο” bitcoin, όπως στην περίπτωση που κάποιος πουλάει ένα αυτοκίνητο-αντίκα ακριβότερα απ' ότι το αγόρασε.
  • Δεν είναι καν επένδυση, αλλά μέσο πληρωμής, όπως έχει σαφώς οριστεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
  • Δεν υφίσταται τίτλος, σύμβαση ή συμβόλαιο, ούτε είναι μερίδιο κάποιας επιχείρησης με ίδια κεφάλαια από πίσω. Η “επιχείρηση” εδώ είναι το δίκτυο του Bitcoin που ανήκει στους χρήστες του.
  • Δεν έχει λογιστική αξία.
  • Δεν ανήκει ούτε στην ημεδαπή ούτε στην αλλοδαπή. Οπότε τεχνικά δεν μπορεί να δηλωθεί σε κωδικό με χαρακτηρισμό “... ημεδαπής προέλευσης” ή “... αλλοδαπής προέλευσης” (όπως είναι ο 865) - θα είναι ανακριβές και συνεπώς παράνομο.
  • Η πηγή του ποσού είναι νόμιμη, γνωστή και δικαιολογημένη πάλι λόγω της προαναφερθείσας απόφασης και αριθμού συναλλαγής στο ανταλλακτήριο, όποτε δεν εμπίπτει στη παρ. 4 άρθρου 21 του ΚΦΕ ν.4172/2013 (χαρακτηρίζει κάθε παράνομη, άγνωστη ή αδικαιολόγητη πηγή ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα).
  • Στην Ελληνική Νομοθεσία δεν υπάρχει σαφή διατύπωση που να χαρακτηρίζει το bitcoin ως κάτι άλλο και να ακυρώνει την παραπάνω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η σύγχυση που οδηγεί στο να χαρακτηριστεί το bitcoin ως επένδυση πηγάζει από την επικρατούσα πεποίθηση ότι “όλοι αγοράζουν bitcoin για να το πουλήσουν ακριβότερα”. Αυτό όμως δεν έχει (επί του παρόντος) καμιά νομική βάση, καθώς δεν μπορεί να αποδειχθεί η κερδοσκοπική πρόθεση, ούτε υπάρχει κάποια σχετική διευκρίνιση.


Αποσαφήνιση

Όλα τα παραπάνω βασίζονται στην προσωπική εκτίμηση και προσεκτική εξέταση του ΚΦΕ και σχετικών άρθρων στο Internet. Δεν είμαι ούτε λογιστής ούτε δικηγόρος.

legendary
Activity: 3430
Merit: 1142
Ιntergalactic Conciliator
διαβάστε λίγο και αυτό εδώ το άρθρο

Ποια είναι η φορολογία υπεραξίας από bitcoins

http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/2718492/pia-ine-i-forologia-iperaxias-apo-bitcoins

δλδ αλλαλούμ Cheesy
full member
Activity: 133
Merit: 101
Δεν κάνει τίποτα.

@marcelocaballero: Δεν υπάρχει διάκριση σε “βασικό” και “μη βασικό” τεκμήριο. Υπάρχουν δύο έννοιες εισοδήματος – πραγματικό και τεκμαρτό.

- Το πραγματικό χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες (ΚΦΕ ν.4172/2013 Άρθρο 7 Παράγραφος 2):

α) εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις,
β) εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα,
γ) εισόδημα από κεφάλαιο και
δ) εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

    Το συνολικό πραγματικό προκύπτει ως άθροισμα αυτών μαζί με τα απαλλασσόμενα ποσά.

- Το τεκμαρτό χωρίζεται σε δύο κατηγορίες (ΚΦΕ ν.4172/2013 Άρθρα 31 και 32):

Άρθρο 31: κατοικίες, αυτοκίνητα, προσωπικό, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες, βιολογική ύπαρξη
Άρθρο 32: αγορά αυτοκινήτων, επιχειρήσεων, ακινήτων, ανέγερση, χορήγηση και απόσβεση δανείων, δωρεές που έκανες

    Το συνολικό τεκμαρτό προκύπτει ως άθροισμα αυτών, αφού αφαιρεθούν οι εξαιρέσεις και μειώσεις (ανάλωση κεφαλαίου, αναπηρικά αυτοκίνητα, μείωση 30% μετά το 65ο έτος κ.τ.λ.) του Άρθρου 33.

