Ovo sa holdanjem duze od 2 godine nije problem, na ledgeru imam bitcoina koji je tamo najmanje 3 godine ali ono sto me zanima je da li je problem ako ja povremeno dokupim malo bitcoina pa se kolicina na toj adresi konstantno povecava, ili bi trebao imati neku adresu na kojoj nije nista ni oduzimano ni dodavano najmanje 2 godine da dokazem taj hold?
To ti sad ovisi na to na koga naletiš. Može ti se dogoditi da ti porezni referent odbije primiti bilo što osim JOPPD obrasca, kao što meni dogodilo, ali ti se isto tako može dogoditi da ti porezni referent traži "neki dokaz" pa je zadovoljan s bilo kojim papirom koji mu doneseš, što mi se isto dogodilo. Imao sam i KYC situaciju s exchangeom gdje su mi zamrznuli novce kod transfera na tekući, iako sam prethodno prošao kroz KYC, i gdje sam dokazao porijeklo novca tako da sam im potpisao poruku s walletom u kojem je za vrijeme ETH ICO-a bilo dovoljno ETH-a da opravda te novce koje vadim, a sve uplate prije i poslije i da točno pašu iznosi ih nije previše zanimalo.
Lonza iz Porezne je na UBIK-ovoj poreznoj radionici koja je nedavno bila linkana tu u temi rekao da nije obavezno, ali bi bilo idealno staviti FIFO evidenciju kod svake godišnje prijave poreza. Onda se možeš pozvati na taj FIFO u budućnosti ako ti zatreba, u smislu, pogledajte si moje porezne prijave, imao sam toliko i toliko crypto prihoda kroz n godina, i sad kupujem Embraer Phenom 300, imate li još kakvih pitanja?
Dakle, odgovor je - što više dokaza imaš, to bolje kad se nađeš u situaciji da nekome nešto moraš dokazivati. To što možeš dokazati da si u walletu imao 2 BTC pred par godina kad su vrijedili $10000, i da su ti bili u walletu cijelo vrijeme prije nego što si ih prodao za $200000 i kupio kuću, definitivno je bolji dokaz porijekla novca nego "prodao sam NFT jpeg Pepea za milijune dolara", i nemam nikakve podatke o kupcu. Kada imaš neku povijest plaćanja poreza kroz godine, to je daleko vjerodostonije i manje smrdi nego neka priča da ti je lova pala s neba.