Prvi veći iznos na temelju te priče s >2g sam povukao 2018., nakon što su donijeli mišljenje da se može. Nitko me još nije češljao, ali ne znači da još ne stigne...
Prijavio putem JOPPD i ništa ?
Zanimljivo, brutalno ako bi išlo tako
Ne, nisam imao što prijavljivati kroz JOPPD jer nisam imao poreza za platiti, sve što sam povlačio je bilo >2g. Kupio sam stan na taj način, dakle nisu bili mali iznosi po nijednoj definiciji. Tek ove godine se pojavilo to mišljenje gdje bi i to >2g trebalo isto prijaviti kroz JOPPD (i dalje mi nije jasno kako).
Pitati poreznog savjetnika, ako je riječ o većim iznosima. S tim da sam ja svojevremeno pitao poreznog savjetnika postoji li način za "naknadnu" prijavu, kao što ima IRS, gdje onda platiš neku kaznu/kamate za to, ali bitno manju nego da ti oni otkriju pa te kazne. Odgovor je bio da tako nešto u HR ne postoji... iako pretpostavljam da ako prijaviš i platiš to naknadno nemaju interesa previše te maltretirati.
Da se nadovežem na ono što je Daniel91 napisao, nisam siguran da imaš načina reći im da je to sa zakašnjenjem i da neka ti naplate kaznu, mislim da jedino možeš prijaviti kao da je bilo u trenutnom poreznom razdoblju, inače ti obrazac vjerojtno neće niti proći. Zato kažem, najbolje pitati poreznog savjetnika, oni imaju iskustva s takvim stvarima.
O stakingu su dali mišljenje samo na privatni upit (u dopisu prvo pitanje), ovdje: https://bitcointalksearch.org/topic/m.57947453
...i tamo piše da se staking prijavljuje i oporezuje kao drugi dohodak.
Ne znam koje su im osnove da te kazne jer nisi znao nešto što su napisali u mišljenju koje je privatno dobio netko tko im je postavio pitanje, i za koje nitko od nas ne bi znao da taj koji je dobio odgovor nije objavio na Internetu. Tog mišljenja nema na webu od Porezne. Na taj način bilo tko anoniman može falsificirati navodno "mišljenje" Porezne da se porez na crypto uopće ne plaća, ili da se plaća u iznosu od 80%.
Sustav ti neće dati da predaš tri istovrsna JOPPD obrasca dnevno, nego samo jedan, dakle, jednom dnevno.
Ovo je primjer gdje se jasno vidi da Porezna ne živi u stvarnom svijetu, i gdje se vidi koliki je zapravo problem što ne razgovara s industrijom, nego samo iz svoje bjelokosne kule donosi neke propise prema postojećim zakonima. Inače, nekoliko godina sam prijavljivao kamate koje su mi sjedale svaki dan, kroz JOPPD jednom mjesečno, jer je rok za prijaviti kamate 30 dana, pa sam to mogao skupiti u jednu prijavu. S tim je na kraju bilo problema, i sustav mi je krenuo obračunavati neke kamate (u iznosima <1 kn), a osoba koja je zadužena za to iz Porezne mi nije znala objasniti zašto, niti kako da zatvorim te kamate i da me sustav prestane gnjaviti oko toga. Na kraju sam jedva to nekako uspio odraditi sam, i dan danas mi nije jasno otkud te kamate. Tako da bih rekao da sustav nije u stanju ispravno obraditi niti 12 prijava godišnje, a kamoli prijave svaki dan, da ne velim da je potrošiti po minimum pola sata-sat svaki dan na to suludo, to je kafkijansko maltretiranje gdje praktički nemaš izbora nego ne plaćati porez.
Ovo je odličan primjer koji pokazuje koliko je suludo stakeanje obračunavati kao drugi dohodak.
Porez na drugi dohodak plaćaš prema trenutnoj dnevnoj cijeni, ali onda kod godišnjeg izračuna kapitalne dobiti/gubitka možeš umanjiti poreznu osnovicu za taj gubitak. Naravno, ako nisi imao dobit koju možeš umanjiti, nego je taj token u kojem si plaćen cijelo vrijeme padao, a nemaš ništa drugo od kapitala što je raslo, u tom slučaju si u lošoj poziciji i moraš smisliti kako zaraditi novce za platiti porez.
Drugim riječima, u HR se ne isplati rudariti, niti stakeati, nego samo špekulirati, ali se zato za špekulaciju plaća samo 10% poreza - što je među nižim stopama poreza koje postoje u svijetu, ako se izuzmu porezne oaze.
To me malo zbunjuje... Kako sumirati na primjer trejdanje koje odradiš u jednom danu, a napravio si sljedeće: BTC->USDT->ETH->povlačenje ETH sa Binance na wallet uz plaćanje fee-a->kupnja OHM->stejkanje
To ne možeš, ali ako si recimo tokom cijelog dana kroz desetke transakcija prodavao BTC u USDT, to možeš sumirati u jednu transakciju.
- Danima mozgam ali iskreno mislim da je nemoguće te ovakav zakon jednostavno tjera da barem jedan dio zarade ostane neprijavljen. Mislim na veće svote i ljude koji se ovim bave ozbiljno, meni je primarni izvor prihoda i nisu više sitne cifre tako da pokušavam bit maksimalno legalan i kao bivši profi kockar znam da siva zona nije nimalo sexy. Šanse su minimalne za ikakve provjere, za male cifre nikakve rekao bih.
Nisi jedini. Ja sam već od dvije vrste zarade od crypta jednostavno odustao, prvenstveno zato što su porezno komplicirani, i bez obzira na to dio stvari jednostavno ne znam kako biti legalan.
Ne trebaš ići van fizički, možeš napraviti offshore firmu u nekoj poreznoj oazi i onda sve što radiš raditi preko firme.
Da, Revolut. Oni isto znaju zezati s KYC-om, mogu ti ukinuti account, a problematični su jer nemaju poslovnicu u koju im se možeš ići derati i raditi scene, ali sam s njima imao zasad bitno bolja iskustva nego s HR bankama. Osobno su me HR banke toliko iživcirale da sam račun u PBZ-u već zatvorio, i sad gledam da zatvorim i Zabu prvom prilikom, samo da se otvori mogućnost plaćanja režija preko Revoluta. U Zabi trenutno samo plaćam režije.
Sumnjam da ćeš puno dobiti s najavom transakcija, samo će ti reći da je sve u redu i da sa ne moraš brinuti. Ali s druge strane, ne rade probleme s transakcijom koja ti sjeda na račun - do problema dolazi kad pokušaš potrošiti ili prebaciti te novce. Provjeri s njima koliki ti je mjesečni limit za trošenje (stavljaju oko 300k kn po defaultu), i ako planiraš unutar mjesec dana potrošiti više, traži odobrenje - makar ti niti to neće odobriti unaprijed, nego tek kad zaista kreneš raditi neku veću transakciju, a onda će ih zanimati kome, zašto, otkud ti prihodi, koliko zapravo imaš novca...