Na porezu se štedi tako da pripaziš da si uračunao sve gubitke koje si imao tokom godine, i ako imaš neki loši trade, izađeš iz njega krajem godine i tako papirnati gubitak realiziraš, pa onda eventualno ponovno uđeš u isti trade ako misliš da ćeš dugoročno ponovno biti u dobitku (wash trade). Ili ako imaš profitabilan trade, probaš iz njega izaći tek nakon 1.1. pa si tako odgodiš porez za jednu godinu i daš si priliku da izgubiš novce tokom godine.
Ali nećeš ići gubiti novce da ne platiš porez, to je kao da se odeš politi benzinom i zapaliti pred Poreznu, da tako kažem, više gubiš nego što dobivaš.
A vidiš, ja ne govorim o situaciji kada sam uložio neki svoj novac u trejdanje pa gubim ili dobivam svoj vlastiti novac.
Govorim o situaciji kada sam neki bitcoin dobio besplatno, kao ''free money'' kroz signature kampanje, faucets, nagradne igre...
Ako sam dobro shvatio, po sadašnjem zakonu, ako bih išao povlačiti taj novac na svoj bankovni račun tj. pretvarati u fiat, morao bih to prijaviti kao drugi dohodak i ovisno o razredu platiti 20 ili 30 %.
Ako bih taj btc umjesto toga uložio u trejdanje, koliko sam shvatio, platio bih 10 % poreza plus prirez na kapitalnu dobit na razliku nabavne i prodajne cijene (što mi je još uvijek puno).
No, s obzirom da govorim o ''free money'' koji sam dobio na signature kampanjama, a ne da mi se čekati 2 godine, mogu se malo potruditi da budem ''loš trejder'' i napravim si neki mali gubitak od 1 ili 2 % i automatski ni tih 10 % poreza i prirez ne moram platiti državi a gubitak nemam jer nikakav svoj novac nisam ni uložio.
Da li sada razumiješ o čemu govorim?
Spreman sam žrtvovati 1 ili 2 % ''free money'' da ne moram platiti 10 % državi plus prirez.
Zašto misliš da bi to bilo kao da se idem ''politi benzinom pred poreznom'' ?
Meni to djeluje kao razumna strategija protiv gluposti države i porezne koji bi željeli oporezovati sve pa i ono što dobiješ besplatno, kao poklon.