E da, u oba slučaja prvo prodaješ prvi BTC, ili preciznije, BTC sa starijim datumom nabavke. Ne postoje "različite" FIFO liste, nego samo jedna, odnosno princip je First In, First Out, onaj BTC koji si prvi kupio ćeš isto tako i prvi prodati. Svi bitcoini su "fungible", odnosno nije bitno gdje se taj bitcoin fizički nalazi, u walletu ili na exchange-u, Porezna nema koncept walleta ili exchange-a, oni gledaju tvoju kompletnu imovinu gdje god se nalazila.
Mislio sam da su mi jasni ti kripto porezi, ali ovo mi je sad potpuno novo. Je li to tvoja interpretacija/jel porezna nešto rekla iz čega se može zaključiti da je to njihov stav? Mislim ako žele pratiti tok novca, kako im nije bitno od kuda je došao bitcoin kojeg sada prodajem?
Porezna je službeno dala samo jedan jednostavan primjer, i na tom primjeru su fulali s datumima, odnosno njihov primjer za FIFO nije FIFO, nego LIFO, last in first out. Uz takva službena očitanja, ostaju nam samo nepotvrđene interpretacije i nagađanja.
Ali da, ovo što ti pričam sam potvrdio kod poreznog savjetnika i to je ajmo reći najbolje tumačenje zakona koje trenutno imamo.
Poreznu zanima tok novca, u smislu da im moraš dokazati kada i kupio i prodao, ali im je nebitno na kojem exchange-u si kupio, bitno im je da prate tvoju imovinu. Na isti način firma može imati (i često ima) račune u više banaka, ali ima jednu glavnu knjigu kroz koju se vode sve transakcije, i porez e određuje na temelju glavne knjige. Poreznu ne zanima jesi li kupovao nešto s jednog ili drugog računa, ali naravno da ih zanima da dokažeš da si zaista nešto kupio ili prodao.
Recimo mogao sam rasprodati sve btc za drugi kripto, a sada potpuno nevezano za to zaradim jedan BTC kao drugi dohodak prijavim preko JOPPD i odmah prodam. Osnovica za kap dobitka je cijena mog prvog BTC ili je porez 0 ako sam slucajno taj prvi BTC kupio prije vise od 2 godine?
Ovisno kada si napravio koju transakciju. Ako je redosljed:
1. kupio 1 BTC
2. kupio drugi kripto za taj BTC
3. zaradio 1 BTC
4. prodao 1 BTC s pretpostavkom da si ga isti tren prodao (pa nemaš kapitalnu dobit)
...računa se da na kripto iz točaka 1. i 2. još nisi platio porez jer ih nisi prodao, a na kripto iz točke 3. plaćaš poreze i davanja na drugi dohodak.
Da nije bilo točke 2., tj.:
1. kupio 1 BTC
2. zaradio 1 BTC
3. prodao 1 BTC
...računa se da si prodao BTC kupljen u točki 1., i ovisno o tome jesu li prošle 2 godine ili ne plaćaš ili si oslobođen poreza, i dodatno plaćaš porez na drugi dohodak za točku 2. bez obzira što još nisi prodao.
Dakle da bih unovčio plaću, moram znati pošto sam i kada kupio coin u kojem su me isplatiliinače plaćam 10% poreza na nekakve virtualne dobitke koje zapravo nisam ostvario?
Točno, ako si plaćen u nekom coinu koji već imaš, onda prvo prodaješ "najstariji" coin.
Dakle dvije potpnuo odvojene aktivnosti špekulacija/rad koje se sad naknadno povezuju preko poreza na kap dobitke. Da ne kažem da sam rad mogao obaviti, ne privatno nego preko obrta.
Da. Super, jelda? OK, možeš u nekim slučajevima odvojiti stvari koje radiš na obrt, npr. imaš li na exhange-u otvoren account kao obrt ili kao privatna osoba, ali u nekim slučajevima ne možeš.
Po tome što kažeš zapravo trebam gledati koje coinove sam kupovao za fiat prije više od dvije godine i onda prelazim preko kripto-kripto parova do tog konkretnog coina i njega prodajem za fiat?
Točno to, da.