A vidiš, ja ne govorim o situaciji kada sam uložio neki svoj novac u trejdanje pa gubim ili dobivam svoj vlastiti novac.
Govorim o situaciji kada sam neki bitcoin dobio besplatno, kao ''free money'' kroz signature kampanje, faucets, nagradne igre...
Ako sam dobro shvatio, po sadašnjem zakonu, ako bih išao povlačiti taj novac na svoj bankovni račun tj. pretvarati u fiat, morao bih to prijaviti kao drugi dohodak i ovisno o razredu platiti 20 ili 30 %.
Ako bih taj btc umjesto toga uložio u trejdanje, koliko sam shvatio, platio bih 10 % poreza plus prirez na kapitalnu dobit na razliku nabavne i prodajne cijene (što mi je još uvijek puno).
No, s obzirom da govorim o ''free money'' koji sam dobio na signature kampanjama, a ne da mi se čekati 2 godine, mogu se malo potruditi da budem ''loš trejder'' i napravim si neki mali gubitak od 1 ili 2 % i automatski ni tih 10 % poreza i prirez ne moram platiti državi a gubitak nemam jer nikakav svoj novac nisam ni uložio.
Da li sada razumiješ o čemu govorim?
Spreman sam žrtvovati 1 ili 2 % ''free money'' da ne moram platiti 10 % državi plus prirez.
Zašto misliš da bi to bilo kao da se idem ''politi benzinom pred poreznom'' ?
Meni to djeluje kao razumna strategija protiv gluposti države i porezne koji bi željeli oporezovati sve pa i ono što dobiješ besplatno, kao poklon.
A gle, to što si gore napisao je loš pokušaj pranja novca.
Ako dobiješ "free money" trebaš na njega platiti porez, u tom trenutku, bez obzira što dalje radiš s njim. Ako tradeaš i budeš u profitu, trebaš platiti dodatni porez i na taj profit, ako si u gubitku ne trebaš platiti porez, ali to ti ništa ne znači za onaj prvi porez koji si trebao platiti kod stjecanja.
Ako hoćeš oprati novac, to se radi tako da smisliš način da opravdaš prihode na neki drugi način. Dakle, netko ti plati za ubojstvo, i ti paralelno u maniri talijanske mafije imaš kafić, i onda kroz neko duže vrijeme ufuraš te novce pod izlikom da su ljudi eto ostavili napojnice u kešu, i to ti porezna ne može baš iskontrolirati jer je bilo u kešu.
Dakle, primjenjeno na naš slučaj, ako hoćeš oprati novce trebaš na neki način falsificirati tradeove i objasniti da si ih ostvario kao profit u tradeovima, a ne kroz signature kampanje i ostalo, i onda na taj profit platiš porez. Naravno, ako nisi dobro falsificirao, pa te uhvate, onda umjesto da samo nisi platio porez, odjednom imaš i krivično dijelo ili kako se to već vodi (pogotovo ako te ćope i za ono ubojstvo).
No super, sad gledam što sam napisao, i još će ispasti da dijelim savjete o pranju novca.