Koje je ono novo pravilo da se od ove godine do kraja veljace podnosi joppd ako se prosle godine prodao crypto koji se drzao vise od 2 godine i na njega nema poreza? Ima negdje uputa kako tocno ispuniti taj joppd?
Pitanje 4. u onom mišljenju koje je netko dobio privatno i koje nije objavljeno na stranicama Porezne:
https://www.dropbox.com/s/p2b9ukozkjlwo7h/kripto%203724_001.pdf?dl=0Trebalo bi u polju 15.1 i 15.2 staviti šifru 02 i iznos crypta prodan u poreznom razdoblju tj. zadnjih godinu dana koji se držao više od 2 godine.
Cijela stvar mi nije baš jasna i iskreno ne znam što napraviti s tim, budući da je to em dano u privatnom mišljenju koje onda Porezna nije javno objavila pa je pitanje kako bi mi trebali znati za to, em je nejasno - što onda ide u to polje? Samo kapitalna dobit? Svi primici koji nisu oporezivi? Božićnica i slična neoporeziva primanja? Stvari koje si prodao preko Njuškala? Treba li prijaviti to i predati JOPPD samo s tim poljem čak i ako nisi imao oporezivu kapitalnu dobit? Zašto Poreznu zanimaju stvari koje ne podliježu porezu?
Isto tako, volio bih znati što se događa ako to ne prijaviš. Mogu li me kazniti ako ne dam taj podatak, kad sam uredno platio porez na sve što je oporezivo? Nisam baš sklon ostavljati raznim institucijama više podataka nego što uistinu moram, zato jer sam se daleko previše puta opekao kad nisam mogao izbjeći ostaviti podatke. Recimo, otkad je leakana baza svih koji su kupili Ledger wallet, konstantno dobivam hrpu crypto spama. Čak sam dobio i snailmail crypto spam. Kad sam bio na Poloniexu pa je on odjednom prodan gestapoidnim Amerikancima, morao sam se verificirati i proći kroz KYC inače ne bih mogao povući svoje novce od tamo. Zatim sam im predao GDPR zahtjev, pa su mi rekli da su obrisali sve moje podatke, da bi kasnije ispalo da nisu obrisali apsolutno ništa jer zbog drugih zakona moraju čuvati sve.
Sad će netko reći da je to crypto, da je to neregulirano i sad sam si sam kriv, ali još više problema sam imao sa reguliranim tržištima. Od trenutka kad sam prodao prve dionice, izgleda da postoji neki registar toga kod regulatora ili moj broker (jedan od najvećih u EU BTW) prodaje ili leaka moje podatke, i na tjednoj bazi me zovu na telefon i pokušavaju mi prodati neku prevaru od trading bota, a nemam ih načina blokirati, jer svaki put zovu s drugog broja.
Tako da bih jako volio znati zašto Poreznu zanimaju podaci koji ih se ne tiču. Naime, isto tako su nas pod prijetnjom kazne popisali sad kad je bio popis stanovništva, pa je onda ispalo da ima više ljudi koji imaju zdravstveno nego ljudi koji imaju prijavljeno boravište, pa sada Porezna ima veliku akciju cijeđenja poreza unatrag za ljude koji zapravo rade vani i vani plaćaju porez. Vrlo mi je zamislivo da su se sada sjetili da bi mogli malo skupljati podatke o ljudima koji imaju neoporezivu zaradu na crypto, pa onda tražiti od nas da dokažemo svaku transakciju, pokažemo FIFO koji se mogu okladiti da nitko u državi uključujući Poreznu ne zna ispravno napraviti, i onda i na nama puniti državni proračun zato jer nitko od nas, realno, ne može ispoštovati zakon do kraja koliko god da se trudimo, jer je porezni zakon nekonzistentan i u teoriji ga nije moguće ispoštovati.