Realno, mislim da samo oni među nama koji imaju ''čisti'' ulaz u kripto (dokaz o kupnji) i mogu bez problema dokazati da su duže od 2 godine trgovali s tim kriptom, mislim da se zapravo jedino njima isplati mučiti sa tim FIFO evidencijama (ako će im porezna to tražiti) i predavati JOPPD obrazac.
Oni će biti oslobođeni plaćanja poreza i legalizirati svu svoju kripto zaradu, što je super, pogotovo ako se radi o nekim velikim, ozbiljnim iznosima s kojima se kupuje kuća, stan, auto...
čak i oni koji su držali kripto kraće od 2 godine plaćaju prihvatljivih 10 % poreza plus prirez.
Svi mi ostali koji smo zaradili kripto na neki drugi način, rudarenje, stejkanje, signature kampanje... po sadašnjim pravilima porezne jednostavno se ne isplati bilo što prijavljivati i bolje je sve anonimno podići u ratama na različitim kripto mjenjačnicama.
Ako se zaista radi o velikim iznosima, čak bi možda dobra opcija bilo otvoriti si neki offshore account vani i tamo skloniti legalno lovu od porezne ili otvoriti firmu u nekoj zemlji gdje su kripto pravila puno povoljnija i fleksibilnija.
Kada sam prije desetak godina otvarao firmu u UK, sve sam riješio online, i u par sati sam dobio sve dokumente o registraciji na email i mogao sam odmah početi raditi.
Usporedite to sa birokracijom u Hrvatskoj, gdje bi morali otići prvo kod javnog bilježnika, pa na trgovački sud, u Finu, banku, pečati, brdo papira... a sve traje minimalno tjedan dana