Ova rasprava se polako pretvara u ''krimić'' sa zanimljivim idejama kako riješiti pitanje poreza za crypto
Hvala svima koji su rekli da se zarada od signature kampanja mora prijaviti poreznoj u roku od 30 dana i platiti porez na drugi dohodak (25 % čini mi se?).
Zamolio bih vas da mi kažete (s obzirom da ste gotovo svi u signature kampanjama pa sam siguran da imate iskustva) koliko ste do sada na ovaj način prijavili poreza i da li zaradu od signature kampanja prijavljujete jednom tjedno ili čekate da se skupi više isplata pa to obavite jednom mjesečno?
Kako ispunite JOOPD obrazac?
Vjerujem da će vam svi drugi na ovom forumu biti zahvalni na tim informacijama.
Ja sam u ovoj priči dugoročno i još barem 3-4 godine ne mislim ništa podizati.
Nakon toga prvo ću krenuti podizati btc sa svojeg najstarijeg walleta, u kojem sam prve bitcoine dobio još 2014. a koliko se sjećam porezna zastara nastupa nakon 7 godina.
Više se ne sjećam kako sam dobio prvi btc, od uplate ili signature kampanje ali u ovom slučaju, zbog zastare, neće biti važno.
Poslije sam te btc prebacio i na na binance, kucoin i druge burze i trejdao pa sam gotovo siguran da ću to moći prijaviti kao kapitalnu dobit a s obzirom da će proći više od 2 godine, vjerujem da nikakvog poreza neće imati.
S obzirom da je prvi ulaz bio prije desetak godina, kada nije ni bilo bilo kakvog poreznog propisa ili zakona o crypto a i s obzirom na poreznu zastaru, siguran sam da neće biti ni problem što nisam prijavio drugi dohodak na zaradu od signature kampanje.
Uostalom, u to vrijeme, oko 2014-15, sjećam se da sam u poreznoj prijavljivao internetsku zaradu koja mi je došla od nekih drugih projekata direktno na bankovni račun, i da u poreznoj nisu znali što bi sa mnom, slali su me od šaltera do šaltera mjesec dana jer tada, koliko sam shvatio, još nisu imali posebnu kategoriju i šifru za internetsku zaradu.
Na kraju su bili sretni kada su pronašli soluciju kako da me se ''riješe''
i rekli su mi da prijavim prihod kao da sam slobodni umjetnik koji prodaje svoja umjetnička djela
Da sam im tada, prije 7 godina, došao s pričom o nekom bitcoinu i signature kampanji, vjerojatno bi me gledali kao da sam ''pao s marsa'' ili da sam možda pobjegao iz Vrapča