Porezna kaze da se mora imati potvrda o kupnji i prodaji...osobni podaci onog tko je prodao...
Uslijed olakšanja FIFO metode, zašto jednostavno ne prodati vertikalnom srodniku po karikirano 10BTC za 50 000 kuna. Debelo ispod vrijednosti, ali ta osoba ima čist FIFO ulaz i teoretski može pomoću jednostavnih(karikirano short 50k, buy 30k) trejdova ostvariti profit i čisto isplatiti.
Da li ovo pije vodu ?
Ostvarivanje profita je relativan pojam, ali ukoliko je moguće ovo je vrlo jednostavna metoda.
Pije vodu za srodnika, ali nikako ne pije vodu za tebe, koji i dalje imaš čušpajz koji si imao i prije + još ta jedna transakcija.
Način za olakšati FIFO je ili a) ne raditi ništa komplicirano, idealno samo hodlati deset godina, ili b) lagati pa pojednostaviti FIFO (što je kažnjivo ako te uhvate). Napisao sam tu već da sam ozbiljno razmišljao jednostavno platiti kaznu kad me uhvate bez FIFO evidencije, ali to nažalost ne pomaže jer čini se plaćanje kazne ne umanjuje obvezu, nego je vjerojatno samo malo odgađa. Šteta, jer bi to bilo daleko jeftinije nego svo vrijeme koje sam dosad potrošio na FIFO.
Kao što kažeš meni ostaje čušpajz, ali nova osoba teoretski ima apsolutno čist FIFO.
Možeš li pojasniti ovo da plaćanje kazne ne umanjuje obvezu ?
Kako misliš da bi tekao slučaj da ti ne mozes pokrijepiti FIFO na 100% razini? Uzmimo prijemjer da imas CSV s neke burze koja je propala, vidim da su cifre kazne do 200k kuna.
Bio sam na poreznom savjetovanju i mogu rec da gospođa u najmanju ruku ima ograničeno shvacanje kriptovaluta iako se predstavlja kao znalac. Ništa korektno za 1400kn usluge.