Da, ali pazi da se ne zezneš pa ti neka kriptovaluta ostane u zasebnoj FIFO hrpici pa ju prodaš prerano. Npr. ako tako kako si napisao kupuješ i prodaješ BTC nakon 2 godine, i onda u jednom trenutku kupiš 1 ETH i prodaš taj (zadnji) ETH za mjesec dana, bez obzira što imaš hrpu BTC-a od pred 2 godine, taj ETH je oporeziv kad ga prodaš. Ali da si kupio ETH, promijenio ga u BTC drugi dan, i onda prodao istu količinu BTC u fiat, onda nije oporezivo, jer se "pomiješao" s BTC hrpicom gdje imaš BTC koji stoji preko 2 godine, pa si po FIFO principu prodao taj stari BTC.
Kad god pomislim da sam pohvatao fifo, iznenadim se.
Moram priznat da ne razumijem ovo gornje:
- imaš btc +2g, njima kupiš eth, kroz manje od 2g eth ode u fiat, i ima poreza?
Da, nisam bio baš jasan, sorry. U prvom primjeru nisam mislio na kupovinu ETH s BTC, nego na kupovinu ETH s fiatom. Dakle kupiš hrpicu BTC s fiatom, i hrpicu ETH s fiatom, i one nemaju nikakve veze, i ako ETH prodaš za manje od 2g, plaćaš porez.
- u drugoj varijati imaš eth, prebaciš ga u btc pa se pomiješa sa već postojećim btc, nema poreza?
U drugoj varijanti kupiš ETH s fiatom, prodaš ETH u BTC i tako ga "pomiješaš" s postojećim BTC, i prodaš BTC, i onda nema poreza, jer se računa da si prodao "prvi" BTC koji si imao duže od 2 godine.
Kako će se pomiješati kad npr imaš 1 btc 2g, a drugi si tek dobio nekidan promjenom eth u btc?
Kad prodaš BTC s hrpice BTC-a gdje je neki kupljen prije 2g, a neki neki dan, računa se da uvijek prodaješ najstariji.
Ili sam te pogrešno shvatio, pa:
- u prvom primjeru eth kupuješ fiatom?
- u drugom primjeru to miješanje se odnosi na prodaju samo onoliko btc-a koliko si imao prije eth-btc trejda (jer prodaja veće količine neće štimati u fifo evidenciji). Po ovoj zadnjem dijelu te rečenice mislim da sam drugi primjer doista pogrešno shvatii.
Da i da.