Zadovoljenje forme je možda i bilo moguće prije gdje se cisto trejdalo ali danas kad imamo nft,yield farming, D1 strategije,lending...iskreno ne znam kako ispunit sve zahtjeve i preskocit prepreke.
- Danima mozgam ali iskreno mislim da je nemoguće te ovakav zakon jednostavno tjera da barem jedan dio zarade ostane neprijavljen. Mislim na veće svote i ljude koji se ovim bave ozbiljno, meni je primarni izvor prihoda i nisu više sitne cifre tako da pokušavam bit maksimalno legalan i kao bivši profi kockar znam da siva zona nije nimalo sexy. Šanse su minimalne za ikakve provjere, za male cifre nikakve rekao bih.
- Možda ako se ove godine pojavi veći broj poreznih prijava od prijašnjih godina jer ipak mislim da je ovaj ciklus full mainstream i da dobar dio ljudi ima profit te možda porezna napravi nekakav pomak makar kroz dodatna mišljenja. Nažalost ne mislim da ce se educirati i pokušati olakšati proces. Pretpostavljam da će sve van golog trejdinga bit okarakterizirano i stavljeno pod kapu drugog dohotka gdje porez ispadne preko 30% šta je po meni previše sorry ali previše.
- Razmišljam danima što i kako , prvi btc sam kupio 2016. i prakticki implodirao 2019. i skoro propao na altovima tako da imam puno manje btc nego prije i mogu naštimati brojke kako god i primarno je sve direkcioni trejd sve donedavno.
No zadnjih par mjeseci tu ima i NFT, yield farminga, D1 strategija (koje ce mi biti fokus u budućnosti) i iskreno ako na to moram platit drugi dohodak radije cu izvlacit drugim kanalima a zaradu od samog trejda platit porez na kapitalnu dobit.
- Ne vidim zašto su išli komplicirati em sa FIFO metodom em drugi dohodak itd. Kako da ja ispunim zahtjev FIFO metode kada npr u Ožujku ove godine sam imao desetke tisuća transakcija samo na btc-perp..
"Uzalud vam trud svirači "...da , znam nema velike koristi od kukanja i žaljenja zašto ovo ili ono i trebali bi ovako ili onako ali eto...šanse su male da ce se ikakav pomak dogoditi, vjerovatno budu cekali EU regulaciju i po tom ce se ravnati.
- Ovu sada godinu mi ionako ide samo porez na kapitalnu dobit jer je 99% zarade samo to (prakticki sav kaos od 2016 do sada) a nesto sitno od lendinga i ostalog necu prikazivati. Imam na cryptopiji dosta love al nemam snapshot sredstava tamo te mi fali dio iz 2017. gdje sam na dva mrtva shitcoina izgubio par btc. Imam dokaz sa sve ulaze, na to sam bar mislio, sve je islo preko racuna i Bitkonana. Prikazat cu evidenciju zadnjih dvi godine koja mi je zbilja čista a ovo prije naštimati da odgovara ukupnom iznosu poreza koji trebam platiti.
- Još uvijek nisam dovoljno velik da odem vani tipa Portugal i sl ali ako jedan projekt se realizira a potpadao bi pod drugi dohodak vjerovatno ( Delta neutralne strategije gdje je zarada prakticki samo funding) onda mislim da postoji šansa za otic vani jer na višemilijunsku zaradu da plaćam toliki porez nema šanse.
- To je zasada nekakva moja taktika i plan, zbilja bih i preplatio porez ako treba i bio čist 110% sto vole popularno reći ali ne vidim naćina sa ovakvim zakonom.
Iskustva podijelim ovdje.
Ako netko zna i ima iskustva koja je friendly crypto banka bio bih jako zahvalan. Ja sam u PBZ ali moram slijedeci tjedan provjeriti i najaviti da ce biti transakcija povezana sa kriptom pa da vidim kako dišu.
Još jednom hvala svim diskutantima posebno @domchi-u...kapa dole i veliko hvala na trudu!
Lipi pozdrav
Na koliko bi postavio granicu odlaska van ? 2M, 5M ili 10+M eura ?
Veliku promjenu u životu znaci odlazak van i realno nije za svakoga...
Ja sam na PBZ isplacivao preko Škorića i nije bilo problema.