Nisam te do kraja razumio oko ovog da dug nije zarada.
Jednostavno, dug nije dohodak - posudio si novce, nisi ih zaradio, pa ti se ne nema što oporezivati.
Meni druga stvar pada napamet.
Drugi dohodak bi trebao biti kategoriziran kao naknada za rad, tj neku aktivnost.
Ne baš (iako je u kontekstu crypta to otprilike nekakvo generalno pravilo). Drugi dohodak je doslovce neka proizvoljna kategorija u našim zakonima koju nisu svrstali u druge jasnije kategorije. Na primjer, razne stipendije ti spadaju u drugi dohodak, a one definitivno nisu naknada za neki rad.
E sad, što je onda crypto.com ili plutus cashback u njihovim tokenima? Je li dar/poklon? To bi čak bilo super jer je limit za porez na darove 50.000 kn, a to će teško itko premašiti.
Nije li taj limit od 50k kn za darove samo za pokretnine, a ako ti netko pokloni pare, onda se i dalje plaća 4%?
Malo je nezgodno što je porezna i stake i airdrop svrstala u drugi dohodak, vjerojatno radi nerazumijevanja.
Plutus čak ima dvije opcije, cashback + stake, tj moguće je dobiti cashback bez da optiraš za stake.
Zato ne vidim da bi stjecanje crypto cashbacka automatski povlačilo poreznu obvezu.
Prije svega bi trebalo saznati po kojem osnovu bi to bilo oporezivo pa onda dalje razmišljati.
Da, sa stakeanjem su po meni napravili grešku, to je trebalo ići isto kao i kamate na oročenje, a ne drugi dohodak, ali sad smo zapeli s tim. Možda će se na EU razini popraviti stvari s vremenom, pa će ovi naši onda prepisati.
I slažem se da cashback nije nužno oporeziv - možda bi bilo najtočnije reći da je trenutno siva zona, barem dok Porezna nešto službeno ne kaže na tu temu, pa te nemaju baš neke osnove oporezivati za to i sumnjam da će se dogoditi da nekog hvataju za to, jer ih onda možeš probati tužiti i imaš neke šanse dobiti spor.
Ali realno, s onime što imamo sada, rekao bih da prilično sigurno sjeda u domenu drugog dohotka. Tu je više problem što su svi ti razni loyalty programi sami po sebi dosta siva zona koja se može svakako interpretirati. Možeš slobodno reći da Konzum sa svojim bonovima tehnički printa novce i konkurencija je HNB-u - ja sam doslovce u jednom trenutku dobio božićnicu u Konzum bonovima i to nikako ne spada u čisti "loyalty program". Da sam otišao pred neki Konzum i nekome "prodao" bon za 5% popusta bez problema bi ih mogao zamijeniti za keš. S druge strane teško da će regulatori ikada priznati da su takve stvari novac i firmu koja tako nešto napravi regulirati kao financijsku instituciju, jer to zbilja ne bi imalo smisla.
Inače, Diners isplaćuje baš keš/nagradne kune koje moraš potrošit preko njih, tj umanjuješ račun.
Dakle, kako god to oni zvali, provlače se kroz to da ti ne isplaćuju novce, nego to mogu tumačiti kao popust, i moraju jako paziti kako to formuliraju da ne ispadne da je ilegalno printanje novca ili ih ne zakači neka regulativa.