U teoriji je nemoguće proći kroz njihov csv file i sve te trejdove. Dokaz je tu, oni nude transakcije za samo zadnji par mjeseci, ali Closed PNL ostaje trajno...
Je, ali Closed PNL je kumulativni za sve, a ne za porezno razdoblje, zar ne? Super ako su ti svi tradeovi unutar jedne godine, ali iduće godine ti već ne daje bitnu informaciju.
Sada zanima me da li margin trejding ima kakav drugaciji tretman ? Logično i očito mi je da nema.
Nema, ista stvar. Kupio si, prodao si, imaš neki profit, na profit plaćaš 10%+prirez. U međuvremenu si uzeo neki kredit, i vratio ga, ali on nije porezno bitan, osim što možeš probati odbiti trošak kredita od profita pa si umanjiti poreznu osnovicu. Dotaknuli smo se margin tradeanja na prošloj stranici ovog threada pa baci pogled.
Sam iznos ću isplatiti preko naše mjenjačnice.
Nisu li ti naknade i likvidnost bolji na nekom većem EU exchange-u? Pa onda SEPA na Revolut, mijenjanje u HRK na Revolutu s njihovim malim naknadama, pa onda SEPA u HR banku, ako baš moraš.
Za sedmeroznamenkaste iznose pripremi se na to da će te HR banke maltretirati s KYC-om. Ne oko uplate, ali onda ako hoćeš sa svog računa prebaciti ili potrošiti više od 300k kn u jednom mjesecu, trebat ćeš ih tražiti da ti povise limit i to možeš čak i preko chata, a na 1M kn će ti to trebati odobriti pravni odjel, i trebat ćeš popunjavati intruzivne KYC upitnike. Osobno sam imao dovoljno loših iskustava (Zaba) gdje mi nisu dali trošiti moje vlastite novce bez rektalnog pregleda i raznih seksualnih radnji da u novije vrijeme u potpunosti izbjegavam HR banke i radije sve svoje fiat potrebe odrađujem preko Revoluta.
Uzet cu poreznog savjetnika za ispunjavanje prijave, FIFO nije problem posložiti buduci da su meni dostupni moji orderi koje sam postavljao i koji su popunjeni stoga ih je manji broj. Samo vjerujem da je nemoguće to provjeriti...
Ne radi ti to tako da ti neki poreznik to provjerava, nego tako da oni nešto zaključe, nekom svojom trenutno aktualnom logikom, i tko zna koliko besmisleno, a ti si onda taj koji treba dokazati da to nije tako kako su oni rekli.
Da li je itko dobio porezno rješenje gdje mu je priznata takva prijava uz 10% + prirez ? Govorimo o iznosima od 7 HRK znamenki.
Također kada očekivati rješenje ? Ima li veze datum predaje ili se sve obračunava nakon veljače ?
Popuniš JOPPD obrazac, moja sugestija preko e-građanina, unutar 12 sati dobiješ mejlom potvrdu da je obrazac ispravan i prihvaćen, ili ako nije, koja su polja kriva pa možeš ponovno. Nakon toga platiš porez i prirez. Nema poreznog rješenja. Kasnije u nekom trenutku, kad prođu godine, može ti se dogoditi da ti Porezna zaključi da nešto ne štima, i tražiti te FIFO evidenciju, ili dokaze stjecanja imovine, itd.
Uviđam problem da nitko nije napisao da li su ga tražili FIFO ispis i Što su odgovorili na isti. Poruka koja to govori bi vrijedila više od 10 stranica piskaranja.
Ne samo tebi nego i svima nama. Dosad nema dokumentiranih slučajeva da su nekoga tražili FIFO evidenciju. Ne samo to, nego nema ni konsenzusa kako točno napraviti neku kompliciraniju FIFO evidenciju, a primjeri iz Porezne su pokrili samo najosnovniji slučaj i ništa kompliciranije. Slao sam još 2018. pitanje Poreznoj, nisu nikada odgovorili.