U pravu si kad pitaš što si mislim pod "nerealizirani prihod". Otprilike nešto ovako, prihod je u cryptu, ali taj crypto nije izlistan niti na jednoj centralnoj mjenjačnici. Povrh toga, tim cryptom se još ne trguje jer je zaključan na period od 1g i niti na DEX-u ne postoji mogućnost trgovanja tim zaključanim cryptom, pa niti ne mogu znat cijenu koja bi bila. Postoji cijena za isti taj crypto, ali koji je nezaključan, ali po meni su to različite kategorije i ne može zaključan i nezaključan crypto imat istu cijenu. A i DEX ih tretira kao različite tokene.
Ako je zaključan, tj. nije ti dostupan, onda to nije prihod. Prihod je tek kad ga zbilja dobiješ. To je kao kad naslijediš nekretninu, dok nisi dobio rješenje o nasljeđivanju i ne možeš je prodati, nije tvoja, i nitko ti ne može naplatiti porez na to.
Crypto je sjeo u wallet ali nije pretvoren u fiat (jer je to trenutno nemoguće), pod tim također mislim na "nerealizirani prihod".
Rekao bih da je to ista stvar. Tek kad možeš raspolagati s nečim možemo govoriti o prihodu, do tada je to samo obećanje. No, to je samo moje mišljenje, možda bi bilo dobro pitati nekog poreznog savjetnika i dobro mu objasniti situaciju, jer njegovo mišljenje nešto znači za razliku od mojega (i možeš se na njega pozvati ako te Porezna nešto pita). Tu ima dosta graničnih situacija gdje vjerojatno u praksi ima smisla napraviti najbolje što znaš, jer iz Porezne nikad nećeš dobiti konkretnu potvrdu da dobro radiš.
I treća stvar, pošto je "prihod" u cryptu koji je zaključan, dakle, ne mogu ga prodat, moram od negdje drugdje nać "prihod" da bi platio porez.
Da. To je situacija slična onome kad dobiješ auto na nagradnoj igri, i onda moraš platiti porez na to, i završiš tako da moraš prodati auto.
I četvrto, znam za ono tumačenje porezne da je staking drugi dohodak, ali takvo tumačenje ne može držat vodu nikako. Nisam ja rudar ili validator da svojim "radom" ostvarujem drugi dohodak, nego sam delegator odnosno staker, gdje na svoj KAPITAL u cryptu (a ne RAD bilo rudarenjem bilo validiranjem putem nodova) ostvarujem "nagradu", odnosno prinos od KAPITALA, a ne RADA.
Slažem se, tu je po meni Porezna fulala, to su trebale biti obične kamate kao i svake druge i bez razloga su ga zakomplicirali, iako nije da nema argumenata i za njihovo mišljenje kada je uključeno validiranje. No to fulava poantu, ne dobivaš novce za validiranje, nego za to što si zalockao svoje novce. Volio bih da mi netko iz Porezne objasni kakav je to "rad" gdje ulažeš svoje novce da bi mogao "raditi" i onda "biti plaćen", jer meni ta vrsta rada jako sliči nečemu što se inače zove "ulaganje" i što spada pod kapitalnu dobit, a ne drugi dohodak.