Da li smatraš, ako kupiš 1 btc sad, 1btc za 5 minuta, 1btc za 10 minuta, prodaš 1 btc po jednakoj cijeni po kojoj si kupio 3 btc-a da ne trebaš platiti porez na kapitalnu dobit koju si ostvario kad si prodao 1btc po tri puta većoj cijeni?
Pa to nema nikakve logike.
Da se ogradim u startu - ja o tome nemam pojma.
Ovo što ti pričaš je recimo pravilo u Americi, oni plaćaju porez na svaki trade.
Mislim da mi ne koristimo taj model i da plaćamo porez na razliku potrošenog i dobivenog fiat novca.
Nek me netko upućeniji ispravi ukoliko sam u krivu, ali mislim da je ovo što sam ti rekao točno. Znači, da kupiš 1000 BTC-a za po dolar i prodaš samo 1 BTC za 1000 dolara, ostaje ti 999 BTC-a i ne plaćaš ništa poreza. Na svaki sljedeći BTC kojeg prodaš plaćaš 12% + prirez na iznos za koji si taj BTC prodao, bio on kunu ili milijun kuna.
U krivu si. Iako mi je malo žao što si u krivu budući da je to model koji sam ja predlagao Poreznoj i bio bi turbo jednostavan i intuitivan za računati - samo pogledaš koliko si uložio, i koliko si love pretvorio u fiat, i ako si izvukao više od originalnog uloga, na tu zaradu plaćaš porez. To mi potvrđuje da je moj model zapravo intuitivan, za razliku od ovog koji je Porezna odabrala, a da je ovaj od Porezne... dosta teško za shvatiti.
Porezna se međutim odlučila da treba pratiti dobit od svake pojedine crypto<->fiat transakcije (i traži te da to radiš kroz FIFO evidenciju). Dakle, kad kupiš 1000 BTC-a za po dolar, i onda prodaš prvi BTC koji si kupio za 1000 dolara, plaćaš porez na 999 dolara zarade.
Ako nakon toga drugi BTC u potpunosti popušiš (npr. prodaš ga po 0,01 dolar), i ako je to u istom poreznom razdoblju kao i prethodna transakcija, onda si gubitak od 0,99 dolara možeš oduzeti od 999 dolara zarade.
Ako nakon toga treći BTC promijeniš pola u ETH i pola u LTC, pa onda prodaš ETH dio za 2 dolara, plaćaš porez na dodatnih 1,5 dolar dobiti (0,5 dolara je originalni ulog, tj. pola BTC, jer si s ostalih pola BTC još uvijek u LTC). I tako dalje.
U USA se kod svake crypto-crypto transakcije preračunava u fiat i prati koliko si zaradio ili izgubio, i onda jednom godišnje pozbrajaš svu dobit i sve gubitke i platiš porez ako imaš više dobiti nego gubitaka. Dakle, kod prva dva BTC bi radilo isto kao i u HR, ali kod trećeg BTC bi si trebao izračunati dobit odmah kod mijenjanja BTC u ETH i LTC.