Evo da vratim malo ovu temu na vrh
Kao i u svemu drugome'' i ovdje postoje 2 oprečna kampa, oni koji su za prijavu i plaćanje poreza i oni koji su protiv.
Na žalost, ova rasprava je uglavnom bila besmislena, jer su ljudi dijelili svoja razmišljanja uglavnom na temelju ''emocija'' a ne konkretnih činjenica.
Što zapravo znači platiti porez financijski, u odnosu na neplaćanje poreza?
Evo, danas sam upravo od porezne uprave dobio ''Privremeno porezno rješenje'' i ugodno se iznenadio
Dakle, ukratko, priča ide ovako.
Prošle godine sam morao kupiti novo računalo a s obzirom da nisam imao dovoljno gotovine, ostala su mi 2 izbora, dići nenamjenski kredit ili platiti u ratama na karticu, uz sve lihvarske kamate banke, ili prodati nešto bitcoina.
Odlučio sam se za varijantu prodaju bitcoina i odlučio to uredno prijaviti poreznoj i platiti porez i prirez.
S obzirom da je novac odmah sjeo na bankovni račun (uz minimalnu proviziju btc mjenjačnice od par posto), izbjegao sam plaćanje visokih provizija bankomata, ili lokalnih dilera tj. prodavatelja bitcoina (da WU ili neke druge varijante i ne spominjem).
S obzirom da sam u radnom odnosu to sam prijavio kao drugi dohodak i platio porez i prirez, sve zajedno oko 35 % (uključujući i proviziju mjenjačnici), koliko se sjećam.
S obzirom da sam btc ''zaradio'' kroz signature kampanje, prijavio sam to kao zaradu od internetskog rada, ne trgovanja.
Sad će mi se neki od vas početi smijati i reći mi da sam budala, da sam radije trebao lijepo otići na BTC bankomat, platiti desetak posto provizije i prošao bih puno jeftinije (kod jeftinih varijanti tipa btc mjenjačnice ipak treba dati OIB i ostaje ''trag'' koji porezna može pratiti).
No, postoji i nešto o čemu nitko od vas ne razmišlja, a to je povrat pretplaćenog poreza i prireza kolokvijalno ''povrat poreza''.
Jednostavno, država ne uzima samo novac nego ga i daje tj. vraća ako se držite zakona i ''igrate po pravilima''.
Ukratko, danas sam vidio u poreznom rješenju (koje će uskoro postati pravomoćno ako se ne budem žalio što mi ne pada na pamet)
da mi država kroz povrat poreza vraća oko 70 % plaćenog poreza i prireza kojeg sam prethodno platio za zaradu od bitcoina.
Dakle, 70 % od onih 35 %, sad mi se ne da točno računati, ali na kraju ispada da mi je država na osnovu plaćenog poreza i prireza zapravo uzela nekih desetak posto poreza i prireza na zarađeni i prijavljeni bitcoin.
S druge strane, siguran sam da će i dalje biti mnogo onih koji neće željeti prijavljivati svoj bitcoin i radije će plaćati skupe provizije od tih istih desetak posto, a onda biti u strahu da im netko ne otkrije da su u poreznom prekršaju, i da ne moraju plaćati visoke kazne zbog poreznog prekršaja.
Dakle i vi i ja u konačnici smo za taj bitcoin platili desetak posto, vi provizija ja poreza no ja sam sve uredno prijavio i platio a vi ste odlučili da nećete državi dozvoliti da vas ''pljačka'' kroz poreze i prireze!?
Kakve skupe provizije? Ima kartica na kojima je dnevni limit 5000€, provizija po transakciji ako dizes u eurima je 2.5€, bankomat u Sloveniji moze dati 2000€ u komadu i po tome provizija na 5000€ je ravno 7.5€. Isprobano vise puta, a zadnjih 7 godina sam podizao sa 30ak razlicitih kartica (ne samo kripto, nego i ostalih posto se primarno bavim affiliate marketingom) i nikad nije bilo nikakvih upita sa porezne. Te kartice sam doslovno koristio od Kube (da Kube gdje PBZ visa vecinom ne radi) do Rusije, Tanzanije itd. itd.