Ono što se meni u cijeloj toj priči porezne najmanje sviđa je činjenica da moraš prijavljivati i plaćati porez u kunama, fiat valuti, na nešto što je daleko od toga da možeš nazvati pravom zaradom u kešu.
Ukratko, država je jako dvosmislena što se tiče definicije kriptovaluta i kažu da to i nije pravi novac ali kada im to odgovara, kao kod plaćanja poreza, onda to ipak smatraju nekakvim novcem i zaradom i traže da to prijaviš kao dobit i platiš porez.
A što ti zapravo možeš napraviti sa svojim NFT?
Koliku on praktičnu, upotrebnu vrijednost ima?
Porezna svejedno očekuje da prvo od svog vlastitog fiat novca platiš porez na taj NFT, dok još od njega nemaš nikakve zarade, a onda ako ispadne da od toga NFT nemaš ništa, moraš se ponovno javljati poreznoj, prijavljivati porezni gubitak i čekati da ti to porezna prihvati i smanji ti poreznu obvezu u idućem razdoblju?
Mislim da 99,9 % ljudi jednostavno neće imati živaca i mazohizam da kroz to prolaze.
Možda si se samo nespretno izrazio pa nešto krivo čitam ali ne moraš ništa platiti ako ne prodaš NFT. Tad nemaš dobit, imaš samo ulaganje.
Što se NFT-ova tiče - ne možeš ih baš ni proglasiti umjetninama jer s jedne strane je NFT neki CryptoPunk ili Bored Ape koji se stvarno može svrstati tako a s druge i Adidas metaverse tenisice ili neki mač u nekoj igrici. NFT-ove će biti poprilično teško definirati i uklopiti u nekakav postojeći porezni zakon.
Na žalost, nisam se ''zabunio'' iako bih volio da jesam
To pitanje sam već postavio poreznoj, i odgovor sam podijelio u ovom topicu:
https://bitcointalksearch.org/topic/odgovor-porezne-o-cryptu-5331847Da ne prenosim sada cijeli odgovor porezne koji sam dobio, ovo je najvažniji dio:
''Kriptovalute koje su stečene rudarenjem, reklamiranjem ili na druge načine smatraju se drugim dohotkom u trenutku stjecanja.
Stečene kriptovalute (bez obzira na način stjecanja) zatim se otuđuju nakon određenog vremena i oporezuju ako je prošlo manje od 2 godine od dana stjecanja (čl. 67. st. 8. Zakona o porezu na dohodak.''A da ne bi bilo nejasnoća što to zapravo znači, pomogli su naši stručnjaci Domchi i Nenad65 pa evo prevedeno sa birokratskog na normalni jezk što ova formulacija iz odgovora porezne zapravo znači:
Kriptovalute koje su stečene rudarenjem, reklamiranjem ili na druge načine smatraju se drugim dohotkom u trenutku stjecanja.
Stečene kriptovalute (bez obzira na način stjecanja) zatim se otuđuju nakon određenog vremena i oporezuju ako je prošlo manje od 2 godine od dana stjecanja (čl. 67. st. 8. Zakona o porezu na dohodak.
Nisam strucnjak i ne shvacam sto znaci ovo
"zatim se otuđuju nakon određenog vremena", ali cini mi se da tu mora postojati nekakva kvaka - jer u suprotnom bi svatko mogao izbjeci placanje poreza na drugi dohodak ako bih bilo istinito da i tu vrijedi pravilo od 2 godine kao kod klasicne investicije.
I ja bih volio cuti sto o tome misli nas strucnjak za ovu tematiku, jer iskreno meni izgleda da tu nesto propustamo u tumacenju ovoga obrazlozenja.
Ako PU nešto smatra drugim dohotkom onda se sva davanja na drugi dohodak moraju platiti, nema puno prostora za druga tumačenja.
Na drugi dohodak plaća se zdravstveno 7,5%, a iz drugog dohotka mirovinsko 10%, porez na drugi dohodak 20% i prirez. Ukupno preko 30% zavisno od prireza. Način obračuna slično kao kod plaće.
Znači ne plaća se porez na posjedovanje kriptovaluta ali se plaća na stjecanje kriptovaluta ako su stečene rudarenjem ili reklamiranjem. Ako su kriptovalute stečene kupnjom onda se ne plaća porez jer je na novac kojim su kupljene već plaćen porez na dohodak (plaća, drugi dohodak).
Otuđenje kriptovaluta je druga priča, odnosno potpuno drugi porez (dohodak od kapitala) i plaća se ako je do otuđenja došlo za manje od 2 godine od dana stjecanja.
Dakle, iz navedenog je zapravo jasno
da u trenutku stjecanja bilo koje kriptoimovine, btc, NFT, nevažno,
moraš to prijaviti poreznoj i platiti poreznoj porez na drugi dohodak od 20 %, prirez te zdravstveno bez obzira što još nisi prodao taj NFT i nemaš dobit.
Stekao si neku imovinu i država te preko porezne tjera da odmah u roku od 15 dana platiš porez na to, bez obzira što to nisi prodao i nemaš zaradu već samo posjeduješ.
Ako poslije ne budeš mogao ostvariti dobitak od toga i izgubiš, onda to poreznoj iduće godine prijaviš kao gubitak pa bi ti porez trebao bit manji, ali to je bolje zamoliti poreznog stručnjaka za pomoć.
Na žalost je tako.