institucije koja ionako zahtjeva KYC proceduru i ima pisani trag transkacija
nego da si iz DeFi projekta diretno isplatiš tj. pretovriš pa isplatiš FIAT na račun u banci.
Da, ne znam baš koliko se papirologije dobije u DeFiju, iako postoji valjda neki ispis transakcije s kojim bi se moglo opravdati. Što se centralizirane institucije tiče, ne znam postoji li neka a da daje kredite u cryptu, tako da bih rekao da to nije opcija...
Da, to je ono što si i ja razmišljam, ali... ne vidim načina kako bi se vraćanje posuđenog novca moglo protumačiti kao kapitalni dobitak.
Papirologije u DEFI-ju nema jer kako ćes npr.
dobiti papire ako zaključaš ETH na MAKER DAO
da bi posudio DAI (kredit) i zamijenio za fiat na mjenjačnici.
To je samo jedan primjer. Kad bi bilo papira ne bi bio DEFI iako ima i lažnih DEFI-ja
s kojima upravlja 1 admin.
Uglavnom kod DEFI-ja si siguran da ti neće ukrasti dokumente
kako u slučaju kod BLOKY-FI i CELSIUS, ali postoje drugi rizici.
Što se zajma kod centraliziranih servisa tiće,
imaš nekoliko firmi koje nude i kripto i fiat zajam za polog u kriptu
Ove su neke za koje znam Coinloan, Nexo, YouHodler, Bloky-Fi, Celsius, Crypto.com, Bankera
,ali napominjem da nisam još koristio niti jednu.
Također možeš i kamatu zarađivati ako si ti taj koji njima posuđuje.
Vraćanje posuđenog novca se može protumačiti i drugačije ovisno o zaradi tj.
načinu na koji si stekao novac koji vraćaš.
Npr. u klasičnom načinu kad vraćaš kredit u baci vraćaš već novcem na koji je obraćunat porez
npr. od plaće od kapitalne dobiti ili od igara na sreću, osim ako nisi dignuo novi kredit da vratiš stari.
Sad u slučaju kod kripta teoretski bi tek trebao platiti porez na vraćeni kredit,
ali upitno je kako bi se to izvelo tj. ako bi te to zakačilo osim ako te firme ne šalju
neki izvještaj poreznoj automatski ili na zahtjev.
Ako je netko tu već koristio neki od gore navedenih servisa i
uspješno dignuo kredit bilo bi lijepo da nam prenese svoja iskustva.
Hvala.