~
Sve mi to zvuci previse komplikovano. Ne razumem kako su oni zamislili da mali trejderi to rade a da bude po zakonu. Na ovaj nacin su vecinu oterali u sivu zonu. Sama prijava poreza na kripto preko JOPPD obrasca je dovoljno komplikovana, a kamoli jos i FIFO evidencija. Ljudi ce jednostavno odustati.
Bravo za zakonodavce!
Zapravo se nisu uopće ni potrudili da razumiju ''tematiku'' kripta već su samo prepisali pravila za tržišta dionica, i jednostavno ih žele primijeniti na kripto trgovanje.
Ne bih baš rekao da ta ''ekipa'' tamo uopće vlada materijom i razumije o čemu se radi ovdje (a to govorim iz osobnog iskustva jer sam već imao posla s njima u svezi prijave internetske zarade) i kako je zapravo komplicirano voditi FIFO evidenciju za kripto transakcije.
Tako ti je to sa velikim i inertnim državnim sustavima.
A čuj, jasno je da će 99 % ljudi raditi kao i do sad, neće ništa prijavljivati poreznoj a ima zaista puno načina da se kripto zamjeni u fiat i podigne potpuno anonimno, ''ispod radara'' porezne
Kada to shvate i u poreznoj, bojim se da će zakonski malo jače ''stisnuti'' domaće kripto mjenjačnice, i vlasnike btc bankomata, i da će vjerojatno inzistirati na smanjenju limita za anonimno podizanje novca.
Uvijek ce biti lagano prodati kripto u keš za tekuce troškove, naravno da se do 10k eura godisnje moze trosit u gotovini, jos 100 ulupat u imovinu bez da te itko išta pita.
Nastaje problem straha ljudi koji žele isplatit milijunske iznose i na njih platit porez. Uzmimo primjer 100 ljudi koji izvuku po 10 milijuna kuna, uvezli su izvana u Hrvatsku 1 milijardu kuna i spremni su platit 100 milijuna kuna poreza, a ne dobivaju nikakav tretman i sigurnost.
Konkretno na svom primjeru mogu rec da cu 95% novca ulozit dalje u dionice i opet svake godine placat porez na dobit od dividende ili trgovine.
Ne treba zanemarit kolicinu novca koji se zeli uvest u Hrvatsku ovim putem, cifra od 10 milijuna kuna je simbolicna posto ce biti ljudi i od 50 milijuna, a i od 100+ milijuna.
Ovdje se potpuno slažem s tobom, ali na žalost i ovaj primjer pokazuje ''deficit'' državne i javne uprave u Hrvatskoj.
Rukovoditelji porezne službe, mirovinskog, zdravstvenog i dr. se biraju isključivo po političkoj podobnosti a zapravo se na ovakvim slučajevima vidi koliko su nesposobni, i koliko cijela država zbog manje naplaćenog poreza puno gubi.
Vjerojatno ima i običnih službenika porezne koji prate trendove, informiraju se i možda razumiju i osnove kripta ali njih nitko neće ništa pitati.
Već smo prije imali raspravu na ovom forumu što s onima koji ne trguju kriptom nego ga zarađuju, recimo kroz signature kampanje na ovom forumu i sl. i ja sam osobno u svezi toga kontaktirao direktno poreznu i tražio pojašnjenje.
Odgovor je bio da se svaka takva kripto zarada u roku od 15 dana mora preko joppd obrasca prijaviti poreznoj i platiti porez na drugi dohodak (bez obzira što se ne radi o fiat novcu).
Znači, većina nas na ovom lokalu bi svakih tjedan dana trebalo ići u poreznu i prijavljivati kripto zaradu, što je besmisleno i neživotno, i jasno da to nitko neće raditi, osim ako je mazohist.
Puno je jednostavnije da kada ti zatreba fiat, odeš do najbližeg btc bankomata ili kripto mjenjačnice, i prodaš im svoj kripto anonimno, onoliko koliko ti treba keša.
Ako se radi o iznosu većem od 15 000, napravit ćeš to u par dana, ili u nekoliko mjenjačnica i problem riješen.
Svi sretni i zadovoljni, mi jer smo dobili keš, kripto mjenjačnica jer je nešto zaradila na proviziji a jedini je gubitnik je država zbog nenaplaćenog poreza, jer sa besmislenim pravilima jednostavno i one ''dobronamjerne'' ljude, koji bi i bili spremni platiti neki minimalni porez (ili čak neki paušal kao iznajmljivači apartmana na moru), tjeraju u ilegalu.
Prije 7-8 godina kada sam prvi put htio prijaviti porez na internetsku zaradu (nije bio kripto u pitanju tada) u poreznoj su bili zbunjeni i nisu znali što bi sa mnom, u koju bi me kategoriju strpali.
Ispalo je da je problem što onda nisu imali posebnu šifru u joppd obrascu za internetsku zaradu
Nakon puno pozivanja, posjeta poreznoj i gubljenja živaca, na kraju su moj slučaj bili riješili tako da su mi rekli da svoju internetsku zaradu prijavim kao autorski honorar na umjetničko djelo, koliko se sjećam
Apsurdistan, nema što