Koliko si siguran u ovo? Iako bi jednako teško bilo potkrijepiti dokumentacijom, barem se ne bismo mogli dovesti u situaciju da moramo platiti hrpu poreza na nešto što dobijemo i do trenutka dok se otključa postane bezvrijedno.
Na kraju sve ovisi o interpretaciji neke djelatnice u Poreznoj ili suca ako dođe do suda, ali ne možeš plaćati porez na stvari s kojima ne raspolažeš i koje efektivno nemaš. Ako ti firma plati s dionicama na način da imaš neki vesting period, porez plaćaš tek kada prodaš dionice. U stvarnosti, dobio si opciju na dionice, a ne dionice, dionice si dobio tek kada prođe vesting period.
U financijskom svijetu postoje takva siva područja koja poreznike redovno zbunjuju, pa ako kažeš "plaćen sam s dionicama" ili "dobio sam dionice" povećavaš vjerojatnost da će te oporezovati, a ako kažeš "imam opcije na dionice a dionice ću dobiti kada i ako iskoristim tu opciju" što je istinitije poreznik shvati da nema što oporezovati. Kad poreznik razumije samo "isplatili su ti plaću" ili "investirao si u dionice" i pokušava sve ugurati u jednu od te dvije kategorije, onda nema problema samo sa cryptom koji konstantno spaja te dvije kategorije, nego i sa staromodnim stvarima poput vestanih dionica.
Što se tiče crypta Porezna se dosta gubi jer ne razumiju što je što, a iz nekog razloga ne žele pitati da im netko tko se razumije u financije objasni, nego stalno propisuju stvari ex cathedra na temelju svog ograničenog razumijevanja.
S tim da u praksi, budimo realni, za crypto porezna doslovce ovisi o svima nama što ćemo im prijaviti, i teško da će moći povezati neki wallet s tvojim identitetom bez tebe. Mogu zahtijevati što god žele, ali ako zahtijevaju nerazumne stvari, u praksi će, kao što to uvijek naprave, samo potaknuti sivu ekonomiju. To je napravio IRS, a to rade i naši, pa me baš zanima koliko ljudi u HR prijavljuje drugi dohodak koji su ostvarili kroz crypto.
Na tih 500$ svejedno mora platiti porez, pa ne plaća valjda i na onih 10k$?
Za airdropove su rekli da se oporezuju samo ako i kad prodaš (u fiat) unutar 2 godine, s tim da ako u trenutku aidropa nije imao tržišnu vrijednost nabavnu cijenu računaš kao 0, pitanje 2. i 3. ovdje: https://www.dropbox.com/s/p2b9ukozkjlwo7h/kripto%203724_001.pdf?dl=0