Ako kupis 1BTC za 1000kn i nakon 2 godine prodas 1 BTC ZA 1M kuna ne placas porez jer si ga drzao dulje od 2 godine( bez obzira sto radio s njim te 2 god/ trejdao milijon puta ili uopce ne, pretvarao ga u ETH ili nesto drugo)
Ako dobijes 1BTC na kampanji ili bilo kako drugacije ga steknes prodas ga milijon puta pretvaras i gubis na kraju 1% tj imas 0,99BTC placas porez bez obzira koliko dugo si ga drzao(osim prije 2016) jer nisi u gubitku 1% nego u dobitku 99%.
Ide samo otprilike tako. Bitno je shvatiti da tu postoje 2 vrste dohotka i 2 vrste poreza na dohodak.
U prvom slučaju ne plaćaš porez na drugi dohodak zato što si 1BTC stekao kupnjom, a porez na dohodak od kapitalnih dobitaka ne plaćaš zato što si ga držao dulje od 2 godine.
U drugom slučaju porez na drugi dohodak plaćaš zato što si 1BTC stekao nekakvim radom, a porez na dohodak od kapitalnih dobitaka ne plaćaš zato što si u gubitku.
Gubitak mozes iskazati jedino ako kupis recimo 1BTC i isplatis si 0,9BTC unutar 2 godine ali onda moras dokazati da si taj iznos izgubio trgovanjem pa ne placas porez
Vjerovali ili ne, ja sam siguran da sam u pravu, a knjigovođa sam i razumijem se u porez na dohodak. Tamo sve piše, istina treba uzeti godišnji za proučiti taj jedan zakon. U HR nemamo nijedan zakon o kriptu ali imamo zakon o porezu na dohodak i presudu suda EU-a koju priznajemo da je kripto financijska imovina i to je to. Toliko puta citirano mišljenje PU o kriptu staro već 3 godine zapravo nije ni potrebno, nisu pojasnili ništa više što već ne piše u Zakonu. U mišljenju se objašnjava porezni tretman kripta samo po osnovi trgovanja kriptom. Drugi dohodak je nešto sasvim drugo i nema veze s kriptom, to je kao plaća ali nije plaća pa se zove drugi, logika je da se ne može ništa steći radom a da se prvo ne plati porez bile to svinjske polovice ili bilo koji drugi oblik imovine.
Kaj je s donacijama? 2016. i 2017. su u poreznoj govorili da tih par tisuca kuna ne treba prijavljivati, pogotovo jer su uplacivane u nekoj virtualnoj, nepostojecoj valuti. Sad su to skoro milijunske cifre. Kaj s onima koji su kupili preko LocalBitcoins, na BTC bankomatima, MtGox i ostalim propalim burzama? Nemaju svi ulaz jer se prije 5 godina kupovalo za kes po birtijama, nije bilo bitcoin mjenjacnica.
A što recimo s onima koji preko faucets; kampanja i na druge načine dobivaju btc gotovo na dnevnoj bazi?
Po razmišljanju "mudraca " iz porezne oni bi svaki put kada prime btc na wallet trebali ispunjavati Joppd obrazac i nositi to u poreznu i plaćati porez, svakih par dana.
Očito je da u poreznoj "ne shvaćaju " kako crypto valute funkcioniraju i pravila iz "Real life " pokušavaju preslikati u virtualni.
Jasno je da nema "mazohista " koji će gubiti vrijeme i živce na to i tako je porezna uspješno postigla ova 2 cilja :
1. Otjerala je "poštene " građane u ilegalu.
2. Znatno smanjila količinu poreza koje je mogla prikupiti od crypto prihoda.