Τα δύο συνολικά συγκρίνονται και επιλέγεται το μεγαλύτερο (ΚΦΕ ν.4172/2013 Άρθρο 30):

Quote
1. Ο φορολογούμενος που υπόκειται σε φόρο εισοδή−
ματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται σε εναλλακτική
ελάχιστη φορολογία όταν το τεκμαρτό εισόδημά του
είναι υψηλότερο από το συνολικό εισόδημά του. Σε αυτή
την περίπτωση στο φορολογητέο εισόδημα προστίθε−
ται η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και πραγματικού
εισοδήματος και αυτή φορολογείται, σύμφωνα με την
παράγραφο 1 του άρθρου 34.

Διάκριση υπάρχει μόνο μέσα στο πραγματικό εισόδημα, όπου κάθε κατηγορία έχει δική της κλίμακα συντελεστών, καθώς και απαλλασσόμενα ποσά.

Τέλος, τα τεκμήρια μπορείς να τα αμφισβητήσεις (μετά την εκκαθάριση με επίσκεψη στη ΔΟΥ) αν συγκατοικείς με τους γονείς που έχουν αρκετό εισόδημα για καλύψουν το τεκμαρτό σου μαζί με το δικό τους, είσαι φυλακή, στρατό, νοσοκομείο ή λόγω ανωτέρας βίας.

TL;DR:

Πρέπει να καλύψεις ΟΛΟΚΛΗΡΟ το συνολικό τεκμήριο ως άθροισμα όλων των στοιχείων που το απαρτίζουν (πλην των εξαιρέσεων και μειώσεων) με το συνολικό πραγματικό (υπολογιζόμενο μαζί με τα απαλλασσόμενα ποσά). Εναλλακτικά μπορείς να το αμφισβητήσεις.
legendary
Activity: 1064
Merit: 1003
to taxis στην εκκαθαριση στο τελος. εκτος και σε καλεσουν για ελεγχο.
παντως θεωρω οτι τα τεκμηρια ειναι πλεον πολυ υψηλα ενω τα πραγματα φτηνενουν συνεχως!
ευχαριστω τον amphibious για την υπερπληρη αναλυση!
newbie
Activity: 22
Merit: 0
μα φυσικα το 1 απο αυτα που ανεφερες.

Είσαι σίγουρος οτι σου ζητάνε να "καλύψεις" τα "βασικά" τεκμήρια?
Όπου "βασικά" τεκμήρια = επειδή είσαι άνθρωπος +3000, επειδή έχεις αυτοκίνητο +3500, επειδή ζεις σε σπίτι +3500 κτλ.

Που και με ποιό τρόπο?
full member
Activity: 133
Merit: 101
@marcelocaballero, Στον υπολογισμό τεκμηρίου δεν υπάρχει διάκριση των στοιχείων που προέρχονται από αγορά, χρήση, ανέγερση, αποπληρωμή δανείων/πιστωτικών καρτών – όλα μαζί αθροιστικά συνιστούν ένα τεκμήριο.

Όταν το τεκμαρτό εισόδημα είναι πάνω από 9500€ δεν εφαρμόζεται η έκπτωση φόρου της κλίμακας μισθωτών, γι' αυτό μάλλον ο @theoulis  και αναφέρεται στις 10000€.

Πηγή (φετινές οδηγίες): http://www.cnn.gr/images/news/2017/04/12/Οδηγίες_2016_v.1_0.pdf σελ. 37:

Quote
...η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογείται με την κλίμακα της παρ.1 του άρθρου 15 του ΚΦΕ με τις μειώσεις του άρθρου 16 του ΚΦΕ, μόνο στις εξής περιπτώσεις:
...
- όταν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από τόκους ή/και ενοίκια ή/και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν ξεπερνά τα 9.500 ευρώ.

Για τεκμαρτά μέχρι 9500€ ισχύει ό,τι και πέρυσι (έκπτωση κανονικά με κλίμακα μισθωτών αν έχεις εισόδημα μόνο από τόκους, ενοίκια και μεταβίβαση κεφαλαίου, όπου εμπίπτει και η πώληση bitcoin), σε αντίθεση με τις προγενέστερες ειδήσεις που έλεγαν ότι συμφώνησαν με τους θεσμούς να το καταργήσουν και ότι όλοι οι άνεργοι θα φορολογηθούν ως επιχειρηματίες από το πρώτο ευρώ. Το τονίζει πρόσθετα στην Πρόλογο στην σελίδα 3:

Quote
Συνεχίζεται να προβλέπεται και φέτος επιπλέον μείωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, για τα εισοδήματα, που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ, αλλά χωρίς την υποχρέωση συμπλήρωσης αποδείξεων.

Αν έχεις έσοδα από bitcoin 10000€ και τα έλαβες με εμβάσματα, τότε καλό είναι να τα δηλώσεις, γιατί τώρα εντοπίζουν κάθε προσαύξηση καταθέσεων. Οπότε τα δηλώνεις στον κωδικό 865 και πληρώνεις 1500€. Αυτά θα τα πλήρωνες ακόμα και αν είχες τεκμαρτό κάτω των 9500€, όπως πληρώνεις φόρο για τόκους καταθέσεων, καθώς στην πώληση bitcoin δεν έχουν παρακρατηθεί.

Δεν υπάρχει προκαταβολή φόρου στην περίπτωση μεταβίβασης τίτλων, ομοίως και για μισθωτούς/συνταξιούχους παρά μόνο για επιχειρηματική δραστηριότητα ή αν είσαι άνεργος με τεκμήριο πάνω από 9500€ (βλ. σελ. 50 του οδηγού).

Αν έχεις τεκμαρτό πάνω από 9500 τότε δεν έχεις αφορολόγητο και διακρίνουμε δύο περιπτώσεις:

(α) το καλύπτεις με πώληση bitcoin και πληρώνεις 15% χωρίς να προστίθεται προκαταβολή.
(β) δεν το καλύπτεις πλήρως με πώληση bitcoin, τότε πληρώνεις 15% για πώληση bitcoin συν ως επιχειρηματίας για την διαφορά, όπου για το δεύτερο τμήμα υπάρχει και προκαταβολή 100%.

Συμπέρασμα: με τα τρέχοντα δεδομένα έχει νόημα να πουλήσεις bitcoin και να κάνεις έμβασμα μόνο αν είσαι άνεργος με τεκμήριο άνω των 9500€ και απαιτείται να το καλύψεις εξ ολοκλήρου ή μερικώς (συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις που θέλεις να κάνεις ανέγερση οικοδομής ή αγορά αυτοκινήτου, καθώς προστίθενται στο τεκμήριο). Έτσι πληρώνεις 15% μόνο, αλλιώς θα πλήρωνες ως επιχειρηματίας με επιπλέον προκαταβολή 100%, δηλαδή υπερτριπλάσια. Αλλιώς HODL, χρησιμοποίησέ το απευθείας ή φόρτωνε τις προπληρωμένες κάρτες. Με τις τελευταίες μπορείς να κάνεις και ανάληψη μετρητών, αλλά μην πας και τα καταθέσεις μετά στην τράπεζα.
newbie
Activity: 13
Merit: 0
Οποτε πραγματικα ο καλυτερος τροπος που μπορω να σκεφτω ειναι να βγαζω τα εμβασματα με καποιον αλλο τροπο και οχι με καταθεση σε τραπεζα...Ειναι παντως πραγματικα αθλιο να θελει καποιος να ειναι νομιμος και ας δωσει ενα φυσιολογικο ποσο σε φορο και το κρατος να μην μπορει να δωσει μια κατατοπιστικη απαντηση σε τι θα φορολογηθει και τι οχι!Παντως και αλλα ατομα στον χωρο του forex εχουν το ιδιο θεμα αν και απο οτι καταλαβα δεν τα φορολογουν γιατι ειναι πρακτικα αδυνατο να φορολογησεις ακομα και ενα Ελληνα που παει Αμερικη αλλαζει ευρω σε δολλαριο και οταν γυρισει να κανει δολλαρια σε ευρω και να βγαλει τυχαια ενα κερδος απο την ισοτιμια.
Pages:
Jump to: