- Poslano i uplaćeno, naravno zadnji dan ko i uvijek kod mene
Hvala svima na pomoći i savjetima pogotovo kolegi Domchi-u.
@Domchi Ne, nažalost slaganje FIFO kako traži zakon je kod mene nemoguća misija, ni Tom Cruise je nebi složia. Imam oko 59 000 transakcija pa sam zbrojio sve ulaze i izlaze sa burzi te PnL pojedinog para trejdanog. Zbrojio oduzeo i pomnožio sa tečajem na 31.12.2021 za HRK. Provjerio sa onim što pratim korz dnevnu evidenciju portfolia tako da to je tu negdje. Dio feeva nisam ukljucio i tečaj je najnepovoljniji za mene jer je većina zarade bila u prvom dijelu godine i otišla u USD a USD je odletia gore prema kraju godine iz razloga koji znaju svi. Svaki trading par ima svoje sheet u excel-u.
Još ću to malo urediti posložiti ali generalno to je to. Nadam se da me neće niko cimat ali ako bude ja imam to što imam ako ćemo mak na konac mogu ja složit i 50 FIFO transakcija koje nemaju veze sa stvarnim trejdovima ali daju istu sumu. Oni ne mogu provjeriti a zadovoljavam formu
...ako dođe do toga da se baš pravimo grbavi.
Ja sam radio sa bot-om na FTX + posebni subaccounti između kojih je cirkulirala lova pa na Binance pa nazad...noćna mora
Za ovu godinu nemam nikakvih drugih realiziranih, tj ima nešto je ali je na dexovima itd.
Nadam se da nećemo se ja i poreznik gledat preko nišana, porez je mizeran, uzmite lovu i svi sretni. Nisam po zaradi ko neki ovdje ali nije ni malo tako da nadam se razumu sa njihove strane.
Ovo sa tretiranjem stakinga i ostalog kao drugog dohotka je po meni cirkus...da plaćam 40% poreza na yield farming ili lending na tulipu/franciumu mi je gadarija iskreno. To mi je manji dio posla i vidjet ću što ću s tim.
Ali ovih 10% + prirez je zbilja zbilja predobro i ne znam što se itko ima mislit ako ispunjava uvjete za platit i može iole složit evidenciju da drži vodu.
Nagađam da je ovo prva godina di bi moglo bit večih i masovnijih prijava poreza od kripta pa shodno tome možda i dobijemo koju reakciju više od nadležnih tijela.
Zajebano vrijeme dolazi za sve a pogotovo crypto tako da će manevarski prostor bit ogranićeniji narednih godina. Naši će kasniti kao i uvijek te nemaju ni kadar ni opremu da provedu high-tech nadzor (sve što valja je bilo u PNUSKOK-u) tako da ne mislim da će naši dobijati izvješće sa Binancea još nekoliko godina itd. Tipa ewalleti još dan danas operiraju u sivoj zoni ali realno njima su skresana krila jer su izgubili funkciju i korisnike ali ih nitko nije dirao otkad su krenuli mada je bilo špekulacija o prijavi u OECD ako se ne varam. Kripto je sve češće na meti političkih prepucavanja i rata tako da iskreno ne vidim di ćemo završit.
Civilizacija prolazi kroz ogromne promjene a većina nije svjesna tako da...bit će zanimljivo.
- Prošli tjedan sam na feedu vidio da je najprije Njemačka mislim dala nalog "dirty money watchdogu" da se pozabavi kriptom a za vikend ili petak koliko sam vidio da EU parlament odgađa glasovanje o kriptu do daljnjeg.
Jedan dan jedno drugi drugo u starom dobrom birokratskom duhu.