Bok,
Mislio sam otvorit paušalni obrt (uz već normalno zaposlenje) i kroz njega radit samo rudarenje (PoS) i pružanje likvidnosti. Obzirom da se zarada iz toga porezno tretira kao drugi dohodak nekako mi se to čini kao najbolja opcija.
Kad kupujete kripto kao obrtnik, da li imate razdvojene račune na burzama (Business account) razdvojeno s privatnim trgovanjem.
Da li netko ima iskustva s time. Da li vam je potreban knjigovođa ili to sami vodite i prijavljujete? Kolika su vam još dodatna davanja?
Zanima me, kada se kriptovaluta zarađena rudarenjem proda u FIAT putem neke burze (CEX-a) ili Revoluta, prema poreznom Zakonu obrtnik je dužan izdati račun koji se upisuje u Knjigu prometa. Kome se i za koju uslugu izdaje račun?
Ovo je zapravo slučaj.
Imam neke valute u porfelju s kojima mogu ostvarivat solidne pasivne prihode rudarenjem (validiranje, LP's, stejkanje i sl.), no želim izbjeći "drugi dohodak", Joppd svake 3 sekunde i slično, te komplikacije s FIFO metodom u kojoj kombiniram kapitalne dobitke i rudarenje (evidenciju za sada uspješno vodim redundantno preko Koinly-a i excela).
Stoga mi je plan taj dio portfelja pozajmiti u poduzeće/PaušalniObrt te svesti prihode od toga u regulirano i izdvojeno okruženje).
Još jedino važem koji pravni oblik odabrati jer svaki ima svoje prednosti i mane.
Kad je u pitanju obrt:
- istražujem da li trebam paziti na miješanje dohotka (koji su porezi konačni, a koji nisu, pa da li se pribrajaju onima iz plaće od nesamostalnog rada i podižu mi poreznu stopu),
- što kad pređem prag za paušalce, da li je i dalje isplativo biti obrtnik?,
- kako se u knjizi prometa "fakturira" prodaja kripta?,
- da li se vodi poseban FIFO za valute dobivene rudarenjem (PoS, validiranje), pa da li se tek prodajom u FIAT utvrđuje osnovica za rudarenje i to posebno izdvaja u u primitke a rast u cijene se izdvaja u FIFO evidenciju za kapitalne dobitke gdje je cijena stjecanja ona na dan claimanja nagrade.
Poduzeće pak ima svoje posebnosti:
- ako si zaposlen negdje drugdje i imaš veću plaću od "minimalne direktorske", praktički nemaš troškova i doprinosa kojima bi umanjio dobit (nešto sitno zakup, knjigovođa i to je to). Zaboravi leasing auta i slično jer riječ o primitcima vlasnika po osnovi izuzimanja imovine društva, odnosno o skrivenoj isplati dobiti. Takvo izuzimanje oporezuje se porezom na dohodak od kapitala (čl. 66. Zakona o porezu na dohodak) po stopi od 36% (čl. 70. Zakona).
- ako ne unesem svoj osobni kripto u firmu, pitanje je da li se može knjižiti u dug. nemat. imovinu (DNI) pa se zbog toga moraju voditi kao zalihe. Ako nisu DNI, onda se pri revalorizaciji ne mogu staviti u "revalorizacijske pričuve - odgođenu poreznu obvezu" već ulaze u RDG pa plaćam dobit na nerealizirane prihode.
Idealno bi mi bilo kad bih zaradu od rudarenja mogao sklanjati u stablecoin i polako dozirano "otuđivati" u fiat i za to platiti porez. Zato je paušalni obrt za sada prvi izbor jer ispada da za 40k € platiš <3k€ poreza/davanja pa to je jedna od najnižih stopa koju možeš iskoristiti za kripto.