Znači, ne govorimo o korištenju crypto kartica na način da trošiš crypto kojeg tamo pošalješ, već isključivo cashbacku u xy tokenu. Nastaje li i zašto tu porezna obveza ako to prodaš u fiat.
Crypto.com je imao takvu opciju, sada je popularizira Plutus.
Zanimljivo pitanje koje i mene zanima, ali ne za xy token već općenito.
Nadam se da domchi zna odgovor.
Kada sam ja prošle godine kontaktirao poreznu, rekli su mi da je svaki primitak sredstava u kriptu, neovisno o kojoj se kripto valuti radi, porezni događaj koji se mora prijaviti poreznoj u roku od 15 dana preko joopd obrasca i platiti porez.
Sad, cashback je možda neka ''siva zona'' i vjerojatno nije nigdje konkretno spomenuta u uputama porezne.
Ne znam ništa konkretnije, nažalost, to bi pitanje trebalo postaviti nekom poreznom savjetniku. Rekao bih da će Porezna to automatski voditi kao drugi dohodak, kao i svaki drugi prihod. Na klasičnim kreditnim karticama to kod nas koliko znam ne postoji, jednostavno bankarsko tržište nije toliko razvijeno kao vani, no u poreznom zakonu postoji posebna stavka gdje se npr. pasivne kamate koje banka isplaćuje na tekućem eksplicitno izuzimaju od poreza, da ne moraš za onih nekoliko lipa koliko ti banka uplati godišnje kao kamatu na tekući prijavljivati drugi dohodak. Dok se u to eksplicitno ne uključi i cashback, bojim se da će se po automatici svrstavati u drugi dohodak, što je zezancija i nije baš realno očekivati od ljudi da će to prijavljivati za iznose koji su realno u praksi najčešće zanemarivi.
Evo link na kompletno predavanje, predavanja su bila odličan sažetak nove regulative, a izbor panelista je bio vrhunski: https://www.youtube.com/watch?v=z_3AJmUmVSs
Ukratko, dobre vijesti za crypto firme, jer se legaliziraju, a loše vijesti za crypto korisnike, jer će crypto firme biti obvezne skupljati još više naših podataka, kao da crypto industrija već nije preventivno pretjerano samoregulirana. Nema nekih konkretnih promjena u poreznom zakonu, barem zasad, ali je crypto sad mainstream i nadam se da se polako stvaraju preduvjeti za pojednostavnjenja pa možda u svom životu vidimo nešto tipa da se smanji birokracija za male svakodnevne transakcije.