Muči me ta nedefinirana i nejasna situacija jer sam ušo u kripto vodeći se onim propisima i tumačenjima koja su mi u trenutku ulaska bila poznata. Ali ovo sada me je skroz izulo s tim porezima na nerealizirane dobitke, jer se radi o coinima s brutalnom inflacijom i kad to sve staviš u tablicu, ne da bi mogo izgubit glavnicu nego bi mogo i ostvarit veću poreznu obvezu od uloženog, što je skroz suludo.
Da. U osnovi, ta priča s drugim dohotkom te kada cijena coina u kojem si plaćen pada (a takvih je većina) tjera da isti tren prodaš jer moraš odmah platiti porez, a ako držiš taj coin duže vrijeme, on će možda vrijediti manje od tog poreza koji moraš platiti.
S tim drugim dohotkom su napravili da je rudarenje totalno neisplativo, da je kompletan DeFi izuzetno rizičan (kao da nije dovoljno rizičan i sam po sebi), i meni zbilja nije jasno zašto je Porezna u poziciji da poreznim obveznicima čini rizičnijim i potpuno neprofitabilnim sudjelovanje u bilo kojem dijelu kripto industrije osim čiste špekulacije.
Meni to zapravo i nije čudno.
Prije svega, očito je da u poreznoj nema neke volje da se više informiraju o kriptu, shvate sve aspekte kripto tržišta, poput stejkanja, defi, locked coins... možda organiziraju neki okrugli stol sa članovima kripto zajednice i zajednički, kroz raspravu, dođu do nekog prihvatljivog rješenja za obje strane.
Jednostavno su prepisali pravila sa tržišta dionica i obveznica poput FIFO pravila i očekuju da radimo na isti način kao i ulagači u klasične burze, što je prekomplicirano za veliki broj kripto korisnika.
Drugi problem je još ozbiljniji (a direktno je povezan sa ovim prvim).
Iz izjava mnogih financijskih stručnjaka, poput predsjednika HANFE, direktora glavnih banaka (ERSTE) i dr. očit je njihov jako negativan stav o kripto tržištu.
Isto sam čuo i na konferenciji u hotelu Sheraton prošle godine, organiziran od strane Poslovnog tjednika (ako se sjećate, već sam vam pisao o tome).
https://bitcointalksearch.org/topic/m.58384962Na toj poslovnoj konferenciji bio je guverner HNB-a Vujčić, direktori glavnih banaka u HRvatskoj, šef Hanfe... i nitko od njih nije imao bilo što pozitivno reći o kriptu.
Za sve njih kripto nema nikakvu unutarnju vrijednost, radi se o visokorizičnom, špekulativnom ulaganju koja previše fluktuira, i sutra može pasti na nulu.
S obzirom na takav stav o kriptu sve te tzv. financijske elite'' u Hrvatskoj, koja zapravo direktno utječe na financijsku regulaciju u Hrvatskoj, jasno je da oni i nemaju volje ni želje da pomognu razvoju kripto tržišta u Hrvatskoj, već zapravo žele obeshrabriti druge od ulaganja u kripto.
Zato su sva ova porezna pravila i tako komplicirana i nejasna.
Na taj način oni žele ''otežati'' ulazak običnih ljudi u kripto i tako ih ''spasiti'' od gubitka novca u kriptu, kako to oni shvaćaju.
Jedino što nas može spasiti je da se regulacija o kriptu donese na razini EU, pa da to onda mora primjeniti i HRvatska i druge zemlje u okruženju.
Na onoj financijskoj konferenciji u Sheratonu bilo je spomenuto da EU planira donijeti strože regulative za rad kripto mjenjačnica, pretpostavljam da će se smanjiti iznosi novca koji se mogu podići bez kyc, a vjerojatno će se regulirati i neki drugi aspekti kripto tržišta.
Zaista je nerealno od nesposobne i nemoralne ekipe, koja neće uspjeti potrošiti 5 milijardi kuna za obnovu Banije i Zagreba, i morat će vratiti te novce, a zbog čije politike (čitaj nepotizam, birokracija i korupcija) iz Hrvatske od 1991 iselilo više od milijun ljudi (samo u zadnjih 10 godina 400 000 službeno a neslužbeno sigurno i više), očekivati da budu proaktivni po ovom pitanju i donesu poštene zakone o kriptu i pomognu običnim ljudima da ovdje zarađuju.
A koliko je moralna ekipa iz HNB-a najbolje se vidi po ovoj aferi da je 40 djelatnika HNB-a (uključujući guvernera Vujčića) koristilo svoje povlaštene informacije o financijskom tržištu da bi zarađivalo velike novce od dionica i obveznica.
Ali kako reče Plenković, radi se o vrlo kompleksnom pitanju koje većina građana ne razumije
Uglavnom, ja od ove ekipe ne očekujem više ništa, jer oni nemaju ni volje, ni interesa ni želje da pomognu običnim ljudima da počnu zarađivati na kripto tržištu.