θα συμφωνουσα με τους προλαλισαντες αν δεν υπηρχε η αναγκη να καλυψεις τα τεκμηρια σου ωστε να μην
φορολογηθεις σαν επιχειρηματιας ενω δεν εισαι!
δεν γινεται να βαζεις συνεχεια αναλωση εισοδηματος προηγουμενων ετων, εφοσον εχεις "εσοδα" απο την πωληση cryptos
Επειδή είμαι χρόνια "άνεργος" και φορολογούμε όπως περιγράφεις με τα τεκμήρια (σπίτια, αυτοκίνητα και... ανθρώπινη ύπαρξη", ψάξτο λίγο καλύτερα με το λογιστή σου.
Πρωτα απ' όλα θα φορολογηθείς σαν επιχειρηματιας (26% απο το πρώτο ευρώ αν δεν κάνω λάθος) ΜΟΝΟ αν έχεις εισοδήματα από άλλες πηγές εκτός μισθωτής εργασίας.
Σε αυτές τις "άλλες πηγές" το πιο "επικίνδυνο" είναι οι "τοκοι" στους τραπεζικούς σου λογαρισμούς.
Ακόμα και 1 λεπτό (ΔΕΝ κάνω πλάκα, έστω και ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ) να έχεις τόκους, σε φορολογούν σαν επιχειρηματια.
Επίσης μπορεί να έχεις εισοδήματα από ενοίκια που δεν μπορείς να κρύψεις και τα δηλώνεις.
Ισως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις εισοδημάτν (π.χ. μερίσματα από εταιρίες μη εισηγμένες, ή εισηγμήνες στις οποές έχεις ποσοστό πάνω από 5% αν δεν κάνω λάθος κτλ.)
Για να αποφύγεις τους τοκους κόβεις τις σχέσεις σου με τις Ελληνικές τράπεζες (το έχω κάνει με επιτυχία εδώ και 5 χρόνια και μπορεί να γίνει).
Αν τώρα έχεις εισοδήματα από ενοίκια, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αλλα μπορείς να το διαπραγματευτείς με τον ενοικιαστή.
Τώρα αν έχεις συμμετοχή σε εταιρία και πέρνεις μέρισμα, δεν έχω λύση... νομίζω οτι δεν την γλυτώνεις!
Η καλύτερη λύση όμως είναι να βρεις με κάποιο τρόπο (στην επιχείρηση κάποιου φίλου ίσως) μερικά (6-8 ένσημα ΙΚΑ) και να δηλώσεις ευκαιριακά απασχολούμενος οπότε, φορολογήσαι σαν μισθωτός και έχεις αφορολόγητο, ακόμα και άν έχεις μερικά λεπτά του ευρω ή μερικές δεκάδες-εκατοντάδες ευρώ τόκους ή εισοδήματα από ενοίκια.
Άλλη λύση είναι να δηλώσεις εργάτης γής και να βρεις κάποιον να σου αγοράσει μερικά εργόσημα (πάλι 6-8 φτάνουν)
Το τελευταίο πράγμα, κατα τη γνώμη μου, που πρέπει να σε απασχολεί είναι να προσπαθήσεις να δικαιολογήσεις τα τεκμήρια που σου βάζουν.
Αυτό μπορεί να το ζητάει ο νόμος αλλά σε τέτοια μικροποσό δεν πρόκειται να το ψάξει κανένας άμεσα (ίσως σε 5-10 χρόνια να μπορούν, τώρα είναι αδύνατο)
Τα τεκμήρια γνωρίζουν και αυτοί ότι είναι παράλογα και δεν τους ενδιαφέρει να το ψάξουν γιατί σε τέτοια μικροποσά υπάρχουν πάντα τρόποι να το καλύψεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: δωρεές από συγγενείς-φίλους μέχρι το ποσό που είναι αφορολόγητο, δωρεές από συγγενείς-φίλους πάνω από το αφορολόγητο ποσό με πληρωμή έστω και καθυστερημένα του ανάλογου φόρου, φιλοδωρήματα (π.χ. μουσικός στο δρόμο ή σε πανηγύρια), επαιτεία κτλ).
Ένας ψαγμένος λογιστής μπορεί αν βρει δεκάδες περιπτώσεις που μπορούν να σε καλύψουν συνδυαστικά. Αυτός είναι και ο λόγος που ΔΕΝ ασχολούνται να σου ζητήσουν πως καλύπτεις τα τεκμήρια γιατί μικροποσά μπορείς να τα καλύψεις εύκολα με νομότυπο τρόπο.
Τώρα αν το σπίτι που έχεις είναι 2.500 τ.μ. στην ακριβώτερη περιοχή της Ελλάδας και σου βγάζει τεκμήριο 200.000 Ευρώ το χρόνο, έχεις πρόβλημα...
Μικρά σπίτα όμως 90-100 τ.μ. σε normal περιοχές δεν βγάζουν τεκμήριο που δεν μπορεί να καλυφθεί αν ζητηθεί.
Ξανασυζήτησέ το με το λογιστή σου (πάρε και γνώμη δεύτερου λογιστή -> άλλαξε λογιστή αν χρειάζεται...) γιατί αυτά που σου γράφω τα κάνω εδώ και 5 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η γνώμη μου είναι οτι το τελευταίο που πρέπει αν κάνεις είναι να ψάχνεις να δηλώσεις BTC στο αδηφάγο τέρας...