Ja ću ti ukratko odgovoriti, iako napominjem da u ništa od ovog nisam baš 100% siguran... ali
porezna dolazi na vrata i trazi pojasnjenje odakle novac dolazi.
covjek kaze da je jucer pao sa ljestava na glavu i zaboravio je odakle je novac dosao.
sta porezna u tom trenutku moze zakonski napraviti?
1. da li mu mogu novac oduzeti ? i na koliko dugo ?
Za samo porezni prekršaj... ne bih rekao. Vjerojatnije ćeš platiti kaznu, i novac će ti oporezovati po maksimalnoj stopi (daleko većoj od 12%!).
Ali MUP može, i pretpostavljam da se uz nekakvu istragu o pranju novca može zaplijeniti sredstva dok traje istraga. Ako ne sad, ide se u smjeru da će se moći. Nije li se Todoriću nešto slično dogodilo? Čim novci nisu u tvom novčaniku, država ti ih može uzeti, bio ti kriv ili ne.
2. da li porezna uopce fizicki moze doci do njegovog "genesis bloka",kada je on izrudario 25 BTC, i da li oni ikako mogu vidjeti sve koine koje je on zamjenio?
Ako postoji jasan slijed novca, od generiranog bloka, na exchange, do tekućeg računa, da, mogu vidjeti sve coinove, jer imaju njegov identitet, mogu dobiti exchange da surađuje i prati transakcije. Naravno... ovisno koliko exchange dugo čuva podatke. Ovisi je li tumblao, ili je prešlo preko nekog exchange-a koji više ne postoji (MtGox, BTC-e) i kod kojih više možda ni ne postoji zapis. Relativno je lako sakriti tok novca, ali exchange te kroz KYC/AML proceduru mora pitati o porijeklu, pogotovo za veće količine.
3. da li porezna smije zapljeniti sav Hardware kod kuce?
Isti odgovor kao i pod 2. Porezna vjerojatno ne, ali MUP može, a linija između to dvoje je dosta tanka.
4. da li u HR vrijedi isto pravilo kao u Americi: neduzan dok se ne dozake drugacije?
U teoriji da, u praksi ne, ni u HR ni u USA.
5. ako on meni posudi 1 BTC i ja ga odmah izkesiram, da li ja placam isto porez? ili on?
Hm, mislim da se računa da je time taj BTC otuđen te on treba platiti porez ako ga je nabavio u zadnjih 2 godine (iako je u ovom tvom primjeru prošlo više od 2 godine pa nema više poreza. To je opisano na
https://www.kriptovaluta.hr/vijesti/porez-na-kriptovalute-hrvatska/Dodatno, on mora platiti porez od 12% + prirez na kamate koje mu ti vraćaš, isti onaj koji se plaća i na npr. oročenu štednju, samo što to mora prijaviti preko JOPPD obrasca, vrsta izvješća 8 - opisano ovdje:
https://bitcointalksearch.org/topic/m.49032017Ti ne plaćaš ništa - uzeo si kredit, sad ga vraćaš, i to je to. Ako mu kredit vraćaš u BTC... pa zbog toga kupuješ BTC i odmah ga otuđuješ (tj. daješ nekome drugome) - onda plaćaš porez na kapitalnu dobit ako imaš neku dobit na razlici tečaja od trenutka nabave do trenutka kad mu uplatiš BTC, kako je opisano na gore navedenom
https://www.kriptovaluta.hr/vijesti/porez-na-kriptovalute-hrvatska/.
6. ako ti neko isplacuje placu/freelancework u Bitkoinu, da li i na to moras platiti dodatan porez
Da, isto kao i za rudarenje. Plaća se standardni porez (drugi dohodak) kao i na bilo koji drugi prihod.
u pitanju su veliki novci i nitko na pada na pamet platiti nekom seljacini u saboru godisnji odmor sa nasim BTC-inima
ne razumijem zasto bi itko ikada platio porez na text fajlu (pod tim mislim na BTC, posto je BTC nista drugo nego encrypted text fajla)
kako mi se HR gadi ljudi moji
A gle, novac koji dobiš od plaće je još virtualniji, zapisan kao podatak u bazi u banci. To je još manje konkretno nego BTC, nije čak ni digitalno potpisano s tvojim ključem, pa svejedno plaćaš porez na to, i štoviše, nemaš ni izbor ne plaćati niti te itko išta pita.
Slažem se s Trofom, u HR su porezi na kriptovalute daleko sretnije i bolje riješeni nego npr. u USA. Moglo je biti i gore i ovo što sada imamo je prilično razumno (izuzev nesretne FIFO evidencije, da se odmah ogradim).