Salut,
Momentan nu putem sa facem precizari suplimentare despre tranzactia mentionata in contextul legislatiei de prevenire a spalarii banilor si finantarii actelor de terorism: Legea 656/2002:
http://www.onpcsb.ro/pdf/Legea%20656-2002.PDF, care implementeaza Directiva Europeana 849
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32015L0849.
Putem spune ce am spus deja: in acest caz, clienta a fost informata cu 20 minute inainte de initierea tranzactiei ca i se vor solicita informatii privind sursa fondurilor. A primit aceasta informatie pe chat ca raspuns la o intrebare daca poate sa efectueze o tranzactie in valoare de 20 bitcoin. Informatia s-a trimis automat de sistemul de chat pe emailul care l-a confirmat la deschiderea contului.
Despre cele doua editoriale aparute putem spune ca nu este vorba despre vreun sechestru (poate fi impus de autoritati, si presupune un litigiu) sau de o confiscare (care inseamna trecerea unui bun in patrimoniul statului). Conform celor mentionate anterior, tranzactia a fost suspendata.
Sursa fondurilor se refera la originea fondurilor. Se refera la activitatea desfasurata care a generat fondurile. Indiferent ca vorbim de RON sau de bitcoin sau alta moneda. De exemplu investii, salariul, vanzari de bunuri sau imobile, mosteniri, dividende, imprumuturi, si altele. Bitcoin nu apar pur si simplu din neant. Acestia se cumpara cu niste bani, se primesc in urma prestarii unor servicii, sau se mineaza, si se pastreaza intr-un portofel, cel mai des propriu.
Despre subiectul suspendarii tranzactiilor, pot sa va spun ca din peste 32,000 tranzactii am suspendat 2. Aceasta masura este una exceptionala si o luam doar in cazuri serioase. Faptul ca vrei sa tranzactionezi o suma mai mare nu duce sub nici o forma automat la suspendarea vreunei tranzactii.
Daca ati cumparat monede de la CoinFlux sau un alt serviciu si ele se apreciaza considerabil, nu veti avea o problema in a efectua tranzactiile. La fel, daca ati cumparat monede la preturi foarte reduse si ele au crescut, la fel, nu veti avea probleme. Sau daca ati tranzactionat altcoins care au crescut la randul lor. In cazul tranzactiilor mari, colegii mei va intreaba despre activitatea care o desfasurati cu monedele, care nu inseamna automat ca exista o problema. Doar incercam sa intelegem activitatea. Avem clienti care desfasoara o arie foarte larga de activitati si fiecare presupune diferite riscuri. Unii au cumparat ETH de la noi la 8-12 EUR. Ar fi ridicol sa ii intrebam in momentul in care vor sa ii vanda de unde au banii de ETH, stiind ca i-au cumparat la inceputul anului chiar de la noi.
Ne gandim la o metoda de a face informatiile mai clare in ceea ce privesc sumele pentru care solicitam documente justificative. Avem in analiza mai multe optiuni. Am preferat sa nu abordam initial aceasta varianta pentru a oferi o experienta mai buna clientilor nostri, si acest lucru a fost valabil in toate cazurile mai putin cele 2. Vom reveni cu detalii cand am luat o hotarare clara in acest sens. In schimb, am luat legatura cu fiecare client individual pentru a intelege activitatea, si in baza informatiilor care le-am primit, am putut sa decidem daca continuam relatia sau nu. Am incercat sa avem o relatie apropiata cu clientii nostri.
Nu suntem politia bitcoin, dar respectam legislatia din domeniul identificarii clientului si a prevenirii spalarii banilor. Nu putem permite ca prin serviciul nostru sa se desfasoare activitati de spalare de bani, fraude sau alte infractiuni economice sau de finantare a terorismului sau a altor activitati ilegale. Asta inseamna cateodata sa punem intrebari suplimentare unor clienti. Rezultatul este un serviciu mai curat si mai sigur pentru toti utilizatorii nostri.
O dupamiaza excelenta,
Echipa CoinFlux