Nego što se tiče valute, da li za prijavu za 2022. godinu u obrascu i dalje koristim cifre u kunama ili eurima? Jer ja sam sebi prošle godine isplatio eure na račun, ali sada smo prešli od 1.1. pa ne znam u kojoj valuti prijavljujem?
Kune. Sve što sada prijavljuješ je za prošlu godinu kada još nije bilo eura.
Ako su i dalje kune u pitanju, je li onda ja te isplaćene eure moram množit sa 7,53450 za svaku stavku u prijavi, a pri uplati opet podijeliti iznos koji sam upisao u Strana A - V. 2. Ukupan iznos predujma poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak po osnovi dohotka od kapitala da bi uplatio eure? Joj kakva smutnja...
Kada računaš dobit po transakcijama, preračunavaš po srednjem tečaju HNB-a na dan transakcije, odnosno po tečaju od nekog većeg exchange-a. Sva polja u JOPPD-u popunjavaš u kunama. Kada plaćaš iznos s A strane, preračunaš ga po 7,5345 tečaju u eure i platiš u eurima.
Valjda po provjeri oni dostave u mailu izračun za uplatu u eurima...
A ti bi još i račun? Oh my sweet summer child... s državom to radi tako da si sam napišeš račun (JOPPD) i onda ga još i sam platiš. Pa neće država raditi za tebe, ti radiš za državu.
Ne dostave ti nikakav račun, samo potvrdu da ti je obrazac prihvaćen. Taj iznos koji si upisao u JOPPD preračunaš u eure i platiš.