Nisam još imao nikakvih iskustava s poreznom i ne znam koliko komplicirano to može ispasti, znam samo da mi je nemoguće prikazati velik dio kripto transakcija i da se nadam da nikad nikome neću morati dokazivati podrijetlo te imovine. U odnosu na to koliko ću moći izvaditi, bio bi to stvarno preveliki posao.
Za sve što si zaradio prije 7 godina i više već je nastupila zastara i nema obveze prijave poreznoj.
Sve novije i dalje u iznosima do 15 000 kn možeš dizati anonimno u kripto mjenjačnicama, bez pokazivanja dokumenata, OIB-a...
Ako kimaš veći iznos za podići, podigneš u više rata i to je to.
To se mjenja od nove godine. S 2k eura na 1k eur bez osobne i ovo dolje. Bas sam pricao s Skoricem i Vajicem (onaj sta drzi btc-store)
Ja radim cash out p2p, na crno preko jedne telegram grupe @KriptovaluteTelegram. Nikakav porez, a p2p mi je najbolje.
"Novi problemi čekaju one s mnogo kunskih novčanica koje treba promijeniti u euro jer će se od prvog siječnja 2023. svaka gotovinska transakcija iznad 10.000 eura prijavljivati Uredu za sprječavanje pranja novca, dok je trenutačno taj prag postavljen na 200.000 i više kuna kuna, što je 26.544 eura."
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/europski-strucnjaci-snizili-prag-rizicnih-gotovinskih-transakcija-koje-ocekuju-hrvatsku-sve-iznad-10-000-eura-kod-njih-je-sumnjivo-evo-i-zasto-su-toliko-oprezni-1224429
Ulazimo u Šengen, a zasto moja tetka, prijateljica, sestricna, bratic ne bi mi mogli dati 10k eura (koje ne moraju prijaviti) da si ja uplatim na banku? Banka pita porijeklo, a ja kazem da sam dobio od rodbine i ako je potrebno dam ime tetke iz Rusije.
Zanima me da li je netko od vas se nasao u takvoj situaciji da je rekao da je naslijedio ili dobio novac od rodbine koja zivi van granica RH